HAYVAN YEMİ PAKETLEME TESİSİNDE YILLIK İKİ BİN TON MISIR SİLAJI PAKETLENİYOR.
Hayvan yeminde tasarruf için: SİLAJ
Kırıkkale’de bir girişimci hayvan yemine katkı olarak kullanılan Mısır Silajı Paketleme Tesisi kurdu. Tesiste yıllık iki bin ton mısır silajı paketleniyor. Paketler halindeki ürünler hayvancılığın ileri olduğu illere gönderiliyor.
KIRIKKALE’DE BİR İLK
Eski Belediye Başkanlarımızdan Ağabey Pehlivanlı’nın oğlu Ziraat Mühendisi İşadamı Ertuğrul Pehlivanlı Kırıkkale’de bir ilki gerçekleştirdi. Pehlivanlı, kendi arazisinde yetiştirdiği mısır silajını paketleme tesisi kurdu. Balışeyh-Beyobası Yolu üzerinde kurduğu tesiste yılda 2 bin ton mısır silajı paketleyen Pehlivanlı, “Kırıkkale’de pek pazarı bulunmayan mısır silajı paketleri hayvancılığın ileri olduğu özellikle Doğu ve Güneydoğu illerine gönderiliyor. Tonu yaklaşık 270 liradan satışa sunulan silaj, hayvan yemine katkı olarak kullanılıyor. Büyükbaş hayvanlar için önemli bir besin kaynağı olan silajın bekletilme sürecinde nemlenerek besin oranı daha da artıyor. Özellikle saman gibi besin değeri düşük olan yemlerin içine katılan silaj, bir yandan verimliliği artırırken, diğer yandan da tasarruf sağlıyor.
5 AŞAMADAN GEÇİYOR
Kırıkkale’de bir ilk olan tesiste her biri ortalama 100’er kiloluk balyalanan ve balyalandıktan sonra el değmeden poşetlenen silaj, talep üzerine alıcılara ulaştırılıyor. Genelde alıcılar tesise gelerek ihtiyaçlarını gideriyor. Mısır silajının tesiste paketlenmesi 5 aşamada gerçekleştiriliyor. Kırıkkale’de henüz fazlaca bir ekimi yapılmayan silaj, önce makinelerle biçilerek tesiste istifleniyor. İstiflenme işleminden sonra harman edilip mısır somağı ile birlikte yine el değmeden öğütülüyor. Öğütme işleminden sonra yine makine marifetiyle paketleme işlemi yapılıyor. Önce streç malzeme ile paketleniyor. Daha sonra aynı paketler yine el değmeden torbalanarak istifleniyor. Paket içerisinde hava almayan silaj, fermantasyona uğrayarak bakteri oluşumu sağlanıyor. Oluşan bakteriler sayesinde verimli hale gelen silaj, hayvan yemi içerisine katılarak yemin verimliliği artırılıyor.