Tarih: 30.09.2013 06:51

Çocuklarına kreş istediler

Facebook Twitter Linked-in

ÇOCUKLARINA KREŞ İSTEDİLER.

Eğitim-Sen Kırıkkale üyeleri çocuklarıyla birlikte gerçekleştirdikleri eylemle işyerlerine kreş istedi.

ASIL AMAÇ BU DEĞİL

Kırıkkale Millet Bulvarı önüne çocuklarıyla gelen Eğitim Sen Kırıkkale Şubesi üyesi grup, "İş yerlerine kreş istiyoruz" şeklinde slogan attı. Eğitim Sen Kırıkkale Şubesi Kadın Platformu Başkanı Ayşe Avcı, yaptığı açıklamada, Türkiye`de kreş ve çocuk bakım olanaklarının sınırlı olduğunu savundu. Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`nın kreş ve ebeveyn haklarını düzenleyen bir paket hazırlığında olduğunu hatırlatarak, yıllardır dile getirdikleri bu talebin hükümet tarafından gündeme alınmasını olumlu bir gelişme olarak görmek istediklerini, ancak hükümetin asıl amacının emekçilerin taleplerini karşılamak olmadığını kaydetti.

EMEK SÖMÜRÜSÜNE OLANAK

Pakete bakıldığında, hükümetin konuya odaklandığı iki konunun olduğunu ifade eden Avcı, "Birincisi başbakanın `her aileye en az üç çocuk` talimatını yerine getirmek üzere kadınların doğurganlığını denetlemek, diğeri ise `esnek çalışma` ile kadın istihdamını artırmak. Kısacası AKP hükümeti bir taşla iki kuş vurarak, kadının hem bedenini hem de emeğini daha fazla sömürüye açmanın olanaklarını yaratmayı hedefliyor" diye konuştu.

HÜKÜMET GEREĞİNİ YAPMALI

"Hükümet kreşler ile ilgili bir düzenleme yapacaksa öncelikle kamuda var olan kreşleri kapatmaktan vazgeçmelidir" diyen Avcı, kreş ve okul öncesi eğitim koşullarını sağlama oranının yüzde 16 düzeyinde olduğunu hatırlattı. Uyanık, okulöncesi eğitimde yaşanan sorunların 4+4+4 yasası ile arttığını ekledi. Çocuk bakımının sadece kadınların değil ebeveynlerin ortak sorumluluğu olduğunu söyleyen Avcı,, bu tartışmanın yalnızca kadınlar üzerinden yürütülmesine itirazları olduğunu dile getirdi. Uyanık, taleplerini şöyle sıraladı: Çocuk bakım ve eğitim hizmetleri tüm ebeveyn ve çocuklar için bir haktır ve hükümet bu hakkın sağlanması için gereğini yapmalıdır.

SÖYLEMLERDEN UZAK DURULMALI

Mahalle kreşleri, işyeri kreşleri, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kreşleri gibi birçok kreş modeli olmalı, çocuklarını nasıl bir kreşe göndereceklerinin tercihi ebeveyne bırakılmalıdır. Kreşler kolay ulaşılabilir, ücretsiz, anadilinde, nitelikli ve özellikle vardiyalı çalışanların çocukları için 24 saat açık olmalıdır. Bakım hizmeti veren kurumlarda hem kadın, hem erkek çalıştırılmalıdır. Çalışanlar, çocuk gelişimi ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi almış olmalı ve her türlü ayrımcılık pratiğinden ve söylemlerinden uzak durmalıdırlar.

SOSYALLEŞME MERKEZLERİ OLUŞTURULMALI

Eğer ebeveyn dışarıda çalışıyorsa, çalışma düzenine uygun olarak ve çalışma biçimi gözetilmeden işyerinde çalışan herkes için emzirme odası ve bakım hizmeti olanağı sağlanmalıdır. İşyerlerinde emzirme odası ve çocuk bakım hizmeti verilmesi zorunluluğu kadın çalışan sayısı üzerinden değil, toplam çalışan sayısı üzerinden uygulanmalıdır. Özellikle ebeveynin evde ya da dışarıda tam gün çalıştığı bir düzende, kreş hizmeti vermenin yanı sıra, 4+4+4 sistemi nedeniyle yarım gün okula giden ilköğretim öğrencilerinin gün içinde ders çalışıp, sosyalleşebilecekleri merkezler oluşturulmalıdır.

GEREKLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILMALI

Kreşlerin denetim ilkelerinin belirlendiği bir yönerge çıkarılmalıdır ve kreş denetimleri ebeveynlerin de içinde bulunacağı, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü`ne bağlı çalışan sosyal çalışmacılar ve ilgili uzmanlar ile STK`lardan oluşan bir kurul tarafından belirli sürelerde yapılmalıdır. Kreşlerle ilgili yönetmelik ve esaslar net ve uluslararası standartlara uygun olmalı, kreş politikaları var olan iktidara göre şekillenmemelidir. Yerel yönetimlerin ve Kooperatiflerin kreş açabilmeleri için ilgili yasalarda gerekli değişiklikler yapılmalıdır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —