Dershanelerin kapatılması esnaflara büyük darbe vurur

Dershanelerin kapatılması esnaflara büyük darbe vurur

AGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Sarı, dershanelerin kapatılmasının fırsat eşitsizliğine neden olacağını söyledi. Dershanelerin kapatılmasının şehir esnafına da büyük darbeler vurulacağını belirterek Dershanelerin kapatılması toplumun her kesimini özel

YÜZDE 25’İ CEMAATE AİT
Kırıkkale’de bulunan bazı dershane sahipleri, kentte bulunan işadamları ve sivil toplum örgütleri AGİAD Binası’nda bir araya gelerek dershanelerin kapatılmamasıyla ilgili basın açıklaması yaptılar. AGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Sarı, dershanelerin kapatılmasının hukuki bir dayanağının olmadığını söyledi.
Konunun ekonomik boyutlarının tarif edilmez şekilde büyük olduğunu belirten Sarı, hem dershane çalışanlarının hem de kentte bulunan esnafların bu konuda büyük sorunlar yaşayacağını bildirdi.
Ulusal basında çıkan Başbakan’dan cemaate dershane uyarısı şeklinde ki haberleri okuduklarını belirten Sarı, Kırıkkale’de ki dershanelerin yüzde 25’inin cemaate ait olduğunu ve konunun sadece cemaati kapsamadığını ifade etti.

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ YARATIR
Kentte bulunan özel okullarda 2 bin 400 öğrencinin bulunduğunu belirten Sarı, dershanelerin kapatılmasının özel okulda okuyan öğrencilerle, devlet okulunda okuyan öğrencilerin eğitim ve öğretim olanağı farkını ortaya çıkaracağını iddia etti. Dershanelerin kapatılmasının ardından zengin kişilerin gizli saklı çocuklarına özel ders sağlayacağını, ancak orta halli ve fakir kişilerin çocuklarının özel ders imkanından faydalanamayacağını belirten Sarı, dershanelerin burada devreye girdiğini ve fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırdığını kaydetti. Kapatılmak istenen dershanelerin ekonomik anlamda bir takım sorunlar yaşadığını belirten Sarı, bugün dershanelerin kapatılması durumunda çoğu dershane yöneticisinin, çalışanının, öğrencilerin, esnafın bu durumdan etkileneceğini açıkladı.

KÜBA VE YEMEN’DE YOK
Dünyada iki ülkede dershane olmadığını belirten Sarı, bu ülkelerin komünizmle yönetilen Küba ve diktatörlükle yönetilen Yemen olduğunu söyledi. Sarı konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Türkiye`nin gündeminde olan Dershanelerin kapatılması ile ilgili hükümetimizin hazırladığı kanun tasarısı biz iş dünyası tarafından dikkatle izlenmektedir. Milletin kaderinde derin izler bırakacağını düşündüğümüz bu konuda yanlış gördüğümüz bazı hususları hatırlatmak ve toplumun sesine kulak verilmesini istemekteyiz. Dershanelerin eğitim sistemimiz içerisinde bir ihtiyacı karşılamak ve mevcut sınav sistemleri içinde öğrencilerimizin başarılarını desteklemek için faaliyet gösterdiği bir gerçektir. Maddi durumu ne olursa olsun özel okullara göre çok daha ekonomik olan bu sistem sayesinde çocuklar eksiklerini tamamlamakta ve üniversite öncesi hazırlıklarını yapabilmektedir”
ÖĞRENCİLERE YARDIM ETMEK ZORUNDAYIZ
“Ayrıca başarılı ancak ekonomik durumu iyi olmayan Öğrenciler bu dershaneler vesilesiyle iyi bir üniversiteyi kazanma fırsatı bulmaktadırlar. Kırıkkaleli sanayici ve iş adamları olarak iş hayatının yoğunluğu içerisinde dershanelerin kapatılması durumunda çocuklarımızın başarılı olmaları için ders eksikliklerini veya takviye ihtiyaçlarını nasıl ve nerede karşılayacakları konusunda endişelerimiz vardır. Okullardaki eğitim yetersizliğinden dolayı oluşan ve çok önemli bir boşluğu dolduran dershanelerin kapatılmasıyla ilgili taslak bizi kaygılandırmaktadır.Burada çözüm dershaneye olan ihtiyacı ortadan kaldıracak şekilde okulların eşit şartlarda iyileştirilmesidir. Aksi halde her vatandaş kendi yöntemiyle çocuğuna ek ders aldıracak ve merdiven altı denilen kontrolsüz sonuçlan doğuracaktır.”

10 BİN ÖĞRENCİ YARARLANIYOR
“Kırıkkaleli sanayici ve iş adamları olarak dershanelerin kapatılmasını teşebbüse hürriyetine aykırı buluyoruz. Kırıkkale ilinde faaliyet gösteren (şubeleri ile birlikte) 20 tane dershanemiz 400 çalışanı ile 10 bin öğrencimize hizmet vermektedir, bu dershaneler legal sistem içerisinde vergi ödeyen, istihdam sağlayan, dolayısı ile çalışanların sosyal güvenceleri ile alakalı sorumluluklarını yerine getiren ticari işletmelerdir.Bir kanunla dershaneleri kapatma düşüncesi iş dünyası olarak bizlerde yarın başka sektörlerde de bir kanunla yasaklanabilir mi" kaygısı oluşturmaktadır.”

BÖLGESEL FARKLILIK
“Ülkenin sosyo- ekonomik ve bölgesel farklılıkları dikkate alındığında dershaneler imkanı olamayan çocuklara verdikleri eğitim ve öğretim faaliyetleri ile onları toplumun bir parçası ve ülkesine milletine faydalı bir birey olmasına katkı sağlamaktadır. Terör örgütlerine ve yasadışı oluşumlara kaymalarını engeller. Bu imkan ortadan kalkınca bu gençler illegal oluşumların ağına düşmeyecekler mi. Kaldı ki her yıl üniversite sınavlarına girip ilk yıl kazanamayan yaklaşık bir milyon öğrencinin yeni sistemde dershaneler olmadan bu yılı nasıl geçireceği ve bu öğrencilerin hangi hatlara kayacağı merak konusudur. Sonuç olarak biz işadamları olarak dershanelerin kapatılmasını eğitim sistemimiz, çocuklarımızın geleceği ve toplum adına endişe verici buluyoruz.” dedi.