Tarih: 05.02.2016 00:50

Eski SSK Hastanesi yıkılacak

Facebook Twitter Linked-in

YERİNE ÇOK AMAÇLI SAĞLIK KOMPLEKSİ VE DİŞ HASTANESİ YAPILACAK

Eski SSK Hastanesi yıkılacak

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, eski SSK Hastanesi´nin depreme dayanıksız olduğu için yıkılarak yerine sağlık kompleksi ve diş hastanesi yapılacağını söyledi.

ESKİ SSK HASTANESİ YIKILIYOR

İl Sağlık Müdürü Dr. Uzun dün yerel ve ulusal basın mensupları ile bir araya gelerek ilimizdeki sağlık yatırımları ile ilgili bilgi verdi. Kırıkkale ve bölgenin en önemli sağlık kuruluşlarından biri olduğumuzu belirten Dr. Uzun, eski SSK Hastanesi´nin yıkım kararının alındığını söyleyerek, ?En kısa sürede yıktığımız binanın yerine yeni bir hastane yaparak o bölgemizi sağlık kompleksi haline getireceğiz.?

YAPIMINA BAŞLANILACAK

İlimizde devam eden sağlık yatırımları konusunda 10.050.000,00 TL bedel ile yapılacağını ifade eden Uzun, ?Sağlık Müdürlüğü Hizmet Binası, 8 Aile Hekimliği Hizmet Binası, 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği, 40 üniteli Ağız Diş Sağlığı Merkezi, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmeti İstasyonunu içine alan sağlık kompleksi proje aşamasında olup en kısa zamanda yapımına başlanacaktır.?

EN TEMEL YAPI TAŞIDIR

Dr. Uzun, Sağlık Bakanlığı´nın Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık alanında 2003 yılında başlayan ve günümüze kadar devam eden önemli bir dönüşüm gerçekleştirdiğini belirterek, ?Bu dönüşümle Bakanlığımızın ana amacı Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin sağlık sistemini 21. yüzyıl vizyonuna uygun hale getirmek ve insanımızın hakkı olan kaliteli sağlık hizmeti almasını sağlamaktır. Sağlık, hayatımızın en temel yapı taşıdır. Aldığımız her nefeste, attığımız her adımda, bütün bir ömürde sağlık değişmez paydamızdır.?

KAZANILAN BİR HAK

?Öyle ki, hayatın bütün değişkenleri bu temel yapının içinde saklıdır. Bir ömür boyu yaşadığımız her detay bu değişmez paydaya göre hesaplanır. Sağlık doğuştan kazanılan bir hak olduğu için sağlık hizmetlerinin herkese eşit olarak ulaştırılacak bir biçimde örgütlenmesi zorunludur. Adalet ve hakkaniyet ilkelerine uygun olarak, herkese sağlık güvencesi sağlanmalı, ırk, cinsiyet, sosyal statü ve sosyal sınıf gibi hiçbir ayırım sağlık hizmetinden yararlanmaya engel teşkil etmemeli, sağlık hizmetleri kolay erişilebilir olmalı, sunulan sağlık hizmetleri çağdaş düzeyde ve etkili olmalıdır.?

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM

?Dünya Sağlık Örgütü´ne göre bir ülkenin sağlık sistemi, herkese gerekli olan sağlık hizmetinin yüksek kalitede verilmesini sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Bu hizmet etkili, karşılanabilir maliyette ve toplumca kabul gören tarzda olmalıdır. Her ülkenin bu faktörleri göz önünde tutarak kendine özgün sağlık sistemini geliştirmesi önerilmektedir. Bu özgün sistem kurulurken her ülke kendi daimi dönüşüm sürecini de başlatması gerekmektedir. Bu temel gerçeklerden yola çıkılarak 2003 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı Bakanlığımızca uygulamaya konuldu ve sağlıkta dönüşüm programının yansıması çok geçmeden ilimizde de hissedilmeye başlandı.?

HALKIMIZIN HİZMETİNDEYİZ

?Bu çerçevede Sağlık Bakanlığımızca yürütülen sağlık hizmetlerinin yeniden yapılandırılması ve geliştirilmesi çalışmaları titizlikle sürdürülmektedir. Sağlık Bakanımızın önderliğinde yürütülen bu çalışmalarda nüfus, ulaşım hizmetleri, uzman tabip ve diğer sağlık personeli göz önüne alınarak İlimiz genelinde Sağlık Bakanlığına bağlı 5 hastane, 1 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 9 Toplum Sağlığı Merkezi, 34 Aile Sağlığı Merkezinde 85 Aile Hekimliği Birimi,1 Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi,1 Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi,1 Sağlıklı Yaşam Merkezi, 1 Toplum Temelli Ruh Sağlığı Merkezi, 1 Verem Savaş Dispanseri, 1 Halk Sağlığı Laboratuvarı, 18 Sağlık Evi ve 112 İl Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezine bağlı 14 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ile halkımıza sağlık hizmeti sunmaktayız.?

