Tarih: 12.12.2011 07:39

Hukuk Muhakemeleri Kanunu anlatıldı

Facebook Twitter Linked-in

YENİ BİR ÖĞRENME SÜRECİ

Toplantıda konuşan Baro Başkanı Av. Ayhan Yılmaz, HMK`nun, medeni yargılama alanında büyük çaplı değişikler getiren bir sistem olduğunu ifade ederek, "Temel yasalarda yapılan bu köklü değişiklikler ile tüm hukukçuları yeni bir öğrenme süreci beklemekte. HMK özellikle avukatlara daha fazla bir özen ve sorumluluk yükü getirmektedir. Bu süreçte meslek içi eğitim her dönemden daha fazla bir önem arz etmektedir" dedi. HMK ile getirilen bir kısım yeni uygulamaların özellikle yargılama giderlerinin fahiş miktarda ve peşin alınmasının vatandaşların mahkemelerde hak arama özgürlüğünün kısıtlanması olarak yorumladıklarını ve eleştirdiklerini kaydeden Yılmaz, seminerde bu konuları konuşacaklarını bildirdi.

 

KESİN DELİLLER

İki oturumdan oluşan programın birinci oturumunda Hukuk Muhakemeleri Kanunu Komisyon Üyesi Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süha Tanrıver, Hukuk Muhakemeleri Kanunu`nun (HMK) genel hükümlerinin değerlendirilmesi, HMK`nin Dava Çeşitleri, Dava Şartları ve ilk itirazlara ilişkin düzenlemelerinin değerlendirilmesi, HMK`nin yazılı yargılama usulüne ilişkin düzenlemelerinin değerlendirilmesi, HMK`nin ispat ve kesin delillere ilişkin düzenlemelerinin değerlendirilmesi konularında katılımcılara bilgiler verdi.

 

ÇEKİŞMESİZ YARGI

İkinci oturumda, ise Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Ahmet Başözen, HMK`nin tanık ve bilirkişiye ilişkin düzenlemelerinin değerlendirilmesi, HMK`nin hüküm ve davaya son veren taraf işlemlerine ilişkin düzenlemelerin değerlendirilmesi, HMK`nin basit yargılama usulüne ilişkin düzenlemeler, HMK`nin yargılama giderleri ve adli yardıma ilişkin düzenlemeler, HKM`nin çekişmesiz yargı ve geçici hukuki korumalarına ilişkin düzenlemelerin değerlendirilmesi konularında açıklamalarda bulundu. Programa Kırıkkale Adliyesi hakim, savcı ve Baro avukatları ile Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri katıldı.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —