İLGİ ÇOK YÜKSEKTİ
Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Kırıkkale’de de coşkuyla kutlandı. Etkinliklere geçtiğimiz yıllara oranla katılım ve ilginin daha yüksek olduğu gözlendi. Genciyle, yaşlısıyla tören alanını dolduran Kırıkkaleliler geçit töreninde yürüyüş yapan askeri birliklere alkışlarla eşlik etti. Kutlamalar Vali Ali Kolat, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yücel Karauz ve Belediye Başkanı Veli Korkmaz’ın üstü açık askeri bir araçla, tören alanında bulunanların bayramını kutlamasıyla başladı. Kutlama etkinliği, Vali Kolat’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla devam etti. Vali Kolat, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eseri olan Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünü kutladı, Güner, bugünlere gelinmesinde en büyük emekleri olanların şehitler, malul ve gaziler olduğunu söyledi.
ÇAĞDAŞLAŞMA PROJESİNİN TEMELİ ATILDI
Cumhuriyetin 90. yılını büyük coşku ile kutladıklarını ve cumhuriyetin çağdaşlaşma projesi olduğunu belirten Kolat, “Bugün çağdaşlaşma projesinin en önemli atılımı olan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıl dönümünü büyük bir coşku ve heyecanla kutlamanın haklı sevincini yaşamaktayız. Bende hem devletimizi temsil etme görevim hem de aziz Türk milletinin bir ferdi olmam sebebiyle bugünlere sizlerle kavuşmanın derin sevinci ve heyecanı içerisindeyim. Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eserim dediği Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümü tüm millete ve siz Kırıkkalelilere bir kez daha kutlu olsun. Bu vesileyle bugünleri bizlere armağan eden aziz şehitlerimizi, malul ve gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyorum”
MİLLİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKIYORUZ
“Bu törenler, bizlere millet olarak sahip olduğumuz değerleri bir kez daha idrak etmemize imkan sağlamaktadır. Şüphesiz ki tarihlerini iyi idrak etmeyen milletler geleceklerine ışık bulamazlar. Bizler dedelerimiz, milli mücadele ruhu ile Anadolu’da misakı milli sınırlarımız içerisinde Kurtuluş Savaşı Destanı’nı başarıyla yazmış, akabinde ise Cumhuriyet değerleri ile devlet şeklimizi, İstiklal Marşımı, şanlı bayrağımızı Türk milleti bilincini dost ve düşmana benimseterek bu toraklara perçinlemiş bir milletiz Bugün bizlerin devraldığı cumhuriyet idaresi, binlerce vatan evladının canları pahasına kurulmuş eşsiz bir kahramanlık örnekleriyle taçlandırılmış bir mücadelenin sonunda kurulmuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu mücadeleyi anlatmak için, ‘Az zamanda çok büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü temeli Türk kahramanlığı ve Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyetidir’ diyerek ifade etmiştir” dedi.
ÖNEMLİ BİR COĞRAFYADAYIZ
Türkiye’nin önemli bir coğrafyada yer aldığını belirten Kolat, “Türkiye coğrafyası stratejik bir konumda yer almakta; Avrupa ve Asya`ya köprü görevi görmektedir. Aynı zamanda dünyanın kuzey ve güney`inde yer alan ülkelerin de geçiş noktası üzerinde bulunmaktadır. Türkiye üç tarafının denizle çevrili olması, yer altı ve yer üstü zenginlikleri, doğal güzellikleri ve eski medeniyetlere ait tarihi eserleriyle her zaman dikkatleri üzerine çekmektedir.
Bu önemli özellikleri ülkemize avantajlar sağladığı gibi çeşitli olumsuzluklarında yaşanıl-masına neden olmaktadır. Yedi asırdan fazla idaremiz altımızda bulunan bu topraklarda meydana gelen olaylar ister istemez bizi etkilemektedir. Bu kadar komşu çokluğu ülkemizin her zaman güçlü ve kudretli olmasını gerektirmektedir.
Çok değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan anadolu toprakları Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğunun varlığıyla yeniden mamur hale gelmiş; bu mirası 90 yıl önce Cumhuriyet devralmıştır”
ANADOLU’NUN KAPILARINI AÇTIK
“1071 yılında Anadolu kapıları bizlere açılırken burada yaşayan insanların varlıklarını ve inançlarını devam ettirme hakkı verilmiş; onların hakları korunarak adaletli davranılmıştır. Cum-huriyet zaten bu anlayışı savunan demokrasi ve hukuk anlayışıdır. Özellikle son dönemdeki düzen-lemeler cumhuriyet, demokrası, adalet ve insan hakları yönünden faydalı olmuştur.Dil ve inanç yönündeki olumlu değerlendirmeler bizim kültür zenginliğimizi göstermektedir.
15.yüzyılda bu toprakların yeşermesinde emeği geçen ve Hasan Dede beldesinde medfun bulunan Hasan Dede `nin bir şiirinde belirttiği üzere“Biz de mevla`nın kuluyuz Yetmiş iki dil bizdedir”
Yunus Emre`nin 13 yüzyılda “Yetmiş iki millete bir göz ile bakmayan
Ulema dense bile hakikatte asidir” deyişi bizim insanlara nasıl bakmamız gerektiğini hatırlatmaktadır.” dedi.
ASKERİ TÖREN MEST ETTİ
Kutlama etkinlikleri Cumhuriyet Bayramı kapsamında okullarda düzenlenen şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilerin şiirlerini okumasıyla devam etti. Ardından halk oyunları gösterileri yapıldı. Kutlama etkinlikleri resmigeçit töreni ile devam etti. Okullar ve askeri birliklerin katıldığı geçit törenine ayrıca askeri araçlar, sivil toplum kuruluşlarının araçları Kırıkkale Üniversitesinin Cumhuriyet Tır’ı ve bazı özel kuruluşlar ile resmi kurum araçları da katıldı. Geçit töreninde askeri birliklerin geçiş yaptığı sırada, genciyle yaşlısıyla ellerinde bayraklarla törene katılan vatandaşlar, askerleri alkış yağmuruna tuttu.