Kalbinize iyi bakın

Kalbinize iyi bakın

Sağlık İl Müdürü Bediha Türkyılmaz, kış aylarında kalp hastalıklarının artış gösterebileceğini ve vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Türkyılmaz, ?En önemli organlarımızdan olan ve yaşam boyunca durmadan çalışan kalp, hastalıkla

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
Sağlık İl Müdürü Bediha Türkyılmaz yaptığı açıklamada, ?Genellikle hastalandıktan sonra ilgi gösterilen kalbin sağlığının korunması için hastalanmadan önce yapılabilecekler vardır. HipertansiyonKoroner arter hastalığı, Kalp krizi, Kalp yetersizliği, Kalp kapak hastalıkları, Ritm bozuklukları, Ani ölüm Kardiyolojinin en sık karşılaştığı hastalıklardır. Bu hastalıkların hepsinde "ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR? dedi.
 
HASTALIKLARIN ERKEN BELİRTİLERİ
Hastalığın belirtileri ile ilgili açıklama yapan Türkyılmaz, ?Göğüs ağrısı, Göğüs orta kısmından başlayan eforla veya istirahatle gelen sıkıştırıcı, yanma tarzındaki ağrılardır. Boyun, çene ve sol kola yayılabilir.Nefes darlığı ve çabuk yorulma,Çarpıntı, Güçsüzlük, baygınlık hissi, Ayaklarda şişme,Bayılma,Dudaklarda, parmaklarda morarma, Boyun damarlarında şişme hastalığın belirtileridir? dedi.
 
SERT RÜZGÂRA DİKKAT                                 
Sert rüzgarın hastalık için önemli bir risk olduğunu bildiren Türkyılmaz, ?Soğuk hava şiddetli rüzgar kar ve yağmur vücut ısısını düşürüyor. Özellikle sert rüzgar vücut yüzeyindeki ısınmış hava katmanının uzaklaşmasına neden olarak ?hipotermi? riskini kar ve yağmura göre daha fazla arttırıyor. Kalp de mevcut vücut sıcaklığını koruyabilmek için daha fazla kan pompalamak zorunda kalıyor. Vücut ısısını korumaya çalışılırken kalbin iş yükü artıyor bunun sonucunda da kalp damar hastalığı olan kişilerde kalp krizi gelişimini kolaylaştırıyor? diye konuştu.
 
SICAKLIK 5 DERECEDEN FAZLA DÜŞERSE RİSK ARTIYOR                              
Sıcaklığın eksi 5 derecenin altına düştüğünde tehlikeli hastalıkların başlamasının muhtemel olduğunu belirten Türkyılmaz, ?Soğuk hava ayrıca kan damarlarında daralmaya ve kan basıncında artmaya da neden oluyor.?Eğer kişi zaten yüksek tansiyon hastası ise bu durum kan basıncının tehlikeli rakamlara yükselmesine yol açıyor. Öyle ki yapılan çalışmalarda -4 derece ve altındaki sıcaklıklarda tansiyon değerinin 140/90 mmHg den yüksek olmasının kalp krizi riskinin 2 kat artmasına neden olduğu saptanmış. Yapılan çalışmalarda tansiyon hastalarında gün içerisindeki hava sıcaklığında 5 dereceden fazla olan düşüşlerde de riskin artığı tespit edilmiş. Soğuk ava ayrıca kalp duvarı stres düzeyinin artmasına ve kanın kalınlaşıp akışkanlığını etkileyerek pıhtılaşmasına neden oluyor. Bunun sonucunda da kalp krizi oluşumuna zemin hazırlıyor. Bunların yanı sıra solunum sistemi enfeksiyonlarının artmasına neden olarak da kalbin iş yükünü arttırıyor ve kalp krizi oluşumunu kolaylaştırıyor.? dedi.           
 
