DİŞİMİZ ÇÜRÜK OLDUĞU İÇİN HASTA OLURUZ
Diş çürüklerinin besin tüketiminde vücudu etkilediğini ifade eden Dr. Adnan Tezel, "Doğru düzgün çiğnenmeyen lokmalar metabolizmamızı hızlı bir şekilde çalıştırarak midemizin gereğinden fazla asit üretmesine sebep olur. Dişler arasında bir çürük varsa, mikroorganizmalar bu virüsler ile devamlı bir savaş halinde olur ve vücut direnci de gittikçe düşer. Normalde üşütmeyeceğimiz hafif bir rüzgarda, dişimiz çürük olduğu için hasta oluruz" diye konuştu.
EKSİK DİŞ ÇENEDE KAYMA VE KONUŞMA BOZUKLUĞU YAPIYOR
Dr. Tezel, Kırıkkale`de diş sağlığı istatistiklerinin kötü bir tablo ortaya koyduğunu belirterek, "Yapılan araştırmalara göre, her 10 kişiden 9`unun ağzında çürük diş var. Bazı insanlar, `Nasıl olsa 32 tane dişimiz var, biri çürürse diğerini kullanırız` diye düşünüyor. Çekilen dişin yerini başka bir diş dolduramıyor. Bu da vücudumuzda fonksiyon eksikliğine yol açıyor. Ayrıca eksik diş nedeniyle çenede kayma ve konuşma bozuklukları ortaya çıkıyor. Tedavi edilmeyen diş çürükleri ve diş Eti yıpranmaları şiddetli gaz ve ülser gibi mide rahatsızlıklarına sebep oluyor. Eksik dişten dolayı kayma yapacak olan çene, migren ve baş ağrıları da ortaya çıkarabiliyor" dedi.
BAZI İLAÇLAR DİŞLERİ YIPRATIYOR
Dr. Tezel, keyfi olarak dişlerin beyazlatılmamasını, bunun dişin organik yapısını bozduğunu söyledi. Dr. Tezel, "Dişleri beyazlatan ilaçların bir kısmı çizerek beyazlatmakta ve dişleri yıpratmaktadır. Diş beyazlatması yapıldıktan sonra en az yılda bir kere tekrar bu işlemi uygulamak gerekir. Dişimizin sağlığı ve beyaz olması açısından yapılması gereken, günde 3 kez fırçalayıp, bakteriyi uzaklaştırmaktır. Böylece artı bir işleme gerek kalmayacaktır" diye konuştu. Marketlerde dişleri beyazlatma amacıyla satılan ürünlerin gelişigüzel kullanıldığı zaman diş ve diş etleri için tehlike oluşturduğuna da dikkati çeken Kırıkkale Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Adnan Tezel, bu tip ürünlerin diş hekimi kontrolünde kullanılması gerektiğini söyledi.