İyotlu tuz kullanın

İyotlu tuz kullanın

1-7 Haziran İyot Haftası nedeniyle Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü?nden yapılan açıklamada, ?Çocuklarımız, kendimiz, toplumumuz ve geleceğimiz için iyotlu tuz kullanılmalı ve kullanılmasına destek olmalıyız? denildi.

YAŞAMIMIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi, ?1994 yılından beri Bakanlığımız ve UNICEF işbirliğinde İyot Yetersizliği Hastalıkları ve Tuzun İyotlanması Programı yürütülmektedir. Tüm ülkede 1-7 Haziran İyot Haftası olarak belirlenmiş olup çeşitli etkinlikler düzenlenerek konunun gündemde tutulması sağlanmaktadır. İyot, insan vücudunda çok az bulunan, normal büyüme ve gelişme için gerekli olan bir mineraldir. Günlük alınması gereken iyot miktarı bir toplu iğne başı kadardır. Bu miktar bile yaşamımız için çok önemlidir.

 

İyot eksikliğinde oluşan sağlık sorunları

Anne Karnında ve Bebeklikte; Düşük, ölü doğum, bebek ölümünde artma, zeka geriliği, sağırlık, cücelik. Çocukluk ve Gençlikte; Guatr, büyüme geriliği, zihin yetersizliği ve öğrenmede güçlük, okul başarısızlığı. Yetişkinlerde; Guatr, tiroid bezinin çalışmaması, zihnin yeterli çalışmaması, güçsüzlük.

 

İyottan yetersiz beslenen çocuklar;

Daha zor anlar, daha zor eğitilir, işlerinde daha az üretken olur, okul başarıları düşer, Akranlarına göre 13.5 puan zeka kaybına uğrarlar. iyot yetersizliği önlenebilir zeka geriliğinin en önemli nedenlerinden biridir.

 

 Ne Yapabiliriz?

Çocuklarımız, kendimiz, toplumumuz ve geleceğimiz için iyotlu tuz kullanılmalı ve kullanılmasına destek olmalıyız.

 

İyot Eksikliği Nasıl Önlenir?

İyot yetersizliğine bağlı hastalıkların önlenmesi için iyotlu tuz kullanılmalıdır. Ülkemizde besinlerin yetiştiği toprak ve sudaki iyot yetersizliği nedeniyle kişilerin günlük iyot ihtiyaçları için iyotlu tuz kullanmaları gerekmektedir.

 

İyotlu Tuzun Saklanması:

Tuzda bulunan iyot gün ışığında, fazla nemde ve yüksek sıcaklıkta azalmaktadır. Bunu önlemek için; iyotlu tuz koyu renkli, kapaklı bir kapta veya dolap içinde ışık almayacak şekilde, nemli ve sıcak ortamda bırakılmamalıdır. Tuzda bulunan iyotun yemek pişerken kaybolmaması için tuz, yemek ateşten indirilirken konulmalı veya sofrada yemek yerken kullanılmalıdır.

 

 



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!