KAHVEHANE VE KAFENİN NE İŞİ VAR?
İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Gün Işığı Yaşlı Hizmet Merkezi’nde bulunan yaşlılara sağlıklı yaşam semineri verildi. Seminere katılan Vali Ali Kolat’ın eşi İlksen Kolat, merkezin merdivenlerinden çıkarken kötü bir sürpriz ile karşılaştı.
Kolat, merkezin girişinde kahvehane ve internet cafenin olmasını eleştirerek, binanın fiziki yapısının değiştirilmesi ve böyle bir yerde Hizmet Merkezi’nin olmayacağını söyledi. Merkez’in dışarısında bulunan kahvehane ve internet kefeden gelen seslerle konuşması sık, sık kesilen Kolat, ‘Baktığımız zaman burada ki üyelerin hepsi erkek, kadınların da buraya gelmesi gerekiyor, ama fiziki yapıya baktığımız zaman bu mümkün değil’ diyerek tepkisini ortaya koydu.
DÜZENLİ OLARAK HASTANEYE GİDİN
Kolat’ın konuşmasının ardından İl Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, yaşlıların yaşadığı sağlık sorunlarının önemli boyutlara ulaşmaması için ayda 1 kez hastaneye gitmeleri gerektiğini söyledi. Hastanelerde yaşlıların sağlık problemlerini çözmek için gece gündüz çalışma yaptıklarını belirten Güngüneş, evde bakım hizmeti ve ambulans hizmetlerinin yaşlıların emrinde olduğunu bildirdi.
Güngüneş, Fizyoterapi, rehabilitasyon, düzenli beslenme, psikolojik destek alanlarını kapsayan seminerde, yaşlıların her hangi bir sağlık sıkıntısı yaşamaması için sağlıklarına ve yedikleri besinlere dikkat etmesi gerektiği vurguladı.
YAŞLILIK HASTALIK DEĞİLDİR
Yaşlıların sağlıklarına dikkat etmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Doktor Nesibe Kılıç, “Yaşlılık hastalık değildir, yaşamın gençlik ve yetişkinlik evresini izleyen bir dönemdir. Yaşlılıkta, biyolojik yıpranma ve işlevsellikte azalma ile birlikte yaşlanan beyinde, nörobiyolojik değişimler olur. Beyindeki bu morfolojik dejenerasyonla nöron sayısı azalır, ventriküler volüm artar; metabolizma yavaşlar; buna bağlı olarak serebral kan akımı yavaşlar dolayısıyla oksijen-glikoz kullanımı azalır. Genel psikososyal yaşlanmaya bakıldığında: Birey, biyolojik ve işlevsel değişimlerin yayında değişimler olur.” dedi.
BAZI DEĞİŞİKLİKLER OLUR
Kılıç, “Bilişsel alanda değişim olur. Tanıma, anlama, yorumlama, dikkat, öğrenmede azalma gibi entelektüel yetilerde azalma ile bilgi işlem sürecinde uzama gibi hafıza sorunları,
Kişilikte değişim olur. Kişilik özelliklerinde rijidite, içsel ya da dışsal kontrol odaklı olma, öğrenilmiş çaresizlik gibi uyum ve karar verme sürecini etkileyen sorunlar gibi sorunlar baş gösterir” diye konuştu. Gün Işığı Yışlı Hizmet Merkezi’nde düzenlenen programa Vali Ali Kolat’ın eşi İlksen Kolat, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zühdü Bozdemir, İl Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Ender Güngüneş ve merkezde bulunan vatandaşlar katıldı.