KAT KAT GİYİNMEK GEREKİYOR
Soğuk havada kalbin korunması hakkında 10 püf noktanın olduğunu belirten Türkyılmaz, ?Birkaç kat giyinin: Dışarıda uzun süre kalmanız gerekiyorsa veya egzersizi dış ortamda yapacaksanız ve hava soğuksa birkaç katmandan oluşan kıyafet seçerek vücut yüzeyinde koruyucu bir hava katmanı yaratın. Başınızı ve ellerinizi koruyun: Soğuk havalarda en önemli ısı kaybı baş ve ellerde oluyor. Bu nedenle başınızı mutlaka şapka-bere ile koruyun elleriniz için de eldiven kullanın.Isınmak için alkol almayın: Isınmak amacıyla alkol alımından uzak durun. Alkol cilt damarlarında genişlemeye neden olarak ısı kaybını kolaylaştırıyor ve kanın yaşamsal organlara akışını azaltıyor?           
 
SPOR YAPMAK ÖNEMLİ
?Haftada 3 gün egzersiz yapın: Haftada en az 3 kez tercihen her gün egzersiz yapın. Egzersizlerin başında mutlaka 10?15 dakika ısınmaya özen gösterin. Asıl egzersiz de yaşınıza uygun kalp hızınızda 15?30 dakika sürmeli. Bu değerler için mutlaka doktorunuza başvurun. Egzersiz sonrası da 5?10 dakika soğuma gevşeme ve toparlanma hareketlerini yapmayı unutmayın. Dışarıda değil kapalı ortamda spor yapın: Soğuk havada yapılan egzersiz kalp hastalığı riskini artırıyor. Ancak bu soğuk havalarda egzersizi erteleyeceğiniz anlamına gelmemeli. Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda dış ortam yerine havalandırması optimize edilmiş kapalı ortamlarda egzersiz yapın. Egzersiz yaparken sıvı alımına dikkat edin: Egzersiz öncesinde çay kahve sigara ve kafeinli içeceklerden uzak durun?
 
BOL BOL SU İÇİN
?Kalp atım sayısını dolayısıyla kalbin ihtiyacı olan oksijen miktarını artırıp egzersiz için kullanacağınız rezervi azaltır. Bol su için: Egzersiz sırasında kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması ve sıvı kaybına bağlı kan akışında bozulmayı önlemek için egzersiz öncesinde ve sonrasında bol miktarda su içmeye özen gösterin. İlaçlarınızı ihmal etmeyin: İlaçlarınızı mutlaka doktorunuzu tarafından önerilen saatlerde düzenli olarak alın. Özellikle diyabet ve kalp yetersizliği gibi kronik hastalığınız varsa veya 60 yaş üstünde iseniz her yıl mutlaka grip aşısı yaptırmaya da özen gösterin. Sigarayı çöpe atın: En önemli risk faktörlerinden biri olduğu için sigara kullanıyorsanız hemen bırakın? dedi.
 
KARDİYOLOG SIKINTIMIZ YOK
İlimizde Tedaviye yönelik Yüksek İhtisas Hastanesi gerek donanım gerek kadrosuyla tüm ihtiyacı karşılar nitelikte olduğunu belirten Türkyılmaz, ?Halen 3 Kardiyoloji Uzmanı ve 4 K.V.C. Uzmanı ile faaliyetlerini aksatmadan yürütmektedir. Ocak ayı çalışmalarına göre hastanemizde 132 adet anjiyografi, Stent Uygulaması, Balon uygulaması yapılmıştır. K.V.C. ameliyat sayısı 26 olup bunların 4 tanesi By-Pass ameliyatıdır. Yoğun Bakımda 54 hastaya hizmet verilmiştir. Polikliniklerde ise K.V.C. poliklinik sayısı 664 olup, Kardiyoloji Polikliniğine başvuru sayısı 905?i bulmuştur. Sayılara dikkat ettiğimizde kalp sağlığına her geçen gün daha fazla dikkat etmek zorunda olunduğu çok açıktır. Ülkemizde T.C.Sağlık Bakanlığı?nın da bu yönde yatırımları artmaktadır? diye konuştu.
                                         


1

KIRIKKALE’DE BİR İLK!

2

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

3

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

4

Artık randevu daha kolay

5

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

6

Pes doğrusu!

7

Kovid-19’da kötü değiliz