İlk aşı anne sütüdür

İlk aşı anne sütüdür

Her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Emzirme Haftası, bu yılda bir dizi etkinlik ile düzenleniyor. Hacı Hidayet Doğruer Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi?nde Emzirme haftası ile ilgili bilgilendirme standı açıldı. Stantta annelere ?anne

BİLGİLENDİRİCİ STANT AÇILDI
Her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan ?Emzirme Haftası? bu yılda bir dizi etkinliklerle kutlanıyor. Dün Hacı Hidayet Doğruer Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi?nde başlayan etkinlikler hafta boyunca sürecek. Dün anneler için hastane için bilgilendirme standı açıldı. HİPP firması yetkilileri stantta annelere besin çayı ikram etti. Anne sütünü artıran besin çayının yanı sıra, bitkisel çaylarda annelere içirildi. Babalara şeker ikram edilirken, çocuklara balon verildi. Böyle bir etkinlikten memnun kalan anneler, düzenleyenlere ve hastane yönetimine teşekkür etti.
 
GEBELİK OKULU
Konu ile ilgili açıklama yapan Hacı Hidayet Doğruer Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Tekin Akça, her yıl 1-7 Ekim Haftasını Emzirme Haftası olarak kutlandığını hatırlattı. Akça, ?Sağlık Bakanlığımızın 2003 Yılından itibaren başlatmış olduğu Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında (SDP) tüm hastanelerimiz büyük değişimlere uğramış gerek cihaz gerek doktor gerekse de personel açısından yeterli seviyelere getirilmiş ve hastanemizdeki otelcilik hizmetlerinin kalitesi üst seviyede arttırılmıştır. Bakanlığımızın en önem verdiği hususların başında anne ve bebek sağlığı gelmektedir. Çünkü sağlıklı anne sağlıklı bebek sağlıklı nesillerin oluşması demektir. Bu da gerek sağlığa harcanan paranın azaltılması gerekse de mutlu ve huzurlu bir toplumum oluşması demektir. Hastanemizde bu amaçla gebelik okulumuz mevcuttur. Okulumuzda gebe annelere gebelik boyunca yapması gerekenler (Beslenme, spor ve bebek bakımı) anlatılmaktadır.?
 
BEBEK DOSTU HASTANESİ UNVANI
?Aynı zamanda eğitim hemşirelerimiz her gün düzenli olarak hastanemizde yeni doğum yapmış anneleri ziyaret ederek emzirme ve bebek bakımı eğitimi vermektedirler. Tüm Kırıkkale?de doğum yapan bayanların % 95?nin hastanemizde doğum yaptığı düşünüldüğünde bu eğitimlerin önemi daha da artmaktadır. Hastanemiz yapmış olduğu çalışmalarla Bebek Dostu hastanesi unvanını 2005 yılında almıştır. Her yıl yapılan denetimlerde bu unvanı başarı ile korumuştur. Bakanlığımızın ve bizlerin annelere önerimiz ilk 6 ay sadece anne sütü vermeleri 6 ay ? 2 yaş arası ise anne sütüne ilaveten ek gıda verilmesidir. Anne sütünün önemini artık herkes bilmektedir. Kısaca özetleyecek olursak yeni doğan bebeğe ilk verilen kolostrom dediğimiz anne sütü çocuğun adeta ilk aşısı gibidir. Gerek bağırsak enfeksiyonu olsun gerekse mikroplara karşı bu süt çok koruyucudur.?
 
PANİĞE KAPILMAYIN
?Anne sütünde bebek için gerekli tüm besinler fazlasıyla mevcuttur. Yeter ki annenin sütü yeterli olsun bunu da sağlamanın yolu annenin beslenmesine önem vermesi ve normal doğumla çocuğunu doğurmasıdır. Çünkü sezeryanla olan doğumlarda anne sütü geç gelmekte ve çocuk aç kaldığından aileler paniğe kapılarak hemen mamaya başlamaktadırlar. Oysa bebek doğduktan ilk 24 saate kadar anneden geçen besinlerle idare edebilir. Normal doğumla doğum yapan annelerin sütü çok hızlı gelmekte bu nedenle bebek aç kalmamaktadır. Bizler bu çalışmalarımızı tüm seneye yaymaktayız. Yılda bir haftada olsa konunun önemi siz değerli basın mensuplarıyla vatandaşa duyurmak çok önemlidir. Çalışmalarımızda bize yardımcı olduğunuz için teşekkür ederiz? ifadelerini kullandı.
 
HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYORUZ
Gebe ve Emzirme Okulu Sorumlusu ve Hemşire Neşe Şane stant ile ilgili bilgiler vererek, anneleri her konuda aydınlattıklarını dile getirdi. Şane, ?Biz Bebek Dostu bir hastaneyiz. Çalışan annelerimiz ile birlikte biz tüm annelere bilinci aşılamaya çalışıyoruz. Anne sütü ile ilgili her türlü desteği veriyoruz. Yeter ki panik yapmasınlar. Emzirme tekniklerini anlatıyoruz. Anne sütü nasıl saklanır? Emzirirken bebek nasıl tutulmalıdır? Emzirmeye ne zaman başlanmalı gibi başlıca konular ile aydınlatıyoruz? dedi.


1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!