Tarih: 25.09.2012 00:00

Hükümetin eli vatandaşın cebinde

Facebook Twitter Linked-in

VERGİLER NEDEN ARTIYOR

Yaptığı basın açıklamasında son zamanlarda yapılan zamlara tepki gösteren Vurgun Şunları söyledi;  ?Hesapsız harcamalar ve yanlış uygulamalarla bütçe dengesini sağlayamayan hükümet, açığı kapatmanın yolunu bir kez daha vatandaşın sırtına yeni zamlar yüklemekte bulurken, benzin, motorin ve    LPG`nin litresine 30 kuruş zam geldi, 1600 cc`nin altındaki araçların ÖTV`si de yüzde 40`a çıkarıldı. Madem çözüm olarak her fırsatta vatandaşın sırtına yeni yükler yüklenecek, o zaman mührü de vatandaşa verin! Bütçenin bu sene dikiş tutmayacağının anlaşılması üzerine ek kaynak arayışına giren hükümet, hesapsız yapılan harcamaların ve yanlış uygulamaların cezasını bir kez daha vatandaşa kesti. "Harcamaların kısılması" ve "gelirlerin artırılması" bağlamında ilk hamle olarak "gelirleri artırmaya" yönelen hükümet, vatandaşın sırtına yeni zamları yükledi? dedi.

BÜTÇE BU SENE DİKİŞ TUTMAYACAK

Vurgun konuşmasını devamında, ?Maliye Bakanlığı`nın hazırladığı tedbir paketi kapsamında akaryakıtta litre başına alınan ÖTV 30 kuruş artırılırken, alkollü içki ve tapu harçlarına da vergi zammı yapıldı. Bütçenin bu sene dikiş tutmayacağının anlaşılması üzerine ek kaynak arayışına giren hükümet, hesapsız yapılan harcamaların ve yanlış uygulamaların cezasını bir kez daha vatandaşa kesti. Maliye Bakanlığı`nın bir süredir üzerinde çalıştığı tedbir paketi kapsamında akaryakıt, alkollü içecek ve tapu harçlarında vergi zammı yapıldı. Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışları neticesinde, akaryakıtta litre başına 30 kuruş vergi zammı yapılırken, alkollü içkide ve tapu harçlarında da vergi zammı yapıldı. Maliye Bakanlığı`nın bütçe açığını kapamaya yönelik kaynak arayışları çerçevesinde bir süredir üzerinde çalıştığı tedbir paketi kapsamında alınan önlemler dünkü Resmi Gazete`de yayımlandı. "Harcamaların kısılması" ve "gelirlerin arttırılması" bağlamında ilk hamle olarak "gelirleri arttırmaya" yönelen hükümet, vatandaşın sırtına yeni yükler yüklemiş oldu.?

EKONOMİDE AÇIK VAR

?Türkiye ekonomisinin "tasarruf açığı" ve "cari açık" ile beraber "3 temel açığından biri" olan bütçe açığı, bu gidişle vatandaşın cebini daha çok yakacak gibi gözüküyor. Cari açığı geçici olarak düşürmek uğruna alınan tedbirlerin ekonomiyi yavaşlatması ve vergi gelirlerinin düşmesine sosyal güvenlik açığı bata olmak üzere transfer harcamalarının da eklenmesiyle şahlanan bütçe açığının, yeni "tedbirleri" de gündeme getireceği yorumları yapılıyor.

1 litre benzinin 2.29 lirası ÖTV Bu minvalde akaryakıt, alkollü içecek ve tapu harçlarında vergi zammı yapıldı. Akaryakıtta 95 oktandan düşük, kurşunsuz 95 oktan ve kurşunsuz 98 oktan, motorin ve LPG için litre başına 30 kuruş oranında zam yapıldı.?

BENZİNE ZAM ÜSTÜNE ZAM

?Böylelikle, 95 oktan kurşunsuz benzinde 1 lira 87 kuruştan 2 lira 17 kuruşa çıkan ÖTV, 98 oktan kurşunsuz benzinde 1 lira 99 kuruştan 2 lira 29 kuruşa yükseldi. ÖTV, motorinde 1 lira 59 kuruş, LPG`de ise 1 lira 57 kuruş oldu. Ayrıca, motor silindir hacmi 1600 cc`yi geçmeyen araçların ÖTV oranı da yüzde 37`den yüzde 40`a çıkarıldı. Alkollü içeceklerde de değişen oranlarda zam yapılırken, bundan önce binde 16.5 oranında alınan tapu harçları da binde 20`ye çıkarıldı. Bütçede 8 ayda 8.5 milyar lira açık Maliye Bakanlığı`nın rakamlarına göre, 2012 yılı Ocak-Ağustos döneminde merkezi yönetim bütçe giderleri 229 milyar lira olarak gerçekleşti. Personel giderleri yüzde 18.8, sağlık, emeklilik ve sosyal yardım giderleri de yüzde 24.6 oranında arttı. Sosyal Güvenlik Kurumu`na yapılan ödemeler bir önceki yılın aynı dönemine göre 8.9 milyar lira artış gösterdi. Bütçe gelirleri ise 220.5 milyar liraya ulaşırken, ilk 8 aydaki bütçe açığı 8.5 milyar lira oldu. 2012 yılı için öngörülen toplam bütçe açığı ise 21.1 milyar lira tutarında.?

ZAM FURYASI DOĞALGAZLA DEVAM EDECEK

?Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçede hedeflerin yılsonunda tutturulamayacağını dile getirerek bunla ilgili tedbirler üzerinde çalıştıklarını söylüyordu. Bütçedeki personel ve sosyal güvenlik harcamalarının artması ile beraber daralan iç talebin ve ithalatın KDV gelirlerini düşürmesi, bütçe dengesinin tamamen şaşmasına sebep oldu.

"Harcamaları kısmaya" yönelik tedbirlerin sonuçlarının daha uzun vadede elde edilecek olması, ilk etapta uygulamaya konan "gelir arttırıcı" önlemlerin devamının da gelebileceğini işaret ediyor. Bu ihtimaller arasında en kuvvetlisi ise doğalgaz zammı olarak görülüyor. BOTAŞ`ın maliyetinin altında sattığı doğalgazın ilk etapta yüzde 10 civarında zamlanması beklenirken, toplam zammın yüzde 35 olabileceği belirtiliyor. Doğalgazın elektrik üretiminde de kullanılması nedeniyle elektrik zammının da yolda olduğu uzmanlarca dile getiriliyor.

 Diyen Faruk Vurgun iktidarın elini vatandaşın cebinden çekmesinin vakti gelmiştir ey halkım mührü bize verin 1996 da ki gibi bolluk bereket refah getirelim bunlar ve bunlar gibi diğer iktidarlar sadece vatandaştan almayı bilirler biz milli görüşçüler ise vatandaşı rahat ettiririz ilk seçimde saadeti iktidara getirin sizleri hak ettiğiniz gibi yönetelim? dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —