Tarih: 12.10.2011 08:16

Hastalık taşıyan hayvanın eti tüketime sunulmamalı

Facebook Twitter Linked-in

250 KİLO, 250 AİLE DEMEK

Konferans Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Arıkan?ın açılış konuşmasıyla başladı. Sunum yapacak yabancı konukların, Pakistan ile Türkiye arasında yapılan bilimsel işbirliği anlaşması çerçevesinde yürütülen, koyun-keçi vebası ile etkin mücadeleyi araştıran ortak bir proje çalışması nedeniyle Kırıkkale?de bulundukların belirten Arıkan, projenin TÜBİTAK destekli olduğu ve yürütücülüğünü ise Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Oğuz Kul?un yaptığını belirti. Veteriner hekimliği mesleğinin ülke hayvancılığı, ülke ekonomisi ve halk sağlığı açısından önemine de vurgu yapan Arıkan, hastalık etkeni taşıyan büyükbaş bir hayvanın etinin tüketime sunulmasının doğurabileceği sağlık riskini bir örnekle açıkladı. Arıkan, ?Basit bir hesapla bu hayvandan 250 kg. et elde edilse ve her bir müşteri de ortalama 1 kg. et satın alsa, bu da 250 ailenin olumsuz etkileneceği anlamına gelir? dedi. Et, süt, yumurta gibi hayvansal kaynaklı gıdaların, çiftlikten sofraya kadar veteriner hekim denetiminden geçerek tüketime sunulduğuna vurgu yaptı.

 

CİDDİ ALTYAPI YATIRIMI LAZIM

Hayvandan insana bulaşan ve sayıları 200?ün üzerinde olan hastalık olduğu ve bu hastalıklara zoonoz hastalık dendiğini belirten Prof. Dr. Şevket Arıkan, ?Son yıllarda dünyanın birçok bölgesinde etkili olan ve insan ölümlerine yol açan Batı Nil Virüsü, Deli Dana Hastalığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Kuş Gribi ve Domuz gribi gibi hastalıklar bunlardan birkaçıdır? dedi. Hastalıkların kontrolünde veteriner hekimlerin önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Şevket Arıkan, günümüzde pek çok üniversite mezunu kendi alanları ile ilgili iş bulamazken, Veteriner Fakültesi mezunlarının çok kolay iş bulabildiğini belirterek, istihdam oranı bu kadar yüksek çok az sayıda meslek grubunun bulunduğuna vurgu yaptı. Veteriner hekimliği eğitiminin ciddi altyapı yatırımı gerektirdiğinden oldukça pahalı olduğu belirten Arıkan, o nedenle dünyada veteriner hekimlerin devlet üniversitelerinde yetiştirildiği ve özel veteriner fakültesinin nadir bulunduğunu söyledi.

 

SUNUMLAR YAPTILAR

Konferansta Pakistanlı Dr. Muhammad Abubakar, Dr. Muhammad Javed Arshed ve Kırıkkale Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Vet. Hek. Ümit Özgü sunum yaptı. Dr. Muhammad Abubakar Pakistan hakkında genel tanıtıcı bir sunum yaptı. Dr. Muhammad Javed Arshed ise Pakistan?da hayvancılık ve hayvan hastalıkları hakkında bilgiler sundu. Vet. Hek. Ümit Özgü ise Ülkemiz hayvancılığının genel durumu üzerine istatistiki verilere dayanan bilgiler sundu. Ayrıca ülkemiz hayvanlarında görülen bazı bulaşıcı hayvan hastalıkları hakkında bilgi verdi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —