Diş hastalığı bütün vücudu etkiliyor

Diş hastalığı bütün vücudu etkiliyor

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürkan Gür, diş hastalığının çok büyük sağlık sorunlarına yol açacağını söyledi. Türkiye'nin birçok yerinde öğrencilere uygulamalı diş eğitimi verildiğini belirten Gür, bu projeyle çocuklarda gö


MİNİK ÖĞRENCİLERE UYGULAMA
Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürkan Gür ve Üniversite 3. Sınıf öğrencisi Osman Ulaşlı, Çullu İlköğretim Okulu’nda bulunan öğrencilere diş sağlığı semineri verdi.
Dişlerin korunması gerektiğini belirten Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi Osman Ulaşlı, öğrencilere teorik ve pratik bilgiler aktardı. Ulaşlı, hastalara uygulanan tedavi yöntemlerini kısa videolar ile minik öğrencilerle paylaştı.
Kısa bilginin ardından konuşan Prof. Dr. Gürkan Gür, bütün hastalıklarda olduğu gibi ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemlerde de erken tanı konulup tedavi edilirse başarılı olma şansının arttığını söyledi.

DÜZENLİ DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞI OLMALIDIR
Gür “Düzenli diş fırçalama, doğru beslenme, koruyucu uygulamalar ve düzenli diş hekim kontrolü ağız diş sağlığının temelini oluşturmaktadır. Sağlıklı bir hayatın sürdürülmesi sadece topluma sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesiyle sağlanamaz. Bununla birlikte bireyin de kendi sağlığının farkında olması, hizmetleri talep etmesi ve olumlu yönde davranış değişikliği geliştirmesi gerekir. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemlerde de erken tanı konulup tedavi edilirse başarılı olma şansı artar. Bakanlığımızın temel görevlerinin içinde toplum sağlığının koruyucu uygulamalarla takip edilmesi yer almaktadır. Çocukluk dönemi sağlık alışkanlıklarının geliştirilmesi için uygun bir dönemdir” dedi.

BİR ÇOK HASTALIĞIN TETİKLEYİCİSİ
Gür, diş hastalığında önemsenmeyen bir çürüğün kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya, ülsere hatta kanser hastalıklarına bile yol açabildiğinin altını çizdi. Gür ayrıca, ağız ve diş bakımına gereken özenin gösterilmesi durumunda ise koruyucu ve önleyici tedaviler ile problemlerin anında çözümü veya ilerde oluşabilecek sistematik rahatsızlıkların da önüne geçilebileceğine değindi. Gür Bilimsel araştırmalar ışığında birçok hastalığın ağız ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmemesinden kaynaklandığına dikkati çekti.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIYOR
Gür konuşmasının devamında “Önemsemediğimiz bir çürükten üreyen ve tüm vücudumuza hızlıca yayılan bakteriler bağışıklık sistemimizi zayıflatarak; romatizmaya, çene altı lenf bezlerinin büyümesine, kalp–damar hastalıklarına, şeker hastalığında kan şekeri değerlerinin değişimine, 5-17 yaş grubu çocuklarda büyüme yetersizliğine, kemik erimesine, hamilelerde düşüklere yol açıyor. Ayrıca düzensiz gelişen kanser hücrelerinin gelişimine sebep olurken, ağızdaki bakterilerin salgıladıkları enzimler nedeniyle gastrointestinal sistemine toksinlerin salgılandığı ve buralarda ülserasyonlara, poliplere sebep olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.”
SAĞLIK SORUNLARI VAR
“Dünyada ve ülkemizde diş ve diş eti hastalıklarının en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını söyleyen Gür “Ağız ve diş sağlığının öneminin farkındalığında olan ülkelerde dişhekimine 6 ayda bir gitme zorunluluğu varken ülkemizde son ana gelinceye kadar beklenmekte, onun öncesinde ise sürekli ertelenmektedir. Dolayısıyla koruyucu önlemler alınmadığı için dişle ilgili maddi ve manevi olumsuzluklar ortaya çıkıyor. Oysaki ağız ve diş bakımımızı zamanında yapmamız koruyucu ve önleyici tedaviler altında problemlerin anında çözümü veya ileride oluşabilecek sistematik rahatsızlıkların önüne geçecektir.” dedi.