DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ, VATANDAŞLARIN ÖZLÜK HAKLARINA, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDEN SEÇİM BARAJINA, GEZİ PARKI OLAYLARINDAN, SPORDA ŞİDDETE KADAR BİRÇOK KONUYU İÇERİYOR.
Demokratikleşme paketi şaşırtacak
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, demokratikleşme paketinin Pazartesi günü Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından açıklanacağını söyledi. Paketin, ülkeye huzur refah getireceğini belirten Atalay, ‘Sessiz Devrim’ adlı kitapta demokratikleşme paketinin bütün konularının yer aldığını bildirdi.
DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, partisinin düzenlediği İl Danışma Meclisi Toplantısına katılarak gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. ‘Demokratikleşme Paketi’ ile 2023 vizyonunun devam edeceğini belirten Atalay, paketin tüm yurtta ileri demokrasi olarak kabul edildiğini söyledi. Çözüm sürecinin ülkenin dönüm noktası olduğunu belirten Atalay, sürece ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın da çalıştığını belirterek, şunları kaydetti: “Başbakanımız tarafından Pazartesi günü açıklanacak. Şu anda benim başkanlığımda bir heyetimiz var. Kapsamlı bir demokratikleşme paketi üzerindeyiz. Sadece çözüm süreci ile ilgili değil, bu paketi ülkemizin her kesimini, bütün vatandaşlarımızı ilgilendiren birçok demokratikleşme adımlarıyla zengin bir paket olarak düşünüyoruz. Tabi çözüm süreci ile ilgili unsurlar da içinde var” dedi.
VATANDAŞLARDAN GÜÇ ALIYORUZ
Vatandaşlardan büyük bir güç alarak demokratikleşme paketi üzerinde durduklarını belirten Atalay, “Vatandaştan oy istemeye giderken 2011`de `eğer siz bizim iktidarımızın devamından yana oy kullanırsanız biz şunları şunları yapacağız` demiştik. Orada aşağı yukarı, makro düzeyde, ana başlıkları zaten vatandaşla paylaşmışız. Diğer siyasi partilerin ne istediği ne istemediği yine bellidir. Türkiye`nin ihtiyacı nedir ne değildir bu bellidir. Demokratikleşme çok bilinmeyen bir denklem falan değildir. Dünyadaki ileri demokrasinin standartları bellidir. Diyelim ki her türlü ayrımcılığa karşı durmak, kültürel haklar konusunda cimri davranmamak ve dünyadaki ileri demokratik ülkelerin standartlarını yakalamak bilinmeyen bir şey mi var? Başbakan`ın pazartesi Başbakanlık Yeni Bina`da açıklayacağı demokratikleşme paketi, bu ilk defa konuşulan, kimsenin duymadığı bilmediği elbette şeyler değildir” diye konuştu.
PAKETTE SÜRPRİZLER VAR
Atalay demokratikleşme paketinde basına yansımayan sürprizler olduğunu ifade etti. Atalay, çözüm sürecine ilişkin "Yürüyen bir çözüm süreci var. Bu çözüm sürecinin ana hedefi `terör bitsin, şiddet bitsin, silahlar bırakılsın, bütün sorunlar siyaset kurumu içine halledilsin, siyaset kurumu bunu çalışsın tartışsın vesaire..` Tabi varmak istediğimiz yer orası ama bu süreçler daima kendine göre bazen riskleri vardır. Bazen temposu yavaşlar. Bazen hızlanır. Bunlar uluslararası örneklerde de böyledir. Bizim genel ilkemiz şu: Şiddet içermeyen bütün düşünce, ifade, inançlar serbest olsun. Hiçbir sınır olmasın” dedi. Atalay, paket ile ülkenin 50 yıl ileriye gideceğini belirterek, “Türkiye’nin demokratikleşme paketi önemli avantajlar sağlayacak ve Türkiye 50 yıl ileriye gidecek.”
11 YILLIK ÇALIŞMA
“Daha öncede ifade ettiğim gibi bu çok kapsamlı bir demokratikleşme paketi, bizim 11 yıldır sürdürdüğümüz Türkiye`yi normalleştirme çalışmalarımızın bir devamı. Sadece çözüm sürecine odaklanmış bir paket de değil. Türkiye`deki demokratikleşme ile ilgili her kesimden vatandaşımızın özellikle her inanç grubundan vatandaşlarımızın korkusuzca, özgürce, kendi inancını, düşüncesini yaşamasını sağlamayı hedefleyen bir çalışmadır. Pek çok unsur var. Daha önce ifade ettiğim gibi çok kapsamlı bir paket ama bunun unsurları üzerinde duruyoruz. Açıklamayı Başbakan yapacak” diye konuştu. Atalay, bu konularla ilgili değişik yerlerde değişik açıklamalar olduğunu ifade ederek, “Yürüttüğümüz bu süreç çok zor ve ciddi bir iştir. Bu konularda çok sabırlı olmak gerek, temkinli olmak gerek. Telaşlı, aceleci, açıklamalardan kaçınmak lazım. Özellikle herkes için diyorum, bu konuda rol alan, bu konuda sorumluluğu olan insanların daha dikkatli açıklamalar yapması lazım.” diye konuştu.
YÜZDE 63 HEDEFİMİZ
Yerel seçimler ve Kırıkkale yatırımı ile ilgili konuşan Atalay, Kırıkkale’de yüzde 63’lük başarının tekrar elde edilmesi gerektiğini söyledi. Bunun için parti yetkililerinin gece gündüz çalışma yapacaklarını belirten Atalay, ev, ev gezerek partinin neler yaptığını anlatacaklarını bildirdi. Kimseyle polemiğe girmek istemediklerini belirten Atalay, yaptıkları icraatları anlatarak, muhalefet kısmının sesini keseceklerini ifade etti. Atalay konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi, “ Genel seçimler dönüm noktası oldu. Büyük bir başarı yakaladık ve her iki kişiden biri partimize oy verdi. Herkesli birlikte Kırıkkale’ye yapılan yatırımları iyi koordine edeceğiz.”
SEÇİM DÖNEM NOKTASI
“Seçim dönüm noktası oldu. Büyük bir basarı elde ettik. Herkes birlikte Kırıkkale’nin islerini daha etkin yürüteceğiz. Kırıkkale’de huzurun dönemi hakimiyetini sürdürüyor. Çalışmalar ve projeler verimli yürüyor. Kamu yatırımlarında her şey iyi ilerliyor. Üniversite hastanesi ve devlet hastanesinin açılışlarını yapacağız. Eğitim ve sağlıkta önemli çalışmalar var ve ilimiz merkez haline geldi. Silah sanayinin güçlenmesi yönünde önemli adim attık. Türkiye’nin Silah Mühimmat ve Organize Sanayi Bölgesini Kırıkkale’ye getiriyoruz. Bu şehir açısından çok önemli ve Kırıkkale gelişecek. Çalışmalarımıza şehrimizin gelişimi için devam ediyoruz” dedi.
DARBECİLERİN ANAYASASI BİTİYOR
Demokratikleşme paketi ve yeni anayasanın önemli olduğunu belirten Atalay 12 Eylül darbesi ile cuntacıların hazırladığı anayasanın hala hüküm sürdüğünü ve yapacakları yeni anayasa ile vatandaşların haklarının gelişeceğini söyledi. Yargı tarafından dönemin anayasasını hazırlayanların ceza aldığını belirten Atalay, hükümetlerinin sivil ve demokratik anayasa hazırlığında olduğunu kaydetti. Anayasa Uyum Komisyonu tarafından her partiden üç kişinin seçildiğini ve demokratik bir anayasa için fikir alışverişi yaptığını belirten Atalay, 70 ihtilali anayasasının artık ülkede hüküm sürmemesi gerektiğini bildirdi.
REFERANDUMA GİDEBİLİR
Muhalefet partilerinin o dönemde acılar çektiğini belirten Atalay, hala o dönemin anayasasını savunan zihniyetlerin olduğunu, bunun ise kabul edilemez bir durum olduğunu ifade etti. Anayasa çalışmalarında uzlaşma sağlanmadığı takdirde, referandum çalışması yapacaklarını belirten Atalay, ikinci bir planın da genel seçimlerde yüksek bir oy potansiyeliyle tekrar iktidara gelerek anayasayı tek başına değiştirmek istediklerini söyledi. Darbelerin ülkeyi 50 yıl geriye götürdüğünü belirten Atalay, askeri zihniyetle, sivil vatandaşların seçtiği hükümetlerinin düşürülmesinin demokrasiye vurulan balta olduğunu ifade etti. Atalay, Anayasa Komisyonu tarafından anayasa da 80 maddede anlaşma sağlandığını sözlerine ekledi.