Hilal Hastanesinde Yeni Bir Operasyon

Hilal Hastanesinde Yeni Bir Operasyon

Henüz 2 ay önce Hilal Hastanesi kadrosuna dâhil olan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ünsal Avcıoğlu, başarılı operasyonlar zincirine bir yenisini ekledi. Her geçen gün hem kendi, hem de kurumsal olarak görevli olduğu hastanenin adını, yaptığı farklı operasyo

KARIN AĞRISINI, HALSİZLİĞİ VE SOLGUNLUĞUNUZU ÖNEMSEYİN

Op. Dr. Ünsal Avcıoğlu, “Karın ağrısını, halsizliği ve solgunluğunuzu önemseyin. Kolonoskopiden korkmayın!” çağrısında bulundu. Kolon kanseri konusunda toplumu bilinçlendirmenin, erken tanının, dengeli beslenmenin, fiziksel aktivitenin ve korunma odaklı yaklaşımların altını çizen Op. Dr. Ünsal Avcıoğlu, kolon kanserinin özellikle erken tanı sayesinde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu konusunda bilgi vererek, kanserden korunmak için kolonoskopiye katlanılabilir dedi.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Özel Kırıkkale Hilal Hastanesi operatörlerinden Ünsal Avcıoğlu, kolon kanserinin erken tanı ile önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu anlattı. Dr. Avcıoğlu, Kolon kanserinin bağırsak alışkanlığının değişmesi, tuvalet alışkanlığının değişmesi, gaitanın yumuşaması, kanamalı ve mukuslu (sümüklü) olması, karın ağrısı, halsizlik, kansızlık, kabızlık, ishal gibi belirtilerinin sıklıkla başka hastalıklarla karıştırıldığını belirtti. Hastaların doktora başvurmakta geç kaldığını vurgulayan Dr. Ünsal Avcıoğlu, “Farkındalık artışı, tedavi başarısını da beraberinde getiriyor.

KONTROLLERİ İHMAL ETMEYİN

Belirtilerin ciddiye alınması, rutin kontrollerin ihmal edilmemesi ve gerekli yaşam tarzı değişiklikleriyle kolon kanseri riski yüzde 60 oranında azalıyor” dedi. En önemli tanı yöntemi olan kolonoskopinin artık çok daha kolay yapıldığını söyleyen Dr. Avcıoğlu, “Öncelikle dışkıda gizli kan bakılmasını tavsiye ediyoruz ama mutlaka risk taşıyan bir hasta ise kolonoskopi istiyoruz. Hastalar, çevrelerinden duydukları olumsuz yorumlar sebebiyle kolonoskopi tetkikinden korkuyor. Fakat biz, bu tetkiki çok hızlı, kolay ve uyutarak yapıyoruz. Hasta endişe ettiği rahatsızlıkların hiçbirini yaşamıyor.

KOLON KANSERİNİN ÇOĞUNLUĞU POLİPLERLERDEN GELİŞİR

Kolon ve rektum kanserinin çoğunluğu poliplerlerden gelişir. 50 yaşın üstündeki hastaların yarısında polip olabiliyor. Kolonoskopi ile hastalık polip aşamasında yakalanırsa polip alınıyor ve tamamen yok edilmiş oluyor. Dr. Avcıoğlu, "Kalın bağırsaktaki tümörlerin tedavisinde ameliyat ilk seçenek, ancak hastalık sonradan fark edilse bile, halen uygulanan kemoterapi ve radyoterapinin de yüz güldürücü sonuçları vardır. Bu tedaviler, ameliyat olabilecek hastalar için ikincil tedavilerdir. Bağırsağın tümör ameliyatları tümörün yerleşim yerine göre çeşitlilik arz eder. Anüse çok yakın yerleşimli tümörlerin haricindeki tümörler için, hastanın anüsü korunarak, ameliyat sonrasındaki yaşam kalitesini yükseltecek şekilde, hastanemizdeki cerrahi olanaklarımızla bu ameliyatları başarılı bir şekilde yapıyoruz. Sağlığına kavuşmuş hastalarımız bunun canlı kanıtlarıdır. Anüse yakın yerleşimli tümörlerin ameliyatlarında da hastanın hayatının devamını kolostomi gibi yöntemlerle sağlayabiliyoruz” diye konuştu.

HASTALIĞI ZAMANINDA CİDDİYE ALIN

Hastaneye karın ağrısı yakınmasıyla gelen ve bağırsağının delinip patlamasından kurtulan MA isimli hasta yapılan ameliyatla hayata tutundu. “Hastanın, başarılı geçen ameliyatının ardından yapılan tetkiklerde, bir tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuşabileceğini hep beraber memnuniyetle öğrendik” diyen Dr. Avcıoğlu, “Hastamız daha önceki belirtileri daha ciddi bir şekilde dikkate alsaydı, hem ameliyat süreci, hem de sonraki tedavi süreci çok daha kısa ve basit olacaktı. Ameliyat gerekliliği olsun veya olmasın her durumda hastalarımıza tavsiyemiz hastalığın polip aşamasında saptanmasıyla, tamamıyla tedavi edilebilir olduğunun bilincinde olmaları ve belirtileri dikkate almalarıdır” diye konuştu.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER DE ÖNEMLİ

Bunların dışında yaşam tarzının düzenlenmesinin de, dikkat edilmesi gereken noktalar arasında bulunduğunu ifade eden Op. Dr. Ünsal Avcıoğlu, kalori kısıtlamasına dikkat edilmesinin ve bol egzersizin ihmal edilmemesinin de büyük önem taşıdığını vurguladı. Obezite, diyabet ve metabolik sendromun, kolon kanseriyle bağlantılı hastalıklar olarak görüldüğünü kaydeden Avcıoğlu, Kolon kanserinde çevresel faktörlerin etkisinin yüzde 85`leri bulduğunu belirtti.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!