ÜNİVERSİTEDE GALA YEMEĞİ DÜZENLENDİ
Üniversite Konukevi'ndeki gala yemeğine YÖKAK Öğrenci Komisyonu Akademik Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Gonca Uludağ, Üniversite Kalite Koordinatör Yardımcıları Öğr. Gör. Nursal Koca ve Öğr. Gör. Adem Pehlivanlı, Üniversite Kalite ve Geliştirme Topluluğu Başkanı Erva Eser, UNİKOP’a üye üniversitelerden kalite koordinatörlük personeli ile kalite topluluğu üyesi öğrenciler katıldı. 8 il 13 üniversiteden katılımın gerçekleştiği 1. UNİKOP Öğrenci Kalite Buluşmasına ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Rektör Aslan, öğrencilere tarihimizden ve günümüzden başarı örnekleri vererek yakın geleceğin büyük Türkiye’sinin inşasında gençlerin önemli sorumlulukları olduğunu ifade etti.
ÖĞRENCİLERİN DÜNYA MEDENİYETİNE KATKILARI
Misafir öğrencilere medeniyetimizin dünya medeniyetine katkılarını örnekleriyle anlatan Rektör Aslan, yakın geleceğin Büyük Türkiye’si için yüksek teknolojili ürünler üretmenin önemine değindi. Öğrencilere geçmişteki başarılarımızı günümüzde de yapabilecek gücümüz olduğunu, farklı bilim disiplinlerinde örnek alabilecekleri Cezeri, Farabi, İbni Sina, Ali Kuşçu, Meryem el Usturlabi, Harezmi, Halil İnalcık, Aziz Sancar, Burçin Mutlu Pakdil gibi birçok bilim insanımız olduğunu belirten Aslan, “Endülüs’te uçma fikrini ilk olarak hayata geçiren bizim medeniyetimizden İbni Firnas isimli bir bilim insanıdır. 1925 yılında Vecihi Hürkuş ilk uçağı yapmış ve uçmuş.
TEKNOLOJİLERİ ÜRETEN İNSANLAR
1452 yılında 2 kilometre mesafeye yarım ton ağırlığında gülle atabilen Şahi topunu yaptığımızı görüyoruz. Şu anda çok şükür Atak helikopteri, Gökbey ticari helikopteri, Fırtına obüsü, yakın savunma sistemleri, Hürkuş, Aksungur, Akıncı, Göktürk 2 uydusu, sondaj ve sismik araştırma gemilerimiz ile birçok teknolojik ürünlerimizi birileri istemese de yapıyoruz. Bu örneklerin hiçbirisinin düşüncede ve uygulamada teknolojik olmadığını söyleyemeyiz. Bu teknolojileri üreten insanlar, sizin şu anda içinde bulunduğunuz gibi üniversitelerde eğitim görmüş bilim insanlarından oluşuyor.
TEKNOLOJİK ÜRÜNLER ÜRETTİK
2018 yılında vefat eden Prof. Dr. Fuat Sezgin Hocamız, medeniyetimizin insanlarının batı toplumu karşısında eziklik kompleksi içinde bulunduklarını ve 94 yıllık ömrünün neredeyse 80 yılında bu komplekse son vermek için çalıştığını ifade ediyor. Fuat Hocamızın 5 ciltlik İslam’da Bilim ve Teknik adlı eserinin bir cildinin 100 sayfasını dahi okusanız bize unutturulmuş olan 850 yılın özetini, medeniyetimizin dünya medeniyetine ne denli büyük katkılar sağlamış olduğunun özetini görürsünüz. Biz öyle bir medeniyetiz ki hem bilim insanları yetiştirmiş hem de bilim yuvaları olan üniversiteler, araştırma kurumları kurmuşuz. Aynı zamanda dönemin ihtiyaçlarına cevap veren teknolojik ürünler ürettik” dedi.
SORUMLULUKLARINIZ VAR
Yakın geleceğin Büyük Türkiye’sinin mimarı olacak gençlere öğrencilik vazifesini en iyi şekilde yerine getirmekle kalmayıp, ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmelerini tavsiye eden Aslan, “Sevgili gençler, sizlerin insan olarak sorumluluklarınız, topluma ve ülkemize karşı sorumluluklarınız ile mesleki sorumluluklarınız var. Bu sorumluluklarınızın gerektirdiği vazifeleri layıkı ile yerine getirmelisiniz. Şu an Türkiye üniversitelerinde sizin gibi milyonlarca arkadaşınız var. Bölümlerinize göre baktığımızda yarıştığınız binlerce insan var. Mezuniyet sonrasında iyi bir iş sahibi olmanın yolu burada iyi bir birikim yapmanızı, iyi bir ortalama ile mezun olmanızı gerektiriyor. Geleceğin bilim ve teknolojisine kendinizi hazırlayın. Hazır olmak demek o teknolojiyi yönetmek ve ülkemize katkı sağlayacak yüksek teknolojili ürünler yapabilmektir. Gelecek planlarınızı şimdiden yapmazsanız sıradan insanlar olursunuz”
HAYALLERİNİZ OLSUN
“Gelecekle ilgili hayaliniz olmadığı sürece ömrümüzü bir şey üretmeden geçirirsiniz. Plansız ve programsız olarak bir başarıya ulaşmanın ve sürdürmenin imkanı yok. Planlar yaparak farklılık oluşturmanız lazım. 2053 ve 2071 hedeflerimizde görüldüğü gibi gelecekte de teknolojik ürünler üretmeye devam edeceğiz. Sonuç olarak geleceğimizin emaneti siz değerli gençlerden isteğimiz milli ve evrensel olarak yetişen, geçmişinin farkında olan, geleceği başkaları tarafından şekillendirilmeyen, yenilikçi ve ileri teknoloji ürünler üreten, tasarım ve Ar-Ge’yi bir hayat tarzı haline getirmiş, dünyanın aranan elemanlarından olan lider gençler olmanızdır. Bizim tüm çabamız memleketimizi daha ileri seviyeye götürmektir. Yakın geleceğin Büyük Türkiye’sinin mimarları siz olacaksınız. Mimarı olabilmeniz için geçmişi bileceksiniz, bugünü zaten görüyorsunuz, gelecekle de ilgili mutlaka hayalleriniz olsun. İnşaallah biz de devlet ve millet olarak geleceğe güvenle bakacağız” dedi.
Rektör Aslan, öğrencilere Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı tarafından hazırlanan ve bastırılan “Fuat Sezgin ile Bilimler Tarihine Yolculuk” isimli kitabı hediye etti ve öğrencilerle fotoğraf çektirdi.