Hedefimiz veremsiz bir toplum yaratmak

Hedefimiz veremsiz bir toplum yaratmak

GÖRÜLME SIKLIĞI DÜŞTÜ

Hedefimiz veremsiz bir toplum yaratmak

İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, dünya nüfusunun üçte birinin verem mikrobu ile enfekte olduğunu söyledi. Tedavi edilmediği takdirde tüberküloz mikrobunun insanları öldüreceğini belirten Güngüneş, hedeflerinin veremsiz bir toplum oluşturmak olduğunu bildirdi.

GÖRÜLME SIKLIĞI DÜŞTÜ

İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, 70. Verem Eğitim ve Propaganda haftası nedeniyle açıklamada bulundu. Sağlıklı nesiller yetişmesi ve verem hastalığıyla etkin mücadele edilmesi kapsamında açılan verem savaş dispanserlerinin önemli bir yere sahip olduğunu belirten Güngüneş, hedeflerinin toplumda verem hastalığının en aza indirgenmesi olduğunu söyledi. Verem hastalığının insanlık tarihi kadar eski olmasına rağmen halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğunu belirten Güngüneş, Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre dünya genelinde verem hastalığının görülme sıklığının düştüğünü bildirdi.

TOPLUM BİLGİLENDİRİLİYOR

Verem vakalarının başarılı tedavi edilmesinin hastalığın kontrolünde en önemli husus olduğunun altını çizen Güngüneş, ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisinin tamamen ücretsiz olduğunu ve vatandaşların bundan yararlanabileceğini ifade etti. Güngüneş yaptığı açıklamanın devamında ?Verem Eğitim ve Propaganda Haftası? 1947 yılında kutlanmaya başlamıştır. Her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlayan haftada kutlanan ?Verem Eğitim ve Propaganda Haftası´nın amacı veremle ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesidir.

KONFERANSLAR DÜZENLİYOR

?Bu amaçla sempozyumlar ve konferanslar düzenlenir, okullarda kompozisyon ve resim yarışmaları yapılır, vatandaşa hastalıkla ilgili eğitim verilir, afiş ve broşürler dağıtılır, yazılı ve görsel basına bilgi verilir. Tüberküloz (verem) halen dünya genelinde önemli bir sağlık problemidir. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri verem mikrobu ile enfektedir. Bu insanların %10´unda yaşamlarının bir döneminde verem hastalığının ortaya çıkacağı düşünülmektedir. Tüberküloz erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir ve çoğunlukla ekonomik olarak üretken yaş grubundaki erişkinleri tutmaktadır.?

ÜLKELERİN SAĞLIK DURUMU

?Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ?Küresel Tüberküloz 2016 Raporu?na göre dünya genelinde tüberküloz görülme sıklığı ve tüberkülozdan ölümler (insidans ve mortalite hızları) düşmektedir. Buna rağmen küresel tüberküloz yükü halen çok yüksektir. Rapora göre Dünya genelinde 2015 yılında 10,4 milyon yeni tüberküloz (TB) hastası ortaya çıkmıştır. Bunların 5,9 milyonu (%56) erkek, 3,5 milyonu (%34) kadın ve 1 milyonu (%10) çocuktur. Yeni TB olgularının %60´ı 6 ülkede bulunmaktadır: Hindistan, Endonezya, Çin, Nijerya, Pakistan ve Güney Afrika. 2015 yılında Dünya genelinde kayıtlı TB hastalarının %55´ine HIV testi yapılmıştır. TB/HIV birlikteliği olan olguların oranı DSÖ Afrika Bölgesinde en yüksektir (%31) ve güney Afrika´nın bazı bölümlerinde %50´den fazladır.?

TEDAVİ EDİLMESİ GEREKİYOR

?Tüberküloz, 2015´te dünya genelinde en çok ölüme yol açan 10 nedenden birisidir. DSÖ Raporuna göre 2015´te 1,8 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir (1,4 milyon TB ölümü ve buna ek olarak HIV+TB hastalarında 0,4 milyon ölüm). Tedavi edilmezse tüberküloz hastalarında ölüm oranı yüksektir. Yapılan çalışmalarda tedavi edilmeyen balgam yayması pozitif akciğer TB olgularının %70´inin 10 yıl içinde hayatını kaybettiği saptanmıştır. DSÖ tahminlerine göre 2015´te 480.000 yeni olgu çok ilaca dirençli TB (ÇİD-TB) hastası ve ek olarak 100.000 rifampisin dirençli TB hastası vardır. Bu dirençli olguların %45´i Hindistan, Çin ve Rusya Federasyonundadır? dedi.