GERÇEK GİBİ TATBİKAT

GERÇEK GİBİ TATBİKAT

Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan deprem panelinden sonra yangın tatbikatı gerçekleştirildi. Milli Eğitim Müdürü Mehmet Peker?in de katıldığı yangın tatbikatına müdürlük personeli büyük ilgi gösterdi.

NEFES ALMA GÜÇLÜĞÜ
Milli Eğitim Müdürlüğü Sivil Savunma Uzmanı Mehmet Karabudak, bir yangın karşısında;
Hayat kurtarılmalı, alarm ve haber verilmeli, yangın söndürülmeye çalışılmalıdır diye önlemlerde bulundu. Karabudak ?Yangınlarda oluşan gaz ve duman ortamında hem kurtarıcıların hem de yaralıların nefes alma güçlüğü vardır. Böyle bir durumda süratle hareket edilmelidir. Yangına maruz kalan kişi, yangının, bulunduğu bölgeye gelmesini geciktirici önlemleri kapıların ıslatılması, kapı kenarlarına ıslak bezler sıkıştırılması gibi almalıdır? açıklamalarına yer verdi.
 
SAKİN OLMALI
Yanan binada mahsur kalanlar derhal tehlikeli bölgeden uzaklaştırılmalıdır diyen Karabudak ?Yanmakta olan binada bulunan kişi ve kurtarmaya giden personel sakin olmalı, paniğe kapılmamalıdır. Kurtarıcı, yanmakta olan ya da gaz ve duman oluşan ortama girerken şu hususlara dikkat etmelidir. Varsa, ısıya dayanıklı elbise, kask ve eldiven giymelidir. ?Solunum cihazı? (oksijen tüpü) takmalıdır. İçeride bulunan yanıcı madde zehirli gaz çıkaran bir madde ise, kesinlikle ?Solunum cihazı? takmalı veya o gazın cinsini tespit etmeli ve gaza uygun süzgeç takılı maske kullanmalıdır?
 
ISLAK BEZLE KAPATILMALI
?Solunum cihazı ve maske yoksa kurtarıcı, giysilerini ıslatmalı, eldivenlerini takmalı, gaz, duman, toz ve topraktan etkilenmemek için ağız ve burnunu ıslak bir bezle kapatmalıdır. Yangında el feneri ve kapıları açmak ve gerektiğinde kullanmak için küçük bir balta vb. bir alet bulundurmalıdır. Dışarıda kalanlarla haberleşmeyi sağlamak için beline, koluna veya bacağına bir emniyet ?kılavuz? ipi bağlamalıdır. Kapıları çok dikkatli açmalıdır. Girilecek kapının tokmağını, ısınmış olması ihtimaline karşı çıplak elle tutmamalıdır. Olabildiğince çabuk ayrılmalıdır.?
 
HAVA İLE TEMAS KESİLMELİ
?Alevlerden kaçınmalı ve karşılaşacağı tehlikelerden kendisini ve özellekle yüzünü korumalıdır. Başını arkaya doğru çevirerek soluk almaya çalışmalıdır. Fakat gaz ve duman var ise odaları iyice araştırmalı, gaz ve duman dolu odalarda kendiliğinden çıkamayacak durumda olanları ve yaralıları durumlarına uygun sürükleme usulü ile dışarı çıkarmalıdır. Kurtarıcı, elbiseleri tutuşmuş kişinin üzerini baş tarafından ayak yönüne doğru battaniye, halı, palto vb. örtmeli, yanan yerin hava ile temasını keserek söndürmelidir? şeklinde konuştu.
 
PERSONELE TEŞEKKÜR
Yanmakta olan kişinin koşması ve hareket etmesi, tutuşmuş elbise kısımlarının daha çok yanmasına yol açacağını belirten Karabudak ?Kurtarıcı, hareket halindeki kişinin üzerini, varsa bir örtü ile sarmalı ve yuvarlamalı, yoksa olduğu yerde yuvarlayıp söndürmelidir. Yanmış elbiseleri dikkatli bir şekilde vücuttan çıkarılmalıdır. Günümüzde giydiğimiz kumaşların çoğu sentetik kumaşlardan yapıldığı için sıcakla temas ettiğinde erir ve deriye yapışır. Onun için elbiseleri yırtarak değil, deriye yapışan yerin etrafını keserek çıkarmalıdır? dedi. Milli Eğitim Müdürü Mehmet Peker, tatbikata duyarlılık gösteren personeline teşekkür etti.


1

Haberimiz Ses Getirdi: 12 Kişi Gözaltına Alındı

2

YÜKSEK İHTİSAS’TA NELER OLUYOR?

3

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

4

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

5

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

6

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

7

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"