EĞİTİM SORUNLARINA KALICI ÇÖZÜMLER İSTİYORUZ

EĞİTİM SORUNLARINA KALICI ÇÖZÜMLER İSTİYORUZ

Eğitim Sen Şube Başkanı Yüksel Şahin ve sendika üyeleri geçtiğimiz hafta Cuma günü Cumhuriyet Meydanında bir basın açıklaması yaptı. 2011-2012 Eğitim Öğretim yılı başında ?Eğitimin Durumu? başlıklı bir rapor hazırladıklarını açıklayan Şahin, raporu kamuoy

SORUN ÇÖZÜMÜNE ADIM ATILMAMIŞ

2011-2012 Eğitim öğretim yılı 19 Eylül Pazartesi(bugün) günü ders zilinin çalmasıyla başlayacağını hatırlatan Eğitim Sen Şube Başkanı Yüksel Şahin, eğitim sistemini eleştirdi. Mevcut eğitim sistemi hakkında konuşan Şahin, sistemin yıllardır eğitim ve bilim emekçilerini sorunlarla karşı karşıya bıraktığını söyledi. Eğitim sistemi sorunlarının, yıllar içinde artarak devam ettiğini ve bugün içinden çıkılamaz hale geldiğini belirten Şahin, ?2011-2012 eğitim öğretim yılı başında önceki dönemlerde olduğu gibi eğitimin çözüm bekleyen en temel sorunlarını çözme noktasında yeterince adım atılmamış olmasından dolayı var olan sorunlar artarak sürmektedir? dedi.

 

YAP-BOZ TAHTASI

Şahin açıklamasını şöyle sürdürdü; ?Eğitim sisteminde yaşanan sorunlar elbette bugün ortaya çıkmamış yıllardır sürdürülen serbest piyasacı eğitim ticarileştirme ve özelleştirme uygulamaları ile ?piyasa ilişkileri? içine çekmeyi hedefleyen bilinçli politikaların bir birikimi olarak bugünlere gelinmiştir. AKP iktidarı döneminde söz konusu olumsuz birikimi daha da arttırmak için çok sayıda adım atılmış eğitim sistemimiz adeta yap-boz tahtasına dönüştürülmüştür. Geçtiğimiz yıllar içinde kamu hizmetlerinde yaşanan yaygın ticarileştirme ve özelleştirme uygulamaları bir bütün olarak eğitim sistemine ve eğitimin bileşenlerini de doğrudan olumsuz etkilemiştir.

 

ETNİK KİMLİK VE MEZHEP

Kamusal eğitimin zayıflatılması eğitimin tamamen paralı hale getirilmek istenmesi ilköğretim ve ortaöğretimde dershanelerin tarihte hiç olmadığı kadar öne çıkması cinsiyet etnik kimlik ve mezhep ayrımcılığına ilişkin uygulamalar ataması yapılmayan öğretmenlerin durumu ücretli-vekil öğretmenlik uygulamalarının devam etmesi yaşanan yoğun siyasi kadrolaşma uygulamaları öğretmenlerin ek ders ücretlerinde yaşanan sorunlar hizmetli memur ve teknik personelin sorunları üniversitelerde yaşanan akademik ve idari sorunlar vb. gibi pek çok sorunun çözümü için adım atılmadığı gibi geçtiğimiz dönemde bu sorunlara yeni sorunlar da eklenmiştir.

 

ARAÇ GEREÇ VE FİZİKİ ALTYAPI

2011-2012 eğitim öğretim yılı öncesinde derslik okul öğretmen memur ve hizmetli açıklarına da çözüm üretilmemiş okulların araç gereç ve fiziki altyapı ihtiyaçları giderilmemiş eğitim emekçilerinin ekonomik demokratik sosyal ve özlük haklarında kayıplar yaşanmış üniversite kapılarındaki yığılmayı önlemek için gerekli adımlar atılmamıştır. Kısacası her yıl yaşanan sorunlar geçtiğimiz yıl içinde daha da artarak devam etmiştir. Her geçen gün içten içe çürüyerek bir enkaz haline getirilmiş eğitim sistemimiz eğitim emekçilerinin çabaları ile okullarda yürütülmeye çalışılmaktadır. İlköğretimden başlayarak tam anlamıyla bir yarış içine sokulan çocuklarımız ve gençlerimiz arasındaki eğitim rekabeti dershanelerle daha da artmış oluşan dershane sistemi okullarda verilen eğitimin niteliğini tamamen yitirmesine en temel işlevlerini bile yerine getiremez duruma gelmesine neden olmuştur.

 

HER BİREYİN HAKKI

Eğitim tüm dünya çapında evrensel bir insan hakkı olarak kabul edilmektedir. Bunun altında yatan en önemli etken eğitimin insan kişiliğinin tüm yönleriyle gelişmesinde çok önemli bir faktör ve insanların kendilerini gerçekleştirmeleri ve özgürleşmeleri ile doğrudan ilişkili bir süreç olmasıdır. İnsan hakları evrensel bildirgesinde eğitimin cinsiyet ırk etnik yapı ayrımları gözetilmeksizin her bireyin hakkı olduğu açıklanmıştır. Eğitimin temel bir insan hakkı olması kamusal sorumluluğu yani devletin herhangi bir ayrım gözetmeden herkese eşit ve nitelikli eğitimi parasız olarak sunmasını gerekmektedir. Her tür ve düzey eğitim sınıf ırk renk cinsiyet dil din politik görüş etnik köken gibi ayrımlar yapılmadan herkese sağlanmaktadır.

 

MEZUN ORANI

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12 sini oluşturan engellilerin eğitim hakkından yeterince faydalanabildiklerini söylemek mümkün değildir. Sayılar 1 milyonu bulan 4-18 yaş arasındaki engelli çocukların ancak 30 bin kadarı eğitim okuma yazma bilmemektedir. Engelliler arasında ilkokul mezunlarının oranı yüzde 41 iken yüksekokula devam edenlerin oranı sadece yüzde 2.24 tür. Yapısal sorunları olan eğitim sistemini günü birlik politikalarla geçiştirmek ülkenin geleceğine vurulmuş en büyük darbe olacaktır. Eğitim sistemimiz özellikle yoksul ailelerin yaşadığı bölgeler açısından daha büyük ihmallerin derin eşitsizlik ve yoksullukların yaşandığı bir durumdadır. Geleceğimizin bu enkazın altında yok olmaması için acil adımlar atılması zorunluluğunu ve kamusal parasız demokratik nitelikli bilimsel eğitim hizmetinin hayata geçirilmesi için somut adımların atılmasını talep ediyoruz. Eğitim Sen olarak eğitim sisteminde yaşanan sorunlar ile ilgili olarak hazırlamış olduğumuz ?2011-2012 Eğitim Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu? başlıklı raporu kamuoyu ile paylaşıyor eğitimin ve eğitim emekçilerinin sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesini talep ediyoruz.

                                                                                                         

                                                                                                           

 



Anahtar Kelimeler: 0