Tarih: 14.12.2011 07:06

Çocuklarda altına ıslatma hastalık mı?

Facebook Twitter Linked-in

Çocuklarda gece altını ıslatma 5 yaşına, tuvalet eğitimi tamamlana kadar görülebilecek bir durumdur. Tuvalet eğitimi verilmesi sırasında bazı çocuklar gecelerini altlarına kaçırmaya devam ederler. Ancak 5 yaşından sonra gece ıslatmaları artık bir sorun olarak kabul edilmeli ve mutlaka araştırılmalıdır. Gece ıslatmaları tıpta Enürezis Noktürna olarak bilinmektedir. Sizinde dediğiniz gibi ülkemizde çok sık karşılaşılmaktadır. Yapılan çalışmalar ülkemizde 7-10 yaş arası çocularda %9-10 sıklıkta rastlanmakta, 15 yaşından sonra %1 oranına kadar azalmaktadır.
 
KIRIKKALE?DE GECE ALTINA ISLATMA ÖNEMLİ BİR SORUN MU SİZCE?
Şu anda Tıp Fakültesinde takip edilen 100?den fazla hastamız bulunmaktadır. Kasım ayı içinde İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle yaptığımız çalışmada 6-10 yaş arası İlköğretim öğrencileri arasında yaklaşık her 10 öğrenciden birinde aileler gece ıslatması olduğunu bildirmişlerdir. Ancak bu sorun nedeniyle doktora başvurmayan daha birçok çocuğun olduğunu tahmin etmekteyiz.
 
GECE ISLATMALARI NEDEN OLMAKTADIR?
Gece ıslatması olan çocuklarda birçok neden bu soruna yol açmaktadır. Bunlar arasında uyku bozuklukları, gece idrar yapımında artma, gece idrar torbasının kapasitesinde azalma ve kasılmasında artma gibi sorunlar yer almaktadır. Bu çocuklarda kabızlık önemli bir sorun olabilir. Ayrıca bazı çocuklarda hem gün içinde hem de gece işemeleri olabilir. Bu hastalarda altta yatan ürolojik bir problem olma olasılığı yüksektir ve mutlaka hekime başvurulması gerekir.
 
GECE ISLATMALARININ PSİKOLOJİK OLDUĞU YAYGIN BİR İNANIŞ BU DOĞRUMU?
Psikolojik nedenler gece ıslatmalarının nedenleri arasında yer alır ancak ilk sırada değildir. Özellikle altta yatan ürolojik problemin olmadığı gösterildikten sonra psikolojik nedenler araştırılmalıdır. Gece ıslatmalarının psikolojik olduğu ve ailelerin çocuğun üstüne gitmemeleri gerektiği düşüncesi yanlış bir inanış olup, ailelerin çocuğuna bu sorun için doktora getirmemelerine neden olmaktadır. Oysaki sorunun psikolojik olduğu uzman hekim tarafından karar verilmeli ve tedavisi için yine uzman hekime başvurulmalıdır.
 
ÇOCUĞUNDA GECE ISLATMASI OLAN BİR AİLE NEREYE BAŞVURMALIDIR?
Gece ıslatması olan 5 yaşından büyük çocuklar çocuk cerrahisi, çocuk nefroloğu veya çocuk ürologunun olduğu bir merkeze başvurmalıdır. Tıp fakültesi hastanesinde haftanın her gün bakılmakla birlikte gece altını ıslatan çocuklar için perşembe günleri hizmet veren özel poliklinik açılmıştır. Aileler Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi bölümüne başvurarak direk randevu alabileceği gibi www.hastane.kku.edu.tr adresinden on-line randevu alabilirler. Ayrıca 2252492 no?lu telefondan gece ıslatması polikliniği için randevu verilmektedir.
 
GECE ALTINI ISLATAN ÇOCUKLAR HASTANEYE BAŞVURDUĞUNDA AİLELERİ VE ÇOCUĞU NELER BEKLEMEKTEDİR?
Polikliniğimize başvuran hastalarda gece altını ıslatmanın nedeni bulunmak amacıyla detaylı aile hikayesi, idrar yapma özellikleri, sıvı alımları, kabızlık ve diğer ürolojik sorunlar sorgulanmaktadır. Ailelerden sıvı alım-idrar çıkarma takibi yapmaları, çocukların ise özel hazırlanmış güneşli-yağışlı formları ile idrar kaçırdığı günlerin kayıtları yapması istenir. Bu ailenin ve çocuğun tedaviye katılmasını arttırıcı ve motive edici bir yöntemdir. Bazı hastalarda ileri tetkik amacıyla kan ve idrar tetkileri yapılmakta bazende gece işemesine neden olan diğer hastalıkları araştırmak amacıyla radyolojik tetkikler yapılmaktadır. Gece ıslatması aile, çocuk ve hekimin işbirliği ile uzun sürede çözülebilecek bir sorundur ve bu işbirliğini kuvvetlendirmek amacıyla sık hekim ziayterlerini gerekebilmektedir.
 
GECE ALTINI ISLATAN HASTALARDA TEDAVİ İÇİN NELER YAPILIYOR?
Gece ıslatması için elimizde olan tedavi yöntemlerinin biri diğerine üstün değildir. En sk başvurlan yöntemler davranış tedavileri, alarm tedavisi ve ilaç tedavisidir. Davranış tedavisi çocuğun tuvalet alışkanlığı, sıvı alımını ve ailenin tedaviye dahil edilme sürecini kapsar ve tüm hastalara önerilmektedir. Alarm tedavisi ise uyku bozukluğu olan çocuklarda tercih edilir. Çocuğun iç çamaşırına takılan alarm cihazı altını ıslatma ile çocuğu ve aileyi uyandırır ve çocuk idrarın geri kalanını tuvalete yapar. Bir süre sonra çocuk şartlanır ve idrar kaçırmamaya başlar. Ancak bu yöntemde tüm aile uyandığında oldukça zor ve zahmetli olabilir. Diğer bir tedavi yöntemimiz ise ilaçlardır. Bu amaçla gece idrar miktarını azaltan ve gece işemelerini önleyen bir ilaç en sık tercih edilmektedir. Bu ilacın kullanılması sırasında çocuğun sıvı tüketimi azaltılmalı ve aileler tarafından dikatle kullanılmaldır. Anlaşılacağı üzere gece ıslatmalarının nedenlerinin ortaya konması ve nedene yönelik tedavi planlamsı gerekir. Ayrıca verilen tedavinin belli aralıklarla takip edilmesi tedavinin başarı şansını arttıracktır. Aksi halde gece ıslatmları aileler için ve çocuk için hayat kalitesinin düşüren ve okul başarısını etkileyen bir sorun olarak devam eder.  Ayrıca bu konu ile ilgili olarak 21 Aralık 2011 tarihinde Mühendislik Fakültemizdeki Anafartalar Salonu?nda Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğünün de katkılarıyla bilimsel bir toplantı düzenliyoruz. Çocuklarda gece altını ıslatmanın nedenleri, tedavi yöntemleri ve tanısı gibi konuların tartışılacağı bu toplantıya konu ile ilgilenenleri bekliyoruz.? ifadelerini kullandı.
 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —