40 YAŞIN ÜZERİNDE HER 40 KİŞİDEN BİRİNDE GÖRÜLEN HASTALIK 10 KİŞİDEN BİRİNDE KÖRLÜĞE NEDEN OLUYOR
Glokom kör ediyor
İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, Dünya Glokom Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. Güngüneş, Glokomun, kırk yaşın üzerindeki her 40 kişiden 1´inde görüldüğünü ve hastalığın ortaya çıktığı 10 kişiden 1´inde körlüğe neden olabildiğini söyledi.
İLERLEYİCİ HASARA NEDEN OLUYOR
Glokom, görme bilgisini beyne taşıyan görme sinirinde ilerleyici hasara neden olan bir göz hastalığı olduğuna dikkat çeken Güngüneş, Glokomun en yaygın şekli, gözün içinde oluşan sıvının fazla salgılanmasına veya sıvının dışa akımında direnç oluşmasına bağlı göz içi basıncındaki artıştan kaynaklandığına dikkat çekti. Bu basınç artışı zamanla görme kaybına ve tedavi edilmezse körlüğe neden olabildiğini ifade eden Güngüneş, hastalığın bir kez geliştiğinde, görsel hasarın çoğunlukla geri döndürülemediğini, bu durum, glokomun ?sessiz kör edici hastalık? ya da ?görmenin gizemli hırsızı? olarak tanımlanmasına yol açtığını vurguladı.
SİNSİ SEYİRLİ BİR HASTALIK
Konu hakkında İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş ?Glokomun en önemli özelliği sinsi seyirli olması ve hemen hiçbir belirti vermeden yavaş yavaş çevreden merkeze doğru görme kaybı yaratabilmesidir. Bazı hastalarda baş ağrısı, çevrede bazı bölgeleri görememe ve göz önünde renkli ışık haleleri görme gibi bazı belirtilerin erken dönemde fark edilebilmesine karşın çoğu hastada belirgin görme kaybı yaratıncaya kadar hastalığın varlığı anlaşılamaz. Bugün dünyadaki en ileri ülkelerde bile Glokom hastalarının yarısından çoğu hastalığından habersiz olarak yaşamakta, geri kalmış ülkelerde bu oranın yüzde 90´a kadar çıkabileceği düşünülmektedir? şeklinde konuştu.
HASTALIĞIN ERKEN TEŞHİSİ ÖNEMLİ
Erken teşhis körlüğün önüne geçtiğine vurgu yapan Güngüneş, ?Glokom için mutlak bir tedavi yoktur, ancak hastalık erken teşhis edilip tedavi edilirse görme kaybı ve körlük önlenebilir. Kişinin yaşı ne olursa olsun, düzenli göz muayenelerini aksatmaması önemlidir. 40 yaşın altındaysanız, her iki ile dört yılda bir kontrol için göz hekimine başvurulması önerilir, yaş arttıkça muayene olma sıklığı artırılmalıdır. 55 yaşından sonra her iki yılda bir gözlerinizi muayene ettirmelisiniz. Ailede göz hastalıkları öyküsü ya da glokom riskinden endişe duymanız halinde mutlaka göz muayenesi olmanız gerekmektedir. Doktorunuz görme keskinliği testi ve görme alanı testi ve göz içi basıncı da dâhil olmak üzere, bir dizi test yoluyla glokom olup olmadığını tespit edebilir. Göz bebeğini büyüterek yapılacak bir göz muayenesi, doktorların retina ve optik sinirlerinize herhangi bir hasar olup olmadığını kontrol etmesine yardımcı olur? dedi.
HABER: Sibel Pehlivanlı