Doğal Mantara Dikkat

Doğal Mantara Dikkat

İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Fatma Sönmez Sağlık Müdürlüğü resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada ?Mantar zehirlenmeleri? konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Mantar zehirlenmesinin doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğunu ifade etti.Dr.Sönmez  konu hakkında şu uyarılarda bulundu Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır.

 

6 SAAT SONRA ORTAYA ÇIKABİLİR

 Zehirli mantarın yenmesi durumunda Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğunu ifade eden Sönmez ? Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır. Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda Sersemlik Uykuya meyil Tansiyon düşüklüğü Bulanık görme Yüz ve boyunda kızarma Nabızda artış Ağızda metal dadı Bulantı ve kusma Terleme görülebileceğini söyledi

 

Mantar Zehirlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Hastanın mantar yeme hikâyesi ile zehirlenme bulguları birlikte değerlendirilerek mantar zehirlenmesi olup olmadığına karar verilmeye çalışılır. Yenen mantarın uzman kişilerce incelenmesi de zehirlenmenin teşhisinde yardımcı olmaktadır. Ancak, bu konuda yapılacak en doğru hareket, mantar yiyen bir kişide yukarıda verilen belirtilerin görülmesi hâlinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasıdır.

 

Mantar Zehirlenmesinin Tedavisi Var mıdır?

Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilir.

Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.

Ancak, mantar zehirlenmelerinin tedavisine yardımcı olması bakımından, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığından temin edilecek bir antidot (panzehir) bulunmaktadır.

Mantar Zehirlenmelerinden

 

Nasıl Korunmalıdır?

Zehirlenmelerin önemli bir kısmı esasında çok basit önlemlerle engellenebilecek niteliktedir.

Bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi; bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir.

 

 

 



Anahtar Kelimeler: 0