İstatistikler geleceği görmeyi sağlar

İstatistikler geleceği görmeyi sağlar

TÜİK Nevşehir Bölge Müdürü Üzeyir Karakuş, toplumun bilinçlenmesi için bilgi ve iletişim çağını yaşadığımız bugünlerde istatistiklerin önemli olduğunu söyledi. Sosyal ve ekonomik gelişme hedeflerinin belirlenmesi gerektiğini belirten Karakuş, bu hedefleri

TOPLUMUN FOTOĞRAFINI ÇEKİYORUZ
TÜİK Nevşehir Bölge Müdürü Üzeyir Karakuş, ‘TÜİK Bilgilendirme Toplantısı’ kapsamında Kırıkkale’ye gelerek, önemli açıklamalarda bulundu. Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Karakuş, 2012 yılında Türkiye’de 267 verinin yüzde 85’ini TÜİK’in açıkladığını ve AB’ye gönderilen verilerin tamamının TÜİK tarafından gönderildiğini söyledi. Toplumun istatistiksel olarak fotoğrafını çektiklerini belirten Karakuş, kurumların yapacağı projelerin en az 3 ay, en fazla 1 yıl içerisinde TÜİK’e gönderilmesi gerektiğini bildirdi. Karakuş, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kırşehir ve Kırıkkale illerinin sorumluluk alanları içerisinde olduğunu ve bu illere önem verdiklerini ifade etti.

AB NORMLARINA UYGUN ÇALIŞIYORUZ
Bölgesel ve il çalışmalarının Avrupa Birliği normları ve standartlarında uygun bir şekilde hazırlandığını ifade eden Karakuş, güncel verilerle istatistikî çalışma yaptıklarını Kırıkkale’nin de içerisinde olduğu bölgede yer alan illerin hem kendi bölgelerinden hem de Türkiye`de nerede olduklarını verilerle ortaya koyduklarını kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun ülkemizin tüm istatistik altyapısından sorumlu bir kuruluş olduğunu ifade eden Karakuş, çalışmalarında başta Birleşmiş Milletler ve AB İstatistik Ofisi olmak üzere, uluslararası kuruluşlarca belirlenen tanım, kapsam, sınıflama, yöntem ve standartları kullandığına dikkat çekti.

HEDEFE ULAŞMAMIZ GEREKİYOR
Günümüzde ulusal ve uluslararası sosyal ve ekonomik gelişme hedeflerinin belirlenmesi ve bu hedeflerin başarısı; güncel, güvenilir istatistikler ile sağlandığını ifade eden Karakuş, kurumun verileri sadece toplamakla kalmayıp ülkemizde istatistiklerin yüzde 80’ini üretirken, bunları işleyerek yeni bilgiler üretip istatistiki analiz ve yorumlar yapmakta, yayımlamakta ve karar alıcıların bilgisine sunduğunu vurguladı.Karakuş, İstatistiğin geçmişi anlamanın, bugünü yönetmenin ve geleceği planlamanın anahtarı olduğunu bu amaçla halkımıza istatistiğin, matematiğin, bilimin ve bilginin önemini aktarabilmek, bu konudaki toplumsal bilinçlenmeyi yükseltebilmek istediklerini açıkladı.

87 YILLIK GEÇMİŞ
Türkiye İstatistik Kurumu 87 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en önemli kurumları arasında yer aldığının altını çizen Karakuş, “Teknoloji, ekonomi, bilim ve toplumsal konularda ihtiyaç duyulan bilgileri, güncellik, güvenirlilik ve açıklık ilkeleri ışığında derleyerek Devletin sağlıklı kararlar almasına katkılar sağlamış, üzerine düşen görevi yerine getirmiş ve getirmeye de devam etmektedir.Çağımızın bilim, teknoloji ve iletişim çağı olması nedeniyle gerekli bilgi ve iletişim olanaklarına sahip olan ve bundan yararlanabilen ülkeler diğer ülkelere göre büyük bir üstünlük sağlamaktadır. Çağımızda bilginin üretilmesi kadar açık, şeffaf ve hızlı bir biçimde topluma aktarılması da önemlidir”

GÖREV VE SORUMLULUK ANLAYIŞI
“Bu yönüyle Türkiye İstatistik Kurumunun yaptığı görev, özellikle içinde bulunduğumuz bilgi teknolojileri ve iletişim çağında daha da değer kazanmaktadır. Doğru bilgi, doğru yorum ve doğru karar sürecinde araştırmacılar, politikacılar, karar alıcılar ve tüm bireyler çalışmalarında istatistiki bilgileri etkin olarak kullanmaktadırlar. Verilerin toplanması, değerlendirilmesi ve bilgi haline getirilmesi için yoğun ve sistemli bir çaba gösterilmesi gerektiğinden Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği ilkeler ve hizmet anlayışı çerçevesinde ilgili kurum, kuruluş ve kişilerin ihtiyaç duyulan veriler için destek olması ve gereken katkıları sağlaması bir vatandaşlık görevidir” dedi.

TÜİK VERİLERİ AÇIKLANDI
Daha sonra kamu kurumları ve ilgili bakanlıklardan alınan verilerle hazırlanan TÜİK verilerini de içeren gösterge tabloları ile Kırıkkale’nin, göç nüfus göstergeleri, demografik göstergeleri, hane halkı göstergeleri, bina konut göstergeleri, eğitim, turizm, kültür, sağlık, ekonomik, işgücü, sanayi ve iş, dış ticaret, tarım, çevre, ulaştırma göstergeleri rakamsal verilerle açıklandı. Kırıkkale’nin de içinde bulunduğu bölgede yer alan illerin her alanda karşılaştırılmalarının hem nüfus hem de sosyo ekonomik değerlerine göre çok iyi bakılması ve verilerin buna göre ortaya konması gerektiğini belirten Vali Ali Kolat, bu istatistikleri iyi bir şekilde değerlendireceklerini söyledi.