PERSONEL GÖREVDE

?Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında İl genelinde; 148 Uzman Hekim,148 Pratisyen Hekim, 55 Diş Hekimi, 10 Eczacı, 267 Ebe, 528 Hemşire, 915 Sağlık Memuru, 802 diğer sağlık personeli olmak üzere toplam 2.868 personel hizmet vermektedir. Ayrıca İlimizde Bulunan Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Özel Tıp Merkezi, Diyaliz Merkezleri, Özel Dal merkezi, Özel Muayene ve Diğer Sağlık birimlerinde 165 Uzman Hekim, 183 Asistan, 8 Pratisyen Hekim, 198 Hemşire, 6 Ebe, 106 Yardımcı Sağlık Personeli ve 166 diğer personel olmak üzere toplam 973 personel görev yapmaktadır.?

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDEYİZ

? İlimiz Genelinde Sağlık Bakanlığı, Üniversite, Özel Tıp Merkezleri ve Diğer Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında toplam 3.841 personel Sağlık Hizmetlerinde görev yapmaktadır. İlimiz merkezinde 700 yatak kapasiteli Yüksek İhtisas Hastanesi ve 326 yatak kapasiteli Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi mevcuttur. Keskin İlçemizde Yüksek İhtisas Hastanesine bağlı 25 yataklı, Karakeçili ve Delice ilçelerimizde 15´er yataklı, Sulakyurt da ise 10 yataklı ilçe hastanelerimiz bulunmaktadır. İlimizde mevcut bulunan 1 özel hastanede de 29 yatak olmak üzere ilimizde 1120 yatak kapasitesiyle halkımıza hizmet vermekteyiz. Türkiye´de 10.000 Kişiye Düşen Hastane Yatağı Sayısı 26,6 iken ilimizde bu sayı 41´dir. Bu da ilimizde yatak kapasitesi olarak Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu göstermektedir.?

3 BİN 518 DOĞUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

?Türkiye´de 10.000 kişiye düşen Nitelikli Hastane Yatağı Sayısı 8.8 iken ilimizde bu sayı 24,2´dir. Bu da ilimizde nitelikli yatak kapasitesi olarak Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu göstermektedir. İlimiz genelinde kamu ve özel toplam 72 diyaliz cihazıyla 287 diyaliz hastamıza, 133 yoğun bakım yatağıyla da ilimiz ve çevre illerdeki hastalarımıza hizmet sunmaktayız. Türkiye´de 10.000 Kişiye Düşen Yoğun Bakım Yatağı Sayısı 3,7 iken ilimizde bu sayı 4.9´dur. Bu da ilimizde yoğun bakım yatak kapasitesi olarak Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu göstermektedir. İlimizdeki hastanelerde 2015 yılı süresince 1. Basamak sağlık tesislerinde toplam 907.475 kişi, 2. ve 3. Basamak sağlık tesislerinde toplam 1.551.394 kişi muayene edilmiş, 3.518 doğum gerçekleşmiştir.?

MOTORSİKLET AMBULANS GÖREVDE

?İlimizde konuşlandırılan 112 sağlık hizmetleriyle acil yardıma ihtiyaç duyan hastaya en hızlı şekilde ulaşmak amacındayız. Müdürlüğümüze bağlı 112 istasyonlarımızda 323 personelimiz ve 34 tam donanımlı (Kar paletli ambulans, Motosiklet ambulans, Çok yaralı taşıyan ambulans, obez ambulansı vb.) acil müdahale ambulansı 2 UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) aracı olmak üzere toplam 36 aracımız ile Acil Sağlık Hizmetini sunmaktadır. Bakanlığımız kriterleri doğrultusunda, hastaya çağrı anından sonra ilk 10 dakika ulaşma oranımız % 95, ilk yarım saatte hastaya ulaşma oranımız % 98´dir. 2015 yılı içerisinde 112 Acil Çağrı Merkezine toplam 394.465 çağrı gelmiş bunun 66.016 tanesi sağlık masasına aktarılmıştır. 2015 yılında toplam 25.586 adet vakaya gidilmiş bunların 21.077 adedi hastanelere nakledilmiştir.?

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

?Türkiye´de 112 Acil Yardım İstasyonu başına düşen nüfus 35.542 iken ilimizde 19.305´dir. Bu da gösteriyor ki ilimizde 1 istasyona düşen nüfus oranı olarak Türkiye ortalamasının üzerindedir. Türkiye´de 112 Acil Yardım ambulansı başına düşen nüfus 20.774 iken ilimizde 9.319´dur. Bu da gösteriyor ki ilimizde ambulans sayımız Türkiye ortalamasının üzerindedir. Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Minik 112 ve Ambulans Dostu Sürücü projeleri ile Sağlık Bakanlığımızın Yaşama Yol Ver konulu medya kampanyası kapsamında İl merkezinde ve ilçelerde 112 bilincinin oluşturulması ile ilgili eğitimlerde 2015 yılında toplamda 2.743 öğrencimize ve vatandaşımıza "112 Acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi" konularında eğitim verilmiştir.?

74 GÖNÜLLÜ PERSONEL 

?112 Acil Sağlık Hizmetleri ambulansları 2015 yılı içerisinde 40 hastayı il dışına nakil etmiştir. 31.03.2010 tarihinden itibaren Helikopter Ambulansı ile ilimizde de hizmet verilmeye başlanmış olup,  bugüne kadar helikopter ile nakilleri uygun olan 23 vatandaşımızın il dışına nakilleri sağlanmıştır. Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesini yurdumuzda, başta deprem olmak üzere yaşanabilecek muhtemel afetler için hayata geçirdik. Afetlerde en kısa surede medikal kurtarma hizmetlerinin sunulması, hasta veya yaralı naklinin en hızlı ve güvenli şekilde sağlanması ve bütün bu işler için gerekli profesyonel yönetim organizasyonunda görev alacak iyi eğitilmiş ve ihtiyaca uygun donatılmış ekipler teşkil edildi. İlimizde 2005 yılında ?Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi? (UMKE) kurulmuş olup şuan 74 gönüllü personel iki UMKE aracı ile hizmet vermektedirler.?

ANINDA MÜDAHALE

?112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu personelinin evlerde vakalara müdahale esnasında maddi durumunun iyi olmadığını düşündüğü aileler için bilgi formu düzenlenmektedir. Düzenlenen bilgi formları Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bildirilmekte ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce de yerinde keşif yapıldıktan sonra ailelere gerekli yardımda bulunulmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak 16 vatandaşımız için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bildirimde bulunulmuş ve gerekli işlemler yapılmıştır.?

MASA BAŞI EGZERSİZİ

?Çat Kapı Masa Başı Egzersizleri projesi ile amacımız, Kırıkkale genelinde özellikle mesaisini masa başında geçiren tüm çalışanlara masa başı egzersiz hareketlerinin günün belirli saatlerinde yapılmasının ileride oluşacak kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının önüne geçebileceğini anlatmak ve bizzat çalışma ortamlarını ziyaret ederek (Çat Kapı) bu hareketleri uygulamalı olarak göstermektir. Bu kapsamda birçok özel ve kamu kurum ve kuruluşlarda bilgilendirici eğitimler düzenledik.?

MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE

?Son olarak bilindiği gibi İlimizin ve Ülkemizin önemli sorunları arasında bulunan Madde Bağımlılığı ile mücadelemiz Kırıkkale Valiliğimizin bünyesinde tüm kamu kurum ve kuruluşları ile Sivil Toplum Kuruluşlarının destekleriyle devam etmekte olup; Sağlık Müdürlüğümüzün yürüttüğü ?Hayat Boşluk Kabul Etmez? Projesi kapsamında yaklaşık 1 yılda 100´ün üzerinde uyuşturucu kullanan birey ve aileleri ile görüşme yapılmış bunlardan tedaviye ikna ettiğimiz 45 gencimizden 18 tanesi sağlıklı yaşam sınıfımızda, 10 gencimiz ise evlerinde takip edilmektedir. Takip edilen bu gençlerimizden  22 tanesinin uyuşturucu maddeyi bırakarak sağlıklı bir yaşama adım atmasının mutluluğunu yaşamaktayız? dedi. Toplantıya İl Sağlık Müdürü Uzun´un yanı sıra Müdür Yardımcıları Dr. Zekeriya Eren, Murat Ağırtaş, Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Emel Yüksel, Destek Hizmetleri Müdürü Murat Baştuğ ve 112 Şube Müdürü Dr. Sinan Kurt katıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —