DUMANSIZ, TERTEMİZ BİR KIRIKKALE İSTİYORUZ

DUMANSIZ, TERTEMİZ BİR KIRIKKALE İSTİYORUZ

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü ile ilgili basın açıklaması yaptı. 1987 yılından bu yana her yıl 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü olarak kabul edildiğini dile getiren Türkyılmaz, Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) üye ülke

HEP BİRLİKTE SİGARAYI BIRAKIYORUZ.
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz açıklamasının devamınada şunları söyledi; ?Bilindiği gibi, sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur. Aktif ve pasif sigara içiciliği ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Çok sayıda kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaş ve genel olarak tütün kontrolü konusu, halkın sağlığını geliştirilmesi alanında en öncelikli konulardan biridir.?
 
MESANE, BÖBREK, MİDE, PANKREAS KANSERLERİ
Sigara içme, akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktördür. Akciğer kanserlerinin % 90?ı sigaraya bağlıdır ve akciğer kanseri diğer tüm kanserlerin toplamı kadar insanın ölümüne neden olmaktadır. Akciğer kanserinden ölümlerin, erkeklerde %80?inin, kadınlarda %75?inin nedeni sigaradır. Günde bir paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 misli fazladır. Yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, prostat rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu da göstermiştir. 
 
SİGARA İÇEN ERKEKLERDE İKTİDARSIZLIK;
KADINLARDA İSE DÜŞÜK YAPMA
Diğer taraftan Sigara, kanı pıhtılaştırdığından damar çeperlerini kalınlaştırır. Bunun sonucu damar sertliği ve yüksek tansiyon oluşur. Bu oluşum; göz, beyin, kalp, karaciğer, böbrek başta olmak üzere bütün damarlarda çatlama, yırtılma ve tıkanmalar yapar. Kan dolaşımı yavaşlar, nabız sayısı artar, solunum yetmezliği görülür. Sık sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. Sigara içenlerde kalp krizi, inme ve bacak kangreni riski daha fazladır. Sigara içen erkeklerde iktidarsızlık; kadınlarda ise düşük yapma, erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğurma risk artar. Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalmak da benzer sağlık problemlerine yol açar. Özellikle küçük çocuklarda akciğer gelişimine zarar verir, astım olma riskini artırır. Dolayısıyla, İçinde 50?den fazla kanser yapıcı, 4.000?den fazla kimyasal madde bulunan sigara ile sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000?2024 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye?de ise 110.000 insan sigaradan hayatını kaybetmektedir
 
İŞGÜCÜ VE ÜRETİM POTANSİYELİ KAYBI
Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Bu yüzden sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Sigara kullanımı toplum sağlığına verdiği zararlar yanında ülke bütçesine de zararlar vermektedir. Ülke bütçesine verilen zararların boyutları başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan işgücü ve üretim potansiyeli kaybı dahil tüm boyutları ile değerlendirildiğinde devasaldır. Bu açıdan bakıldığında onlarca kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaş ve genel olarak tütün kontrolü konusu halkın sağlığının yerleştirilmesi alanında en öncelikli konudur.
 
YASA ÖNEMLİ BİR AŞAMA
Sigara içerek sadece kendinize değil sevdiklerinize de zarar verdiğinizi unutmayın. Çocukların yanında sigara içilmesi aynı zamanda anne ve babasını model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırır.19 Temmuz?dan bu yana yürürlüğe giren kapalı ortamlarda sigara yasağına bağlı olarak başkasının içtiği sigara dumanına maruziyet geçmiş yıllara göre azalmış olduğu açıkça görülmektedir. Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik ?Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa? önemli bir aşamadır?
 
SİGARAYI BIRAKANLARI DESTEKLİYORUZ. ÇÜNKÜ
- Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı azalır ve nabız yavaşlar; kan dolaşımının iyileşmesine bağlı olarak el ve ayaklarda vücut ısısı artar.
- 8 saat içerisinde karbonmonoksit seviyesi normale iner, kandaki oksijen miktarı yükselir.
- 48 saatte sinir uçlarında onarım başlar; koku ve tat alma duyusu iyileşir.
- 2 yıl içerisinde kalp hastalığına bağlı ölüm oranı %36 oranında, tekrar kalp krizi geçirme riski ise %50 oranında azalır. İyi kolesterol olarak bilinen HDL miktarı artar.
- 2 hafta ile 3 ay içerisinde sigaraya bağlı öksürük ve balgam ortadan kalkar; egzersiz kapasitesinde artış gözlenir. Kaybedilen akciğer fonksiyonları geri kazanılmaz ancak, 1 yıl sonra akciğer fonksiyonlarındaki düşüş hızı azalır ve hiç sigara içmeyen bir kişi ile aynı seviyeye gelir. Akciğer kanseri riskinde birinci yıldan itibaren düşme başlar, ancak hiç sigara içmemiş bir kişinin taşıdığı riske yaklaşması 20 yıl alır.
- 10 yılda ağız, boğaz, yemek borusu kanseri riski yarı yarıya azalır. Benzer şekilde; mesane, böbrek, pankreas kanseri riski de düşer.
- Sigara kullanımına bağlı olarak görülen üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit ve farenjit sıklığında azalma görülür.
- İnme riskinde birinci yıldan itibaren azalma başlar; 10 yıl içinde bu risk, hiç sigara içmemiş kişilerin seviyesine iner.
 
ÖNCELİKLE SİGARAYI BIRAKMAYI GERÇEKTEN İSTEYİN
Günde bir paket sigara içenlerin vücudunda 20 yılda 7 kilogram is ve katran biriktiğini unutmayalım., "Sigaranın sayısız zararlarını bilen akıllı kişinin ilk işi şüphesiz bunu bırakma çabasına girmesidir. O halde yapılacak işleri şöylece sıralayabiliriz. Kesin karar veriniz. Ve bu işte iradenizi sonuna kadar kullanmayı göze alınız. Sigarayı birden bırakınız. Zira deneyler birden bırakmanın daha başarılı olduğunu göstermiştir. Sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolu; sigarayı tamamen bırakmaktır! Sigarayı bırakma konusunda sizin için geçerli olan sebepleri bulun ve sağlığınız için çok önemli olan bu kararı vermekte gecikmeyin. Sigarayı başarılı bir şekilde bırakan kişilerin ortak özelliği; sigara içmenin yerine, keyif aldıkları başka bir aktivite koyabilmeleridir. Sigarayı eşi ya da yakın bir arkadaşı ile birlikte bırakan kişilerin başarısı, diğerlerine göre daha fazladır. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle Kırıkkale halkına 4207 sayılı Kanun uygulamaları ve Dumansız Hava Sahasına gösterdiği uyum ve destek için teşekkür ederken, sigara tüketen tüm insanlarımıza zararlarından kurtulmak için yeniden düşünmelerini, kendimiz, çevremiz ve çevremizdekiler için bu günü fırsat bilip, ülkemizde her yıl 110.000 bin kişinin ölümüne sebep olan sigara ve sigara mamullerinden uzak durmaya ve sigara içen hemşerilerimizi sigarayı bırakmaya davet ediyoruz.


Anahtar Kelimeler: 0