Dershanelerin çok azı özel okul olabilir

Dershanelerin çok azı özel okul olabilir

Çaka Dershanesi Müdürü Necati Bayrakçı, özel dershanelerin sadece %6,6?sının özel okul olabilecek kriterlere uyduğunu söyledi. 3961 dershanede 50.163 öğretmenin istihdam ettiğini belirten Bayrakçı, 1.219.472 öğrencinin de hizmet aldığını bildirdi.

ÇAKA DERSHANESİ MÜDÜRÜ NECATİ BAYRAKÇI, DERSHANELERİN, ÖZEL OKUL OLMA PROJESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI. BAYRAKCI AÇIKLAMASINDA, TÜRKİYE?DE Kİ DERSHANELERİN SADECE %6.6?LIK BİR BÖLÜMÜNÜN ÖZEL OKUL OLMA KAPASİTESİNE SAHİP OLDUĞUNU BİLDİRDİ.

YÜZDE 6.6?SI ÖZEL OKUL OLABİLİR

Çaka Dershanesi Müdürü Necati Bayrakçı, dershanelerin, özel okul kapsamına alınması ile ilgili açıklama yaptı. Dershanelerin fiziki yapı olarak özel okul kapasitesinde olamayacağını belirten Bayrakçı bu konuda Türkiye?de sadece %6,6?lık dershanenin özel okul olacağını bildirdi. Bayrakçı konuşmasının devamında, ?Mili Eğitim Bakanlığı iç denetim faaliyet raporunda incelenerek, sürece ilişkin bilgilere yer verilen Özel dershanelerin varlığı, Cumhuriyetin ilk yıllarına hatta Cumhuriyet öncesine kadar uzanmaktadır. Özel Öğretim Kurumları ise bugünkü hukuki statülerine 1965 tarihli 625 sayılı, 2007 tarihli 5580 sayılı Özel Eğitim Kanunu ile kavuştu. Son olarak 20 Mart 2012 tarih ve 28239 sayılı resmi gazetede Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları yönetmeliği de yayımlanmıştır?

50 BİN 163 ÖĞRETMEN İSTİHDAM EDİLİYOR

?Mevzuatta dershanelerin,?? Milli Eğitim Temel Kanununun genel ve özel amaçlarıyla temel ilkelerine uygun olarak öğrencileri; istedikleri ders ve derslerde yetiştirmek, onların bilgi,beceri yetenek ve deneyimlerine katkıda bulunarak düzeylerini yükseltmek, bir üst öğrenim kurumuna girişle ilgili sınavlara hazırlamak için gerekli çalışmaları yapmak ,, amacıyla kurulmuşlardır. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine bakıldığında 2011-2012 eğitim ve öğretim verilerine göre 3961 dershane mevcut, bu dershanelerde 1.219.472 öğrenci eğitim ve öğretim hizmeti alırken, 50.163 öğretmeninde istihdam edildiği görülmektedir? dedi.

ÇOK AZI OKUL OLABİLİR

Dershanelerin çok azının özel okul olabilecek kapasitede olduğunu belirten Bayrakçı, ?Sayın Başbakanımızın dershaneler özel okula dönüşsün hizmet alımı şeklinde destekleyelim ifadeleri çok güzel, ancak mevcut dershanelerin %6,6 sı özel okul olabilecek durumdadır. Dershanelerin özel okula geçişi konsalide bir süreç olarak gerçekleşebilir kanaatindeyim.

Bunun en pratik çözümü mevcut okulların öğrenci maliyeti ve diğer giderler hesaplanarak özelleşmesine imkan tanımak ya da okulların kiralanarak özel müteşebbisler tarafından devletin eğitim ve öğretim satın almasıyla gerçekleşebilir.? 

EĞİTİM HİZMETLERİ ÖZELLEŞMELİ

Nasıl ki Enerji, Telekom, TÜPRAŞ, vb. gibi kurum ve kuruluşlar özelleştirildi ise eğitim ve öğretim hizmetleri de özelleşebilir. Bir öğrencinin maliyeti okul öncesi, ilkokul, ortaokul, meslek lisesi, Lise ve dengi okul gibi ayrı ayrı belirlendiğinde belki de bu maliyetin altında daha nitelikli bu işi yapacak özel müteşebbisler olacaktır diye düşünüyorum.  Bu organizasyonlar yapılırken mevcut dershanelerin okullaşmasına öncelik verilmelidir. Özel Okul olma durumunda bile öğrencilerin daha başarılı olmak rekabette geri kalmamak için ek ders ve kurs almak isteği olacaktır? diye konuştu.  

SINAVLARA HAZIRLIYORUZ

Bayrakçı konuşmasının devamında, ?Buda Almanya ve İngiltere?de olduğu gibi okullarda açılan ve kar amacı olmayan kurslarla telafi edilebilir.  Sonuç olarak, okulların özelleştirme çalışmaları yapılmadan dershaneleri kapatma gayret ve çabaları öğrencileri daha da tembelliğe iterek rekabetten koparacak, başarılı olmaları tamamen engellenecektir. Dershaneler üzerinde yapılan açıklamalar rekabetin bittiği gibi yanlış algılara neden olduğundan veli ve öğrencide atalete sebep olmaktadır. Hâlbuki Bursluluk sınavı, Askeri Lise Sınavı (ALS), Polis Koleji, SBS, Polis Meslek Yüksek Okulu(PMYO), Harp Okulları, YGS, LYS, KPSS, DUS, TUS vb. gibi sınavlar devam ediyor ve objektif değerlendirmeler yapılarak öğrencilerin yerleştirilmesi sağlanıyor? ifadelerini kullandı.



Anahtar Kelimeler: 0