Erbil`e uzanan fırça jel uygulaması

Erbil`e uzanan fırça jel uygulaması

Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Türksel Dülgergil, ``Erbil`de sunulan diş hekimliği açısından aramızda 100 yıl var. Bu nedenle Türkiye`de yürüttüğümüz fırça ve jel uygulaması Kuzey Irak`ın dört ilinde de u

TEDAVİ DERSİ ANLATMAYA GİDİYORUM

KÜ ile Irak`ın Erbil şehrindeki Işık Üniversitesi arasında yapılan protokol gereği, ağız ve diş sağlığı hizmetleri konusunda Erbil`deki yerel hükümet ve Sağlık Bakanlığı tarafından fırça ve jel uygulamasına devam edileceği belirtildi. Prof. Dr. Dülgergil, iki ülke arasında yapılan anlaşma gereğince Türkiye`den Erbil`in köylerine kadar sağlık hizmeti götürmenin güzel bir gelişme olduğunu söyledi. Önümüzdeki günlerde Erbil`e gidecek olan Prof. Dr. Dülgergil, çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada ``İki ülke arasında yapılan anlaşma gereği 2011 yılının Ekim ayından bu yana Irak`ın Erbil şehrindeki Işık Üniversitesi`nin 2. ve 3. sınıf diş hekimliği öğrencilerine düzenli olarak tedavi dersi anlatmaya gidiyorum? dedi.

3. SINIF TALEBELERİMİZLE YÜRÜTÜYORUZ

Dülgergil ?Bu yıl Erbil`de ilk olarak 4. sınıf diş hekimliği öğrencisi okuyacak. O yüzden klinik eğitimi biraz daha ağır. Yapılan protokol gereği Türkiye`de yürüttüğümüz Ağız ve Diş Sağlığı programının aynısını Kuzey Irak`taki 4 kentte Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Zaho`da başlaması kararı çıktı. Bir ülkede ilk defa Ağız ve Diş Sağlığı Koruyucu programına başlamış olacağız. Geçen yıl Mayıs ayında Erbil`in çevre köylerinde başlattığımız diş hekimliği hizmetinden yeterince yararlanamayan köy çocukları için yürüttüğümüz tedavi edici Ağız Dış Sağlığı programı var. Onu da yine Erbil Işık Üniversitesi 3. sınıf talebelerimizle yürütüyoruz? şeklinde konuştu.

SULTAN AHMET CAMİSİNİN FOTOĞRAFLARINI GÖRMEK MÜMKÜN

Dülgergil ?Yani Türkiye`de yürüttüğümüz hem eğitim hem de koruyucu Ağız Dış Sağlığı hizmet modelimizi Türkiye`nin dışına, komşu ülkeye yayma fırsatı buluyoruz. Ayrıca Erbil`deki tüm Avrupa Büyükelçiliklerinde çalışan Avrupalıların diş hekimliği hizmeti için tercih ettikleri yer, Işık Üniversitesi`nin Diş Hekimliği Fakültesi`nin klinikleridir. Orada başka ülkelerden bu tür hizmetler yok. Biz, komşu olmanın bir avantajını yaşıyoruz. Benzer sosyo-kültürel yapımız var. Bizi daha çok benimsiyorlar. Her şey Türkiye üzerine kurulu. Türkiye?de popüler olan sanatçıların müzikleri çalıyor, duvarlarda Sultan Ahmet Camisinin fotoğraflarını görmek mümkün? diye konuştu.

ÇOK OLUMLU KARŞILANDI

Dülgergil ?Önümüzdeki Haziran ayında öğrencilerin yaz okulunu Erbil`e yapma kararı aldık. Burada öğrenciyi hem o bölgeyi tanısın görsün, hem de meslektaşları ile tanışsınlar ve Türkiye`deki hizmet mantığını oraya taşısınlar diye oraya götürmek ve eğitim vermek düşüncesindeyiz. Bu süreç içinde geçen yıl Kasım ayından itibaren de oradaki Türk okullarında koruyucu ağız ve diş sağlığı programı başlatmıştık. Bu program oradaki yöresel hükümetin Sağlık Bakanlığı tarafından çok olumlu karşılandı. Oradaki Sağlık Bakanlığı önümüzdeki günlerde Kuzey Irak`ın dört büyük ilinde bizim tüm Türkiye`de yürüttüğümüz fırça ve jel uygulamasını resmi bir program olarak başlamasına izin verdi? ifadesine yer verdi.

DİŞLERİNİN DOLGULARINI YAPIYORLAR

Dülgergil ?Bu konuyu da Işık Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi`nin şemsiyesi ve koordinasyonu altında yapılması konusunda resmi yazı yazdı. Biz bunun dışında oradaki gerek anaokulu öğrencileri, gerekse Türk ilköğretim okullarındaki belli yaş gurubu çocukların çürükten korunması için bazı uygulamalar yapmak dışında aynı zamanda bu programı bir diş eğitimi öğrencileri eğitim programı gibi kullanıyoruz. Yine herhangi bir elektrikli cihaz gerektirmeyen ve 6 ile 9 yıl gibi uzun süren tedavide başarabildiğimiz bir eğitim programı da uyguluyoruz. Bu eğitim kapsamında, Diş Hekimliğinde belli bir eğitim almış öğrenciler ayın belli günlerinde ayda bir ya da iki defa olmak üzere yarım saatlik yakın köylere giderek, ilköğretim sınıflarındaki çocukların daimi dişlerinin dolgularını yapıyorlar? diye konuştu.

UYGULAMA ARZUSUNDA OLDUKLARINI DİLE GETİRDİ

Dülgergil ?Bu hem gittiğimiz çocuklar için dişlerini kurtarmak adına şans oluyor, hem de bizim kendi öğrencilerimiz için ciddi bir eğitim oluyor. Türkiye`de 6 yıldan bu yana geliştirdiğimiz bu özel eğitim programını, komşu ülkelerde başta Irak olmak üzere ihtiyaç olan ülkelerde yayabilmektir. Bu sayede tabana ulaşılmış ve tabanın sorunlarını dinleyen bir diş hekimliği profili de ortaya çıkmış olacaktır`` dedi. Prof. Dr. Dülgergil, ağız ve diş sağlığı konusunda daima hizmete hazır olduklarını belirterek, önümüzdeki günlerde bu tür uygulamaların Türkmenistan, Azerbaycan ve Özbekistan`da da uygulama arzusunda olduklarını dile getirdi.



1

KIRIKKALE’DE BİR İLK!

2

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

3

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

4

Artık randevu daha kolay

5

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

6

Pes doğrusu!

7

Kovid-19’da kötü değiliz