EN YOKSUL İL: KIRIKKALE!

EN YOKSUL İL: KIRIKKALE!

KİM YOKSUL, KİM ZENGİN, RAKAMLAR SÖYLÜYOR!

EN YOKSUL İL: KIRIKKALE!

TÜİK yapılan araştırmaya göre, düğünlerinde kilolarca altınların takıldığı ve dolarların havalarda uçuştuğu, ama her fırsatta “Yoksulluk Edebiyatı” yapılan illerin, Türkiye’nin en zengin illeri olduğu tespit edilirken, başta Kırıkkale olmak üzere Orta Anadolu’nun gerçek gariban şehirlerinin iki yıldır en yoksul iller olduğu ortaya çıktı.

KİM YOKSUL, KİM ZENGİN, RAKAMLAR SÖYLÜYOR!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı rapora göre Türkiye'de yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölge Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir illerinin yer aldığı TR71 Bölgesi oldu. Önceki yıl yayınlanan raporda, Türkiye'nin en yoksul şehirleri Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini içeren TR82 bölgesi olmuştu. Yoksulluk oranının en az olduğu illere de yer verilen raporda, göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler %4,7 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) ve %6,4 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu.

YOKSULLUK ORANI ARTTI

Yüksek enflasyon sebebiyle milyonlarca vatandaşın geçim sıkıntısı yaşadığı ve yoksulluk oranının her geçen yıl daha fazla arttığı ülkemizde, TÜİK tarafından hazırlanan “Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri” raporunda sürekli yoksulluk oranının 0,7 puan artarak yüzde 13,7'ye yükseldiği belirtildi.

TÜRKİYE'NİN EN YOKSUL İLLERİ

Öte yandan raporda Türkiye'nin en yoksul şehirleri hakkında bilgi verilirken, %14,6 ile Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir’in yer aldığı TR71 bölgesi en yoksul bölge oldu. Geçtiğimiz yıl yayınlanan raporda Türkiye'nin en yoksul şehirleri yine bu bölgeye yakın olan Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini içeren TR82 bölgesi olmuştu.

YOKSULLUĞUN EN AZ OLDUĞU İLLER

Yoksulluk oranının en az olduğu illere de yer verilen raporda, göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler %4,7 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) ve %6,4 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu.

İZOLASYON YÜZÜNDEN ISINMA SORUNU

TÜİK tarafından hazırlanan rapora göre, kurumsal olmayan nüfusun yüzde 31,3'ü sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri vb. problemler yaşarken yüzde 30,2'si konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu, yüzde 21,7'si trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlarla karşılaşıyor.

TAKSİT ÖDEMESİ VEYA BORCU OLANLARIN ORANI YÜZDE 56,8 OLDU

Geçen yıla göre konut alımı ve konut masrafları dışında borç veya taksit ödemesi olanların oranının 1,2 puan azalarak yüzde 56,8 olduğu rapora göre, nüfusun yüzde 5,2'sine bu ödemeler yük getirmezken yüzde 39,1'ine biraz yük getirdi, yüzde 12,5'ine ise çok yük getirdi. Konut masraflarının çok yük getirdiği hanelerin oranı 3,9 puan azalarak yüzde 13,6 olurken, bu masrafların biraz yük getirdiği hanelerin oranı 4,7 puan artarak yüzde 71,2 oldu. Konut masraflarının yük getirmediğini belirten hanelerin oranı geçen yıla göre 0,7 puan azalış ile yüzde 15,2 olarak hesaplandı. Fertlerin yüzde 57,5'i evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını, yüzde 39,3'ü iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını, yüzde 26,8'i beklenmedik harcamaları, yüzde 15,1'i evin ısınma ihtiyacını, yüzde 59,6'sı ise eskimiş mobilyaların yenilenmesini ekonomik olarak karşılayamadığını beyan etti.

KENDİSİNE AİT BİR KONUTTA YAŞAYANLARIN ORANI DÜŞTÜ

Kendisine ait konutta yaşayanların oranı geçen yıla göre 0,1 puan azaldı. Bu oran 2024 yılında yüzde 56,1 olarak hesaplanırken, kirada oturanların oranı yüzde 28,0, lojmanda oturanların oranı yüzde 0,9, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15,0 oldu.



1

KAPLAN VE DUMAN’DAN KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

2

EN YOKSUL İL: KIRIKKALE!

3

Haberimiz Ses Getirdi: 12 Kişi Gözaltına Alındı

4

YÜKSEK İHTİSAS’TA NELER OLUYOR?

5

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

6

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

7

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor