Tarih: 13.07.2011 09:18
ÇÖPTE SORUN KALMADI
ÇÖPTE SORUN KALMADI
Belediye Başkanı Veli Korkmaz?ın en önemli projelerinden birisi olan ??Katı atık depolama tesisi ve tıbbi atık sterilizasyon ünitesi?? törenle faaliyete başladı. 8 ilçeye hizmet verecek olan tesislerde depolama alanına ilk çöp döküldü.
KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ DAHİLİNDE
Kentsel Dönüşüm Projesi Kapsamında Kırıkkale Belediyesi tarafından iki yıl önce yapımına başlanan katı atık depolama tesisi ve tıbbi atık sterilizasyon ünitesinin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Belediye Başkanı Veli Korkmaz,tesisin Türkiye?de üçüncü tesis olduğunu söyledi.
BU TESİS KIRIKKALE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Yahşihan ilçesi Bedesten köyü yakınlarındaki tesiste düzenlenen toplantıda konuşan Belediye Başkanı Veli KMorkmaz, ??Bölgemize böylesine bir tesisi kazandırmak bizim için çok önemliydi. Vahşi depolama konusunda Şanlıurfa ve ilimiz Kırıkkale örnek il seçildi. Çevreye duyarlı toplumların geldiği en iyi noktadayız diyebiliriz. Merkez ve ilçelerimizden gelen çöpler buradaki 35 bin 400 metrekarelik depolama alanında biriktirilecek. Çöplerimiz depolanırken diğer taraftan da ayrıştırılacak. İlk depolama alanının 6 yıl kadar hizmet vermesi hedefleniyor ancak toplam proje ömrü 24 yıl?? dedi.
TETİSLER AVURPHA STANDARDINDA YAPILDI
Belediye Başkanı Veli Korkmaz?ın katılımıyla faaliyete başlayan tesisler hakkında ayrıca teknik bilgiler verildi. Yahşihan sınırları içerisinde kurulan tesislerin Çankırı ve Yozgat illerine de hizmet vereceğini ifade eden Katı Atık Birlik Müdürü Cengiz Algan, tesislerin depolama alanı, idari bina, atölye, su deposu kantar binası ve kantar, sızıntı suyu havuzu, tekerlek yıkama, atık pil, foseptik, ENH ve 100 KVA?lık jenaratör olmak üzere 10 üniteden oluştuğunu söyledi. Projenin evsel atıkların düzenli depolama yöntemiyle bertarafı, oluşacak çöp sızıntı suyunun ve biyogazın toplanarak doğaya ve mevcut su kaynaklarına zarar vermesini önlemeye yönelik olduğunu ifade eden Algan, işletim sistemini anlattı. Algan, ??Birliğimize üye olan Kırıkkale, Bahşılı, Yahşihan, Keskin, Karakeçili, Çelebi, Delice, Sulakyurt ve Balışeyh Belediyelerinin topladıkları çöpleri sahamıza tartılarak kabulü ile başlamakta ve çöp kamyonu şoförlerinin saha personeli talimatları doğrultusunda sahaya çöpü boşalttıktan sonra serme ve sıkıştırma işlemlerinin yapılmasıyla sona ermektedir. Her günün sonunda da çöpün üzeri örtülecektir. Ayrıca çöpünü boşaltan araçlar da tekerlek yıkama ünitesinden geçerek temizlenecek ve saha dışına pis suyun bulaşması önlenecektir. Düzenli depolama tesisi her gün iki vardiya olarak 29 personel ve kompaktör, dozer, yükleyici, kamyon, arazöz iş makineleri ile düzenli depolama hizmeti verecektir?? dedi.
TESİS TAMAMEN OTOMASYON USULÜ
Kırıkkale Tıbbi Atık sterilizasyon tesisinin tamamen otomasyon usulü ile çalıştığını ifade eden Algan, ??Tıbbi atıklar el değmeden bilgisayar kontrollü tam otomatik bir sistemle sterilize edilmektedir. ISO 9001, ISO 14001 ve CE belgeleri ile 8 Log 10 düzeyinde sterilizasyon etkinliği sertifikası mevcut olup saatte 500kg üç vardiya çalışma ile günde 10 ton tıbbi atığı bertaraf edecek kapasitededir?? diye konuştu.
ESKİ ÇÖPLÜK CAZİBE MERKEZİ OLACAK
Yılladır Kırıkkale´nin çöpünün döküldüğü Ahılı Çöplüğü´ne bundan sonra çöp dökmenin yasaklandığını açıklayan Korkmaz, "Hollanda Ekonomi Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı ile anlaşmaya yapıldı. Anlaşma gereğince, eski Ahılı çöplüğü yeşillendirilerek cazibe merkezi olacak." dedi. Yapılan programa Çevre ve Orman İl Müdürü Yardımcısı Veysel Bulur, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Danacı, Kırıkkale Katı Atıklar Yöneticisi Başkanı Cengiz Algan, Optimal Mühendislik Sahibi Tamer Ürgen, Belediye Basın Müdürü Mahmut Keskin ve çevre mühendisi Nur Hilal Konya katıldı.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —