Bu manzara 21 yüzyılın Türkiye?sinin orta Anadolu köyünden
400 NÜFUSLU KÖY
400 kişinin yaşadığı 80 haneli ve 2007 yılında örnek köy seçilen Hisar köyünün içindeki çeşmeler tamamen kurumuş durumda r. Ana şebekeden gelen su günde 30 dakika akıyor. Alçak kesimde bulunan köylüler kaplarını doldurmaya çalışırken, yüksek kesimlerdeki evlere ise, su çıkmıyor.
Köylüler içime suyunu 3 kilometre uzaklıktaki kesilmekte olan bir çeşmeden karşılıyor. Tuvalet banyo, bulaşık ile çamaşır işlerini ise, eşekli arabalar ve traktörlere binerek 3.5 kilometre mesafede bulunan hayvanlarında kullandığı dereden tedarik ediyor.
HAYVANLARIN İÇTİĞİ SUDA YIKANILIYOR
Dereye gelen köylülerden bazıları çamaşırlarını yıkamak için kazan kurarken, bazıları ise bidonlarını dolduruyor. Çocuklar ise hayvanların içtiği sudan yıkanıyorlar. Yıkma işleminde en fazla ihtiyarlar etkileniyor. Ramazan ayı sebebiyle birçoğu oruç tutukları için güneş ile birlikte tansiyonları düşerek hastalanıyor. Su olmadığından dolayı temizlik tam yapılamıyor ve özellikle çocuklarda bazı hastalıklar baş göstermiş durumda bulunuyor.
HER SENE AYNI SIKINTI YAŞANIYOR
Her sene susuzlukla mücadele etmek zorunda olduklarını ifade eden Sercan Sıtkı, köyde yeterince su olduğunu ve kuyu vurulduğunu suyu çıkartmak için trafonun yerleştirilmediğini söyledi. Yetkililere durumu anlatmak için birçok dilekçe ile birlikte müracaat ettiklerini açıklayan Sıtkı, ?Hiçbir dilekçeniz yerini bulmadı. 80 hanelik köy susuzluktan kavruluyor. Bu olaydan yaşlılar ve çocuklar en fazla etkilenen kesim oluyor. Çocuklarda bazı hastalıklar baş gösterdi.? dedi. Evinde biriken çamaşırları ve bulaşıkları hayvanlarında içtiği dereye getirerek yıkamak zorunda kaldığını ifade eden Eyfan Belge (76) ?Bu yaşımda bana büyük eziyet oluyor. Bazen rahatsızlanıyorum. Ölümüm dere ile köy yolu arasında olmasından korkuyorum.?diye konuştu.
BAŞBAKANA ULAŞMAYA ÇALIŞIYORLAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan?a seslenen Kıymet Ünal (67) da, ?Başbakanımız Erdoğan, susuz köy kalmadı diye televizyonlarda söylüyor. Bizim köy başkent Ankara?ya 60 kilometre mesafede bulunuyor. Biz susuz kaldık. Ne olur bizim suyumuz aksın ve bu çile bitsin.? şeklinde konuştu.
Deredeki suyu çamaşır, bulaşık ve ev temizliğinde kullandıklarını açıklayan Hüseyin Güven ise, ?Çocuklarımız derde yıkanıyor. Köyde hastalıklar çoğalmaya başladı. Depodaki su yetişmiyor. Yetkililer buna biran önce çare bulsun. Yoksa köy susuzluktan kırılıp geçecek.? dedi.
DESTEK VERECEĞİZ
Köylülerin içme suyu olarak kullanılan şebeke suyunu bahçede kullandığını açıklayan Yahşihan Kaymakamı Ahmet Ferhat Özen, ?Bu yüzden su sıkıntısı çekiliyor.Bu sorunu açmak için köylüler yeni kuyu açacak ve trafo alacaklar bizde kaymakamlık olarak buna maddi destek vereceğiz. ? diye ifade etti.