Kalbine Pil Takılan Kadın Hayata Tutundu

Kalbine Pil Takılan Kadın Hayata Tutundu

Kırıkkale`de kalıcı kalp pili takılan 74 yaşındaki hasta hayata tutundu. Kırıkkale'de ilk defa uygulanan tedavi sayesinde yaşlı kadın sağlığına kavuştu.

KIRIKKALE’DE KÜ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİNDE İLK DEFA UYGULANDI.

Kalbine Pil Takılan Kadın Hayata Tutundu

Kırıkkale`de kalıcı kalp pili takılan 74 yaşındaki hasta hayata tutundu. Kırıkkale’de ilk defa uygulanan tedavi sayesinde yaşlı kadın sağlığına kavuştu.

İLK DEFA UYGULANDI
Kalp yetmezliği bulunan Türkan Savaş`a (74), Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde kalıcı kalp pili takıldı. KÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Poyraz, ameliyatla ilgili yaptığı açıklamada, Kırıkkale`de ilk kez kalıcı kalp pili takıldığını belirtti.

KULLANIMI GİDEREK ARTIYOR
Kalıcı kalp pili uygulamalarının tüm dünyada ve Türkiye`de artan sıklıkla kullanılan tedavi yöntemi olduğuna dikkati çeken Poyraz, "Pek çok değişik hastalık için kullanıyoruz ama temel olarak ritim bozukluğu, yani kalp hızı çok yavaş olan hastalarda basit doğal kalıcı kalp pilleri kullanılıyor. Kalp yetmezliği olan hastalarda ölüm riski bütün tedavilerimize rağmen çok yüksek. Hala hastaların dörtte üçünü yaklaşık 5 yıl içerisinde kaybediyoruz.

ÖLÜM RİSKİNİ AZALTIYOR
Bu hastalarda ölüm riskini azaltmak için kalbine yerleştirilen kalıcı defibrilatör dediğimiz, elektrik şoku veren ve ani ölümü engelleyen cihazlar var. Bunlar, pek çok hastanın ömrünü belirli bir süre uzatıyor." Diye konuştu. Poyraz, hastaya takılan kalp pilinin biraz daha özellikli olduğuna dikkati çekerek, kalbin 3 odacığına birden elektrot yerleştirildiğini söyledi.

YENİDEN HAYATA TUTUNMAK GÜZEL
8 çocuk ve 32 torun sahibi Türkan Savaş da yeniden hayata tutunduğunu söyledi. Kalp yetmezliği olduğu için önceden konuşmakta da zorluk çektiğini anlatan Savaş, artık rahat bir şekilde konuşabildiğini ve sağlık durumunun iyi olduğunu ifade etti.