Sağlık İl Müdürlüğü Eğitim Şubesi görevlilerince 248 öğrenciye ?Gaz Zehirlenmeleri? eğitimi verildi. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabiliyor. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerekir. Sağlık Bakanlığı?na bağlı 114 Zehir Danışma Merkezinin telefon numarası aranılarak, zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım hakkında bilgi alınabiliyor. Ayrıca Kırıkkale?de bulunan merkez ve ilçe hastanelere ve aile sağlığı merkezlerine gönderilen video gösterimleri ile zehirlenmelere karşı halkın dikkatinin çekilmesi amaçlanıyor. Kırıkkale?de toplum sağlığı merkezleri de halkı bilinçlendirmek adına konuyla ilgili eğitimler düzenlendi.
KANA GEÇEREK OKSİJEN ALIMINI ENGELLİYOR
İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz yaptığı açıklama da şunları söyledi; ?Ülkemizde bilgisizlik yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Güneybatıdan esen bir rüzgâr olan lodos nedeniyle her yıl karbonmonoksit gazı nedeniyle onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbonmonoksit renksiz, kokusuz, tatsız, yanıcı ve zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Günümüzde işlenmiş gazdan daha fazla kullanılan doğal gaz ise karbonmonoksit içermez. Ancak bazı durumlarda doğal gaza işlenmiş gaz eklenebilir.?
BİR AN ÖNCE HASTANEYE ULAŞTIRILMALIDIR
?Doğal gaz ancak bütünüyle yanmadığında ve havada oksijenden çok daha fazla miktarda bulunduğunda zehirleyici olur. Karbonmonoksit zehirlenmesi genellikle kömür ya da odunun ısıtıcılarda tam yanmaması, gazla çalışan? makinelerin kapalı yerlerde çalışması, işlenmiş gazın borulardan kaçak yapması, doğal ya da işlenmiş gazın tam yanmaması sonucu ortaya çıkar. Gazların zehirlenmeye yol açmasının yanı sıra bir de patlama tehlikesi vardır. Patlama yanıcı gazların kapalı bir ortamda birikmesinden sonra ufak bir kıvılcımla oluşabilir. Zehirlenme belirtilerinin bilinmesi çok önemlidir. Karbonmonoksit kandaki oksijenin yerini aldığından karbonmonoksit içeren dumanlar çok tehlikelidir. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtileri baş ağrısı ve baş dönmesi, kulak çınlaması, yüz kızarması, dudakların kiraz kırmızı rengini alması ve yorgunluktur. Bunları bilinç kaybı ve ölüm takip eder. Tehlikenin farkına varıldığında kazazede bulunduğu yerden açık havaya çıkarılmalıdır. Kazazede bir an önce hastaneye ulaştırılmalıdır.?