YETERSİZLİĞİ GÖRÜLDÜ
Uzun UMKE’nin kuruluşu ve gelişimi ile ilgili bilgiler verdi. Enkaz altındaki yaralılara ulaşım sırasında ekip olarak çalışacak profesyonellerin olmamasının bu ihtiyacı doğurduğunu belirten Uzun 2004 yılında 11 ilde kurulan UMKE’nin 2005 yılında 37 ilde daha kurulduğunu ifade etti. Uzun açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “ Bu nedenle ülke genelinde Sağlık Bakanlığınca Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi kapsamında, 2004 yılında Sivil Savunma Birlikleri Bölge Müdürlüğü olan 11 ilde Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) kurulmuştur. 2005 yılında 37 ilde daha UMKE kurulması planlanmıştır”
OLASI AFETLERE UZMANCA MÜDAHALE
“UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) olarak amacımız Yurdumuzda, başta deprem olmak üzere yaşanabilecek olası afetlerde iyi eğitilmiş ve ihtiyaca uygun donatılmış ekipler aracılığıyla en kısa sürede olaya yönelik medikal kurtarma hizmetlerinin sunulması, en hızlı ve güvenli şekilde hasta/yaralı naklinin sağlanması, nakil sonrasında acil tedavi ünitelerinin ve hizmetinin temini ve tüm işler için gerekli profesyonel yönetim organizasyonunun oluşturulması yoluyla afetlerde ölüm ve sakatlıkların kabul edilebilir sınırlara çekilmesidir. İlimiz UMKE Ekibi 2 Doktor, 28 Sağlık Memuru, 6 Hemşire, 1 Ebe , 3Paramedik, 6 ATT, 2 Lab. Teknisyeni, 1 Röntgen Teknisyeni olmak üzere 49 personelden oluşmaktadır.
TATBİKATLAR YAPILIYOR
Yıl içerisinde belirli dönemlerde eğitim, tatbikat, ve kamplar yapılmaktadır. Bu eğitim, tatbikat ve kampların asıl amacı olası bir afet durumunda en kısa sürede toplanma merkezine intikal etmek. Afet ortamında sunulan hizmetin devamlılığını ve kalitesini düşürmemek için personellerin her türlü doğal ortamda barınma ve beslenme faaliyetlerini kendi kendilerine yerine getirebilme yeteneğini kazandırmalarıdır. 2009 yılında 24 , 2010 yıllarında 17 olmak üzere toplamda 51 yaralı ırak vatandaşı (Havadan Hasta Yaralı Nakli) Irak’ın Musul kentinden tedavilerinin Ankara`daki çeşitli hastanelerde yapılması için ülkemize getirilmiştir. Bu görevlerde 9 kişilik UMKE ekibi (4 ‘ü ilimiz UMKE ekibinden) görev almış ve bu yaralıların tedavileri UMKE ekibince uçakta yapılmıştır.
DEPREM BÖLGESİNDE HİZMET VERDİK
05-06 Ekim 2011 tarihleri arasında ilimiz Balışeyh İlçesi Koçubaba Kasabası “Karababa” mesire alanında, V.Ankara ve Bölge İlleri eğitim, tatbikat ve bölge kampı ilimizde yapılmıştır. 07 Ekim 2011 tarihinde Hurda İşletmeleri Müdürlüğü HURDASAN’da yapılan tatbikat. Türkiye de ilk defa aktif olarak çalışan bir fabrikanın içinde 11 ilin 200’den fazla personel ile katıldığı bir bölge tatbikatı gerçekleştirilmiştir. 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Van depreminde 22 UMKE personelimiz görev almıştır. Ekibimiz en kısa süre de deprem bölgesine intikal ederek aynı gün 23:30 da Erciş`te görevine başlamıştır. 8 günlük bu süre içerisinde ekibimiz 6 canlı afetzedeye kurtarmış 14 afetzedeyi ’de enkazdan EX olarak çıkarmıştır. Rehabilitasyon döneminde de 16 personelimiz daha deprem bölgesinde hizmet vermiştir.
GÖNÜLLÜ UMKE PERSONELLERİ
Bakanlığımız tarafından 2012 ve 2013 yıllarında Şanlıurfa ili Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerinde kurulan sahra hastanelerinde görev yapmak üzere 12 UMKE personelimiz gönüllü olarak görevlendirilmiştir. 2012-2013 yılında yine 4 UMKE personelimiz Somali`ye İnsani yardım kapsamında görevlendirilmiştir. UMKE ekimiz ilimizde meydana gelen toplu trafik kazaları, fabrikalarda meydana gelen patlamalar, olumsuz hava şartları, diğer arama kurtarma çalışmalarında da medikal müdahale yapmak üzere görevlere katılmaktadırlar.