Tarih: 24.08.2013 01:39

Çiftçiye erteleme müjdesi

Facebook Twitter Linked-in

BAKANLAR KURULU KARARI İLE

Türkiye genelinde meydana gelen yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin (kamu kurum ve kuruluşları hariç) T.C. Ziraat Bankası A.Ş. (Banka) ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararları kapsamındaki kredi borçları ertelenecek.

FAİZ TAHAKKUK ETTİRİLEREK ERTELENECEK

Bakanlar Kurulu kapsamındaki üreticilerden; ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen gerçek veya tüzel kişi üreticilerin, Banka ve TKK tarafından kullandırılan ve bu Kararın yayımı tarihi itibariyle vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içerisinde olan tarımsal kredi borçları, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihlerinden/taksit vadelerinden/hesap devrelerinden itibaren bir yıl süreyle ertelenecek.

YAZILI MÜRAACAT ŞARTI VAR

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş ise yaptığı açıklamada detaylar ile ilgili olarak “Banka ve TKK’nın 1 Ocak 2013 tarihinden sonra Tasfiye Olunacak Alacaklar Hesaplarına aktarılmış bulunan tarımsal kredi borçları ise bu Kararın yayımı tarihini takip eden ayın birinci işgünü itibarıyla faiz tahakkuk ettirilmeksizin bu tarihten itibaren bir yıl süreyle ertelenecek. Bu Kararın yayımı tarihi itibarıyla borçları vadesinden itibaren 90 günlük süre içerisinde bulunan veya Tasfiye Olunacak alacaklar hesaplarına aktarılmış bulunan gerçek veya tüzel kişi üreticiler, bu Kararın yayımı tarihinden itibaren bir ay içerisinde; kredi borçlarının vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bu Kararın yayımı tarihinden itibaren bir yıllık süre içerisinde dolacak olan gerçek veya tüzel kişi üreticiler ise vadesinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren bir ay içerisinde Banka veya TKK’ya yazılı olarak müracaat edecekler” dedi.

YÜZDE 5 ERTELEME FAİZİ

Ertelemeden yararlananlar için diğer hükümler ise şu şekilde: Banka ve TKK tarafından ertelenen tarımsal kredi borçlarına, erteleme dönemi müddetince kredi borcunun vadesinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren %5 faiz uygulanır. Bu Kararın yayımı tarihini takip eden ayın birinci işgünü itibarıyla ertelemeye konu olacak Tasfiye Olunacak Alacaklar Hesabında kayıtlı tarımsal kredi borçlarına da erteleme dönemi müddetince %5 faiz uygulanır. Banka ve TKK’nm bu Karar kapsamında ertelenen kredilerden dolayı doğacak gelir kayıpları, Banka tarafından uygulanan cari tarımsal kredi faiz oranı ile %5 erteleme faiz oranı arasındaki fark esas alınarak hesaplanır.

İCMALLER ESSA ALINIR

Banka ve IKK, bu Karar kapsamında ertelenen kredilere ilişkin bilgileri ve vadesi/taksit vadesi/hesap devresi sonuna kadar hesaplanmış tahmini gelir kaybı tutarlarını, projeksiyon yapılabilmesini teminen aylık olarak Hazine Müsteşarlığına iletir. Banka ve TKK’nın, bu Karar bazında ertelenen kredilere ilişkin vadesi/taksit vadesi/hesap devresi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına göre kesinleşmiş gelir kaybı tutarlarını, Hazine Müsteşarlığınca bildirilen formatta iletmelerini müteakiben, ödemeler, Hazine Müsteşarlığı tarafından ilgili yıl bütçelerine bu amaçla konulan ödenekten karşılanır. Bu karar kapsamında, il veya ilçe hasar tespit komisyonu kararları üzerine Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerince ÇKS’ye göre oluşturulacak icmallerin onaylı birer sureti Banka ve TKK’ya gönderilir. Erteleme işlemleri bu icmaller esas alınarak gerçekleştirilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —