Kadına El Kalkamaz!

Kadına El Kalkamaz!

Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nce 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında hazırlanan programa katıldı.

KATILIM VE İLGİ YÜKSEK OLDU

Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu’nun katılımıyla başlayan programa Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Vali Yardımcısı Ahmet Ferhat Özen, İl Jandarma Komutanı Barış Cücen, İl Emniyet Müdürü Fahri Bulut, il müdürleri ve çok sayıda bayan katıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekile Rukiye Eryılmaz’ın günün anlam ve önemine dair konuşmasının ardından konuşma yapan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü münasebetiyle, farkındalık oluşturmak için bir araya gelindiğinin altını çizdi. Vali Tekbıyıkoğlu, “Bugün hepiniz aslında çokta konuşmak istemediğimiz kendimize, medeniyetimize, hatta insanlığa yakıştıramadığımız ama cesaretle problemin üzerine gittiğimiz 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününe farkındalık oluşturmak için hepimiz bir araya gelmiş bulunmaktayız” dedi. 

VALİ TEKBIYIKOĞLU, “DEVLETİMİZ ŞİDDET SORUNUNU ORTADAN KALDIRMAK İÇİN BÜTÜN PAYDAŞLARI İLE ÇALIŞIYOR”

Kadına yönelik şiddet sorunun sadece Türkiye’nin sorunu olmadığı dünyanın sorunu olduğunun belirten Vali Tekbıyıkoğlu, “Şunu belirtmek isterim ki bu sadece Türkiye’nin problemi değil. Bu dünyanın problemi. Son yıllarda dünya, problemlerini global olarak yaşamaya başladı. Bu meselede öyle bir mesele. Avrupa’nın istatistik verilerine göre dünyada bu problem giderek artıyor. Gelişmiş ülkelerde, gelişmekte olan ülkelerde ve az gelişmiş ülkelerin hepsinde artıyor. Yani dünyada bu mesele artıyor. Dünyada bu mesele artıyor diye kenara çekilip bu meseleyi izleyecek halimiz yok. Bizim devletimiz reaksiyonel bir devlettir. Devletimiz bu konuda bütün paydaşlarıyla bir araya gelip birçok tedbir almıştır” dedi.

FARKINDALIK SEVİYESİ ÜST SEVİYEYE TAŞINDI

Devletin, sivil toplum kuruluşları olmak üzere bütün paydaşlarla bu sorunun üzerine gidildiğinin açıklayan Vali Tekbıyıkoğlu, “Bu mevzu sadece Aile Bakanlığımızın konusu değil, devletin bütün unsurları ile sivil toplum kuruluşlarının da paydaş olması gereken bir mevzu. Yani bir balon düşünün, balonun her tarafından baskılarsak biz bu meselede mesafe kat edebiliriz. Ama balonun bir tarafı boş bırakıldığı zaman balon oradan yol almaya başlar. Bu konuyla ilgili devletimiz şu aşamalarda operasyonunu yürütüyor; Olay öncesi; yani olay vuku bulmadan önce bu olayı mümkün olduğu kadar az yaşamak üzere farkındalık çalışmaları yapılıyor. Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz tarafından spor müsabakalarında asılan pankartlarımızdan tutun, belediyemiz ile birlikte yaptığımız afişleme çalışmaları, elektronik billboardlar, bütün sosyal medyalarda yapılan faaliyetler, verilen eğitimler, öğrencilere verilen eğitimler, sadece öğrencilere bu eğitimler verilmedi, bizim kendi personelimize de bu eğitimler verildi ve farkındalık seviyesi oldukça üst seviyeye taşındı” dedi.

BÜTÜN BAYANLARIMIZ KADES UYGULAMASINI YÜKLEMELİ

Kadına yönelik şiddetin engellemesi için yeni sistemler geliştirildiğini belirten Vali Tekbıyıkoğlu, “Olaylar sırasında bu olaylara bir an önce müdahale etmek için yine devletimiz, bilhassa İçişleri Bakanlığı çok önemli elektronik sistemler geliştirdi. KADES diye bir uygulamamız var. Biz eşimizden, kardeşimizden, annemizden babamızdan emin olabiliriz. Bizim başımıza belki hiçbir şey gelmeyebilir. Ama bir olaya şahit olabiliriz, bir başkasının hayatını kurtarabiliriz. Bu programı yükledikten sonra çağrı yapılması halinde en yakın emniyet, jandarma birimleri birkaç dakika içerisinde size ulaşır ve buna müdahale eder. Bir can kaybının önüne geçebilirsiniz. KADES uygulaması yaklaşık 3 milyonun üzerinde telefona yüklendi. Ve uygulama sayesinde 150 bin vakaya bu sene içerisinde anında müdahale edildi. Yani birçok hayat kurtarıldı, darplar engellendi. Bu münasebetle bu uygulamayı bütün bayanlarımızın yüklemesi gerekiyor” dedi.

‘KADIN İNSANDIR, BİZDE İNSANOĞLUYUZ’

İçişleri Bakanlığı tarafından faaliyete geçirilen ve Kırıkkale’de de uygulamaya başlanan elektronik kelepçe verileri hakkında bilgiler veren Vali Tekbıyıkoğlu, “İçişleri Bakanlığımız bu olaylarla etkin mücadele için Elektronik Kelepçe Merkezi tesis etti. 1000 Kapasiteli. Burada izlemeler devam etmekte. Bizim ilimizde de elektronik kelepçe ile ilgili hiçbir uygulama yoktu. Bizde bu sistemi hayata geçirdik ve uygulamaya başladık. İlimizde şu an itibariyle 21 kişiye elektronik kelepçe uygulaması yapıldı. Aynı zamanda broşür, afiş çalışmalarımız yapıldı. 168 afiş pankart ve yaklaşık 31 binin üzerinde de broşür dağıtarak bu konudaki farkındalığı artırmaya çalıştık. Sadece olay müdahale değil, müdahaleden sonra da bu işin bir rehabilitasyon süreci var. Koruyucu önleyici tedbirler var. Aile Bakanlığı’mızın teşkilatları başta olmak üzere, hem sosyoekonomik destek hemde psikolojik destek verilmekte. Kadınları, şiddet önleme merkezlerinde koruma altına almak münasebetiyle etkin müdahalelerde bulunulmasıyla beraber, işin rehabilitasyon kısmına ilişkin tedbirlerin ilimizde de işlevselliğini ve hareketliliğini artırdık. Kurumsal kapasiteler bu konuda artırıldı, emniyet teşkilatımız ve jandarma teşkilatımız, bu konuyla ilgili uzman birimler teşkil edildi. Her ilimizde emniyetimiz tarafından ilgili birimler kuruldu. Jandarmamız şube müdürlükleri seviyesinde bu işi takip ediyor. Yani devlet elinden geleni yapıyor. Bizim Aile Bakanlığı’mızın ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Sıfır Tolerans’, İçişleri Bakanlığı’mızın ise ‘Bir Bile Fazla’ diye bir söylemi var. Bu konuları hiç konuşmayacağımız günlerin oluşması temennisiyle, Rahmetli Ozanımız Neşet Ertaş’ın ‘Kadın İnsandır, Bizde İnsanoğluyuz’ sözleriyle, sözlerime son veriyorum” dedi.

Vali Tekbıyıkoğlu’nun konuşmasının ardından Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Hemşirelik Bölüm Başkanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabil Dalı Başkanı Prof. Dr. Yurdagül Erdem, Yuva Mahallesi Muhtarı Adile İnce ve Feray Soyalp tarafından başarı hikayeleri katılımcılara anlatıldı.

Programın kapanışında Vali Tekbıyıkoğlu ve beraberinde ki protokol üyeleri tarafından “Kadın İsterse” şarkısı eşliğinde “Kadına Şiddete Birlikte Dur Diyelim” pankartı açıldı.

Vali Tekbıyıkoğlu, programın sona ermesinin ardından konferans salonu çıkışında bayanlara KADES uygulamasını cep telefonlarına yüklemeleri için tavsiyelerde bulundu.



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız