ÜZERİMİZE DÜŞEN VAZİFELER VAR
Vali olarak göreve başladığı günden itibaren eğitimin üstünde durduğunu söyleyen Vali hakan Yusuf Güner, ?Eğitim seviyesinin en iyi olması gerekiyor. İlimizde 10 bin civarında öğrencimiz ve 400 civarında dershane emekçisi var. İlimizde eğitim seviyesinin artmasında dershanelerin payı büyük. Öğrencileri sınava en iyi şekilde hazırlıyorlar ve yaptıkları deneme sınavları ile tecrübe kazanmalarını sağlıyorlar. Bu dershanelerin tabelalarında Kırıkkale Valiliği yazıyor. Bunun için bizimde üzerimize vazifeler düşüyor. Şehit ve gazi çocuklarını, fakir ailelerin çocuklarını dershanelere bildirerek kayıt işlemlerinde yardımcı oluyoruz. Eğitimde okul, öğrenci, veli ve dershane bağlamının iyi kurulması gerekmektedir? dedi.
BAŞARISIZLIK SEBEBİ MESLEK LİSELERİNİN FAZLA OLMASI
Türkiye genelinde ilimizin başarısının düşük seviyelerde olduğunu bunun nedeninin ise Meslek Lisesi öğrencilerinin çok olmasından kaynaklandığını belirten Vali Güner, ?Meslek Liselerinde 1. sınıftan sonra kültür dersleri görülmüyor. 9. sınıftan sonra mesleki eğitime ve bu yönde derslere ağırlık veriliyor. İlimizde de meslek liselerinin YGS sınavında başarılı olması bu prosedüre göre beklenemez. YGS sınavına katılan öğrencilerin %65?i meslek lisesi öğrencisidir. İlimizin YGS?de 45. sırada olması bunun yüzünden kaynaklanıyor. Kırıkkale?de LYS sınavında ise Türkiye?de ilk 20 arasındadır. Öte yandan yine kısa yoldan meslek sahibi olmak isteyen öğrencilerimiz Sağlık Meslek Lisesi?ni seçiyor. Bunun da önemli olduğunu düşünüyorum? diye konuştu.
MESLEK SAHİBİ OLMAK İSTİYORLAR
Başarı seviyemizin yüksek olduğunu ifade den dershane müdürleri, başarı seviyemizin düşük olmasının meslek lisesindeki öğrencilerin YGS sınavına girip LYS sınavına girmemesi olduğunu söylediler. Dershane müdürleri, ?Sınav sonucunda yerleştirmede ilimiz en iyilerden bitanesi. Fakat ilk sınava giren öğrencilerimizin sayısının yüzde 60?ı meslek lisesi olduğu için başarımız düşük oluyor. Bu başarı seviyesinin azalmasındaki bir etken ise Milli Eğitim Bakanlığının müfredatı. Okullar bilgiye dayalı eğitim veriyor fakat sınav da öğrencilere test yapılıyor. Bu testler öğrencinin dikkatini de ölçtüğü için dershaneye gelmeyen öğrencilerin başarıya ulaşması imkansız seviyede. Öğrenciler kısa yoldan meslek sahibi olmak için birde sağlık meslek liselerine gidiyor. Bunun için seviyemizde düşüyor. Sağlık meslek lisesi öğrencileri 385 puanla alırken Anadolu liselerimiz 315 puanla alıyor. Bunun için öğrenciler sağlık meslek liselerine yöneliyor? dediler. Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya Vali Hakan Yusuf Güner, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Koşan ve özel dershane müdürleri katıldı.