Çınarlar Ölümsüzdür!

Çınarlar Ölümsüzdür!

3 FARKLI ŞEHİRDEKİ, 15 AKADEMİSYENLE VE 2 ÖZEL KİŞİYLE GÖRÜŞÜLEREK HAZIRLANAN VE TAMAMEN ÖĞRENCİLERİN AMATÖRCE ÇALIŞMALARININ ÜRÜNÜ OLAN BELGESEL PROFESYONELLERE TAŞ ÇIKARDI

3 FARKLI ŞEHİRDEKİ, 15 AKADEMİSYENLE VE 2 ÖZEL KİŞİYLE GÖRÜŞÜLEREK HAZIRLANAN VE TAMAMEN ÖĞRENCİLERİN AMATÖRCE ÇALIŞMALARININ ÜRÜNÜ OLAN BELGESEL PROFESYONELLERE TAŞ ÇIKARDI

Çınarlar Ölümsüzdür!

Türk Tarih Biliminin en önemli isimlerinden Merhum Prof. Dr. Aydın Taneri, vefatının 19. yıldönümünde Kırıkkale Üniversitesi Yahya Kemal Salonunda gerçekleştirilen programla anıldı.

UZUN SÜRDÜ AMA SIKMADI

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Güler´in katılımıyla gerçekleştirilen ve iki buçuk saat süren program, olabildiğine uzun sürmesine rağmen gerek öğrenciler gerekse katılımcılar tarafından sonuna kadar ilgiyle takip izlenirken, sağlığında insanlara karşı nezaketiyle tanınan Aydın Taneri Hocanın ne denli ölümsüz bir çınar olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.

?ÇINAR ÖLÜMSÜZDÜR? BELGESELİ

Programın hazırlanmasında büyük emekleri olan Prof. Dr. Hamit Pehlivanlı´nın ve Doç. Dr. Halil İbrahim Gök´ün, programın düzenleniş hikâyesini konu alan konuşmalarının ardından Kırıkkale Üniversitesi Tarih Topluluğu Belgesel Ekibi tarafından hazırlanmış olan "Çınar Ölümsüzdür" adlı belgeselin yönetmenliğini üstlenen Zafercan Abacı, belgeselin ortaya çıkış sürecini anlattığı konuşmasını yaptı. Konuşmasında bu programın ortaya çıkmasını sağlayan aynı zamanda ekip arkadaşları olan Hamdi Çelik´e, Dilan Ergün´e, Ahmet Siyer´e, M. Burak Kahraman´a, Sena Işık´a, Gökhan Aktay´a, Yeşim Sarı´ya ve Abdülmuttalip Kaşçı´ya teşekkürlerini ileten Abacı´nın konuşmasının ardından konuklar yaklaşık bir saat on beş dakikalık belgeseli ilgiyle izlediler.

PROFESYONELLERE TAŞ ÇIKARTAN AMATÖR BELGESEL

Prof. Dr. Aydın Taneri´nin rahle-i tedrisinden geçmiş ve bugün büyük çoğunluğu akademisyen olan değerli isimlerle görüşmelerden oluşan belgeselde, Taneri Hocanın insani ve akademisyen yönü, okul hatıraları ve ölümü üzerine yapılan röportajlardan oluşan belgesel büyük beğeni topladı. 3 şehirde, 17 ayrı kişiyle görüşülerek tamamen programın düzenleyicisi olan öğrencilerin amatörce çalışmalarının ürünü olan belgeselin profesyonellere belgesellere taş çıkartan kalitesi dikkatlerden kaçmadı.

İNSANİ YÖNÜ DUYGULANDIRDI

Belgeselin ardından Kırıkkale Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Özçelik´in yönetiminde gerçekleştirilen panelde konuşan birbirinden değerli hocalar, Prof. Dr. Aydın Taneri ile yaşadıkları anılardan örnekler verdiler. Kimi zaman duygusal, kimi zaman tebessüm ettiren anılarını katılımcılarla ve öğrencilerle paylaşan Prof. Dr. İsmail Özçelik, Prof. Dr. Refik Turan, Yrd. Doç. Dr. Ali Güler ve Yrd. Doç. Dr. Orhan Avcı´nın üzerinde en çok mutabık kaldıkları ve ortak anı olarak anlattıkları kısmın, Taneri Hoca´nın insani özellikleri olması da dikkat çekti.

19 YILDIR İLK DEFA

Vefat ettiği 1 Aralık 1997 tarihinden beri Prof. Dr. Aydın Taneri için böyle bir anma programı tertiplenmediğine dikkat çeken panelistler, programın fikir babası Prof. Dr. Hamit Pehlivanlı başta olmak üzere Prof. Dr. İsmail Özçelik, Doç. Dr. H. İbrahim Gök ve öğrencilere çok teşekkür ettiler. Panelin ardından katılımcılara plaket takdim edilen program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

(HABER-FOTO: HABİLHAN PEHLİVANLI/ZAFERCAN ABACI)



Anahtar Kelimeler: Çınarlar Ölümsüzdür