CHP’li Milletvekili Ahmet Önal, yiyecek ve içecek sektörünün içinde bulunduğu zor durumu dile getiren soru önergesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a verdi. Milletvekili Önal, “Covid 19 salgını nedeniyle, 31 Aralığa kadar getirilen ve birçok istisnalarla dolu kısıtlamalar, vatandaşımızın kafasını karıştırmış durumdadır. Kendi içerisinde dahi çelişkilerle dolu olan bu kısıtlamalar birçok tartışmalara neden olmuş, aslında Covid 19’a bir çare de olmamıştır”
Yiyecek ve içecek sektörü ile ilgili olan işletmelerin bir kısmı bu yasaklardan nasibini alırken, bir kısmı hiç bir istisnaya tabi tutulmadığını belirten Vekil Önal, “Zaten 8 aydır kapalı olan kantinci esnafımız ile kafeler, lokantalar ve diğer esnaflarımız geçim derdime düşmüş, biriken borç yükü altında ezilmeye başlamıştır. İktidarca esnafımıza yardım edilmesi gerekirken aksine yeni alınan tedbirler de eklenince esnafımız işin içinden çıkamaz hale gelmiştir”
‘Yıllarca vergi veren, sigorta pirimi yatıran, kira ödeyen esnafımız bu süreçte sahipsiz bırakılmıştır’ diyen Önal, “Her geçen gün geçim derdi katlanan esnafımız, kısıtlama saatleri ve şeklinin yeniden gözden geçirmesini beklemektedir. Aksi halde iş yerlerini kapatmak zorunda kalacaklarını ya da çalışan sayısını azaltma yoluna gideceklerini söylemektedirler. Kısıtlamalara göre iş yerini sabah saat 10:00 da açan esnaf, bu saatten önce işe giden çalışanlara (güvenlik, resmi görevliler, fabrika ve özel sektör çalışanları) poğaca, börek, simit vb. ürünlerini satamayacaklarını belirtmektedirler”
“Zaten içeriye müşteri alamayan, masalarına müşteri oturamayan esnafımız birde günün en yoğun saatlerinde iş yapma imkanından mahrum kalacaktır. Herbiri ev geçindiren, bir-çok kişiye de iş imkanı sunan başta lokantacılar olmak üzere tüm esnafımız haklı seslerinin duyulmasını, bu zor süreçte devletimizin kendilerine acilen sahip çıkmasını bekliyor. Yiyecek ve içecek sektörü temsilcileri, her türlü mücadele de devletimizin yanında olduklarını, yasakların ve kısıtlamaların olması gerektiğini ancak bu yapılırken hakkaniyete ve ülke koşullarına göre kararlar alınması gerektiğini, oda temsilcilerinin görüş ve fikirleri alınmadan alel acele alınan tedbirlerin aslında kimseye bir fayda da sağlandığından yakınmaktadırlar”
“Dağ gibi biriken borçlarla mücadele etmeye çalışan bu yetmezmiş gibi halen Bağkur, SGK primi, banka ödemeleri, yüksek miktarda elektrik, telefon, su faturaları ödemek zorunda kalan esnafımız bu kara tablonun içinden çıkamadıklarını belirtmektedirler. Acilen Devletten destek bekleyen esnafımız aksi taktirde iş yerlerini kapatmak zorunda kalacaklardır. Eleman azaltmaya gidemediklerini, eleman çıkarsalar da yeniden yetişmiş eleman bulamayacaklarını, fakat yanlarında çalıştırdıkları insanlara nasıl ücret ödeyeceklerini kara kara düşündüklerini söyleyen esnafımız; “kısıtlamalar boyunca devlet bize yardım etsin ki” Bizlerde huzurlu bir şekilde “evimizde kalalım”, bu sürece destek olalım demektedirler”
BUNA GÖRE;
1-Düzenleme ile getirilen çalışma saati kısıtlamaları Yiyecek ve İçecek sektörü için günün koşullarına göre yeniden gözden geçirilecek midir?
2-Hijyene dikkat eden, sosyal mesafe kuralına göre müşteri kabul eden, maske ve temizlik kurallarına uyan esnafımızı koruyucu düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz?
3-Covid 19 salgınının ülkemizde ortaya çıktığı Mart ayından itibaren, vergi, Bağkur, SGK primi, Kredi ödemeleri, kira, elektrik, telefon, su vs gibi ödemelerin altında ezilen esnafımızın rahat bir nefes alması amacıyla ekonomik istisnalar getirmeyi düşünüyor musunuz?
4-Yurtdışında birçok ülkede örneği görüldüğü gibi Covid 19 tedbirleri kapsamında işyerini kapatmak zorunda kalan esnafa doğrudan gelir desteği sağlamayı düşünüyor musunuz?