Hastaların ayağına kadar gidiyoruz

Hastaların ayağına kadar gidiyoruz

İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, evde bakım hizmeti uygulaması kapsamında Kırıkkale genelinde bin 723 hastaya hizmet verildiğini söyledi. Uzun, hizmetlerin 7 evde sağlık birimi, 3 mobil ekip ve 1 ağız ve diş sağlığı birimi tarafından verildiğini bildirdi.

DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ
İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, Dünya Sağlık Haftası nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Kırıkkale genelinde yürütülen sağlık çalışmalarına değinen Uzun, evde bakım hizmetleriyle sağlıkta yeni dönemin başladığını söyledi. Uzun konuşmasının devamında, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasası`nın yürürlüğe girdiği 7 Nisan günü tüm dünyada " Sağlık Günü" olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütü her yıl güncel bir konuyu gündeme taşıyarak çözüm yolları ve önerileriyle birlikte tüm dünyada bilgilendirme etkinliklerinin yapılmasını teşvik etmektedir”

SAĞLIKLI YAŞA, SAĞLIKLI YAŞLAN
“Dünya Sağlık Örgütü bu yıl "Sağlıklı Yaşa, Sağlıklı Yaşlan" sloganıyla dünyada yaşlanan nüfusun hızla artması tehlikesine karşı farkındalık yaratmayı amaçlamıştır.“Sağlıklı Yaşlılık ve Sağlıkla Yaşlanma” bilincinin oluşması Bakanlık olarak bizim de hassasiyetle üzerinde durduğumuz konulardan biridir.Yaşlı bireylerimizin sağlık sorunlarının giderilmesi, toplum içinde aktif rol almalarının sağlanması, toplumda yaşlılık tanımına olumlu bakış açıları kazandırılması amacıyla birçok uygulama hayata geçirilmiştir.”

GELİŞMİŞ ÜLKELER MODELİ
“Birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi ülkemizde de ortalama yaşam süresinin artışı ile birlikte yaşlı nüfus ve kronik hastalıklarda artış görülmektedir.Yaşlanmaya bağlı hastalıkların tedavi ve rehabilitasyon giderlerinin artması, yaşlılarda görülme sıklığı artan hastalıklara bağlı sorunların yoğunlaşması, yaşlılık döneminde sağlık hizmetlerinin önemini artırmıştır.Yaşlı sağlığını korumak ve yaşlılıkta hayat kalitesini artırabilmek için uygulamaya koyduğumuz projelerden en önemlisi evde sağlık hizmetleridir.”

TIBBI BAKIM HİZMETLERİ
“Gelişmiş ülkelerde yaşlı ve yatağa bağımlı hastaların tıbbi bakım ve rehabilitasyonları sağlık kuruluşları yerine kişinin kendi evi ve aile ortamında yapılmaktadır. Hasta odaklı sağlık hizmeti sunma hedefinde olan Bakanlığımız bu sebeple 1 Şubat 2010 tarihinde yatağa bağımlı ve başkasının yardımı olmaksızın yaşamını idame ettiremeyecek durumda olan, yaşlı ve özürlü hastalara evde sağlık hizmeti verilmesi uygulamasını başlatmıştır.”

EVDE SAĞLIK HİZMETİ
“Evde sağlık hizmeti, hastalarımızın muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanmasına, bu hastalara ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesine imkân sağlamaktadır. İlimizde Bugüne kadar evde sağlık hizmeti ihtiyacı bulunan 1.723 hastaya ulaşmış durumdayız. Halen 778 hasta aktif olarak takip edilmektedir.”

HİZMETİMİZ EVLERE KADAR GİDİYOR
“Bu hizmetler ilimiz genelinde kurulan 7 evde sağlık birimi, 3 mobil ekip ve 1 ağız ve diş sağlığı birimi tarafından verilmektedir.
Evde sağlık hizmetlerinin kronik hastalıkların takibi ve komplikasyonların önlenmesi boyutunu aile hekimleri üstlenmiştir. Sağlık kuruluşunun bulunmadığı yerleşim yerlerinde bu hizmetler mobil evde sağlık birimleri tarafından yürütülmektedir.
Evde sağlık hizmetleri sunumunda gerektiğinde uzman tabip konsültasyonu da sağlanmaktadır.Hizmetin finansmanı devlet bütçesinden karşılanmakta, kişilerden ayrıca ücret talep edilmemektedir.” dedi.