Çiftçilere destek sürüyor

Çiftçilere destek sürüyor

İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü 2012 üretim yılı destekleme bütçesini açıkladı. Buna göre Çiftçi Kayıt Sistemine Dâhil Olan Çiftçilere Mazot, Kimyevi Gübre ve Toprak analizi, Bitkisel Üretim Faaliyetinde Sertifikalı Fidan/Fide kullanımı ve Hayvancı

MAZOT DESTEĞİ
2012 üretim sezonunda Çiftçi Kayıt Sistemi kaydını güncelleyen veya yeni kayıt yaptıran çiftçilerimizden; süs Bitkisi, Özel Çayır, Mera ve Orman Emvali ekilisi olduğunu bildiren çiftçilerimize dekara 2,70 TL. Hububat, Yem Bitkisi, Baklagil, Yumru Bitki, Sebze ve Meyve ekilisi olduğunu bildiren çiftçilerimize dekara 4,00 TL. Yağlı Tohumlu Bitki ve Endüstri Bitkisi ekilisi olduğunu bildiren çiftçilerimize dekara 6,40 TL olmak üzere üretim girdilerini azaltmak amacıyla mazot desteği verilecektir.
 
KİMYEVİ GÜBRE DESTEĞİ
2012 üretim sezonunda Çiftçi Kayıt Sistemi kaydını güncelleyen veya yeni kayıt yaptıran çiftçilerimizden; Süs Bitkisi, Özel Çayır, Mera ve Orman Emvali ekilisi olduğunu bildiren çiftçilerimize dekara 3,70 TL. Hububat, Yem Bitkisi, Baklagil, Yumru Bitki, Sebze ve Meyve ekilisi olduğunu bildiren çiftçilerimize dekara 5,00 TL. Yağlı Tohumlu Bitki ve Endüstri Bitkisi ekilisi olduğunu bildiren çiftçilerimize dekara 6,30 TL. olmak üzere üretim girdilerini azaltmak amacıyla kimyevi gübre desteği verilecektir.
 
TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ
2012 üretim sezonunda Çiftçi Kayıt Sistemi kaydını güncelleyen veya yeni kayıt yaptıran çiftçilerimizden; Tarım arazisinden toprak analizi alarak toprak analizini yaptıran ve faturasını ve toprak analiz sonucunu Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüğüne ibraz eden çiftçilerimize dekara 2,50 TL olmak üzere toprak analizi desteği verilecektir. Ayrıca yine Bakanlar Kurulunun almış olduğu karar gereğince 50 dekar ve üzeri tek parsel tarım arazisi olduğunu bildirerek Kimyevi gübre desteklemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerimiz toprak analizi yaptırmak zorundadır. Aksi takdirde Kimyevi gübre desteklemesinden faydalandırılamayacaktır
 
ORGANİK VE İYİ TARIM DESTEĞİ
2012 üretim sezonunda Çiftçi Kayıt Sistemi kaydını güncelleyen veya yeni kayıt yaptıran çiftçilerimizden; Sertifıkasyon ve Kontrol kuruluşlarından onaylı Organik Meyve, Sebze üretimi gerçekleştiren üreticilerimize dekara 35 TL. İyi Tarım gerçekleştiren üreticilerimize dekara 25 TL, Sertifıkasyon ve Kontrol kuruluşlarından onaylı Organik Tarla Bitkileri üretimi gerçekleştiren üreticilerimize dekara 10 TL. İyi Tarım gerçekleştiren üreticilerimize 100 TL,
Sertifıkasyon ve Kontrol kuruluşlarından onaylı Organik Hayvancılık, Arıcılık ve Su ürünleri üretimi gerçekleştiren üreticilerimize dekara 10 TL. olmak üzere Organik Tarımı ve iyi Tarımı güçlendirmek amacıyla destekleme verilecektir.
 
SERTİFİKALI FİDAN DESTEĞİ :
2012 üretim sezonunda Çiftçi Kayıt Sistemi kaydını güncelleyen veya yeni kayıt yaptıran çiftçilerimizden; Bodur Meyve Fidanı Türleri İle Bahçe Tesis eden çiftçilerimize fidanın standart olması durumunda dekara 150,00 TL, sertifikalı olması durumunda ise dekara 300,00 TL sertifikalı fidan desteği verilecektir.
Yarı Bodur Meyve Fidanı Türleri İle Bahçe Tesis eden çiftçilerimize fidanın standart olması durumunda dekara 150,00 TL, sertifikalı olması durumunda ise dekara 350,00 TL sertifikalı fidan desteği verilecektir. Bağ ve Diğer Meyve Fidanı Türleri ile Bahçe Tesis eden çiftçilerimize fidanın standart olması durumunda dekara 100,00 TL, sertifikalı olması durumunda ise dekara 230,00 TL sertifikalı fidan desteği verilecektir.
Çiftçimizin ayrıca bahçe tesisinde kullandıkları fidanların Virüsten Ari olduğunu belgelemeleri durumunda fidanın standart olması durumunda dekara 50,00 TL, sertifikalı olması durumunda ise dekara 100,00 TL İlave olarak sertifikalı fidan desteği verilecektir.
 
SERTİFİKALI TOHUM DESTEĞİ        
2012 üretim sezonunda Çiftçi Kayıt Sistemi kaydını güncelleyen veya yeni kayıt yaptıran çiftçilerimizden; Sertifikalı tohumluk kullanılarak ekim yapan çiftçilere Sertifika belgesini ve faturasını Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüklerimize ibraz etmeleri şartıyla;Buğday, yonca ekimi için dekara 6,00 TL. Arpa, tritikale, yulaf ve çavdar ekimi için dekara 4,50 TL. Çeltik ve yer fıstığı ekimi için dekara 8,00 TL. Nohut, kuru fasulye ve mercimek ekimi için dekara 7,00 TL. Kolza (kanola), aspir ve susam ekimi için dekara 4,00 TL. Patates ve soya ekimi için dekara 20,00 TL. Korunga ve fiğ ekimi için dekara 3,00 TL
Olmak üzere üretim girdilerini azaltmak, sertifikalı tohuma özendirmek amacıyla sertifikalı tohum desteği verilecektir.
 
HAYVANCILIK DESTEKLERİ
2012 üretim sezonunda Çiftçi Kayıt Sistemi kaydını güncelleyen veya yeni kayıt yaptıran çiftçilerimizden; Tarlası sulu olup ta yonca ekilisi olduğunu bildiren ve tarla kontrolünü yaptıran çiftçilerimize dekara 130,00 TL. Tarlası kuru olup ta korunga ekilisi olduğunu bildiren ve tarla kontrolünü yaptıran çiftçilerimize dekara 90,00 TL. Tarlası kuru olup ta tek yıllık yem bitkisi(Macar fiğ, yaygın fiğ) ekilisi olduğunu bildiren ve tarla kontrolünü yaptıran çiftçilerimize dekara 30,00 TL. Tarlası sulu olup ta silajlık mısır ekilisi olduğunu bildiren ve tarla kontrolünü yaptıran çiftçilerimize dekara 55,00 TL. Olmak üzere yem bitkisi ekilisini artırmak amacıyla yem bitkisi desteği verilecektir.
 
ARICILIK DESTEĞİ
2012 yılında Arıcılık Kayıt Sistemine kaydını güncelleyen veya yeni kayıt yapan üreticilerimizden; 30 kovan ve üzeri arısı olduğunu bildiren ve kovan kontrolünü yaptıran Birlik üyesi üreticilerimize kovan başı 8,00 TL. Olmak üzere an yetiştiriciliğini artırmak amacıyla arıcılık desteği verilecektir.
 
SU ÜRÜNLERİ DESTEĞİ 
2012 yılında Su Ürünleri Kayıt Sistemine kayıt yaptıran ve su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip üreticilerimizden; Alabalık yetiştiriciliği yapan üreticilerimize kilogram başı 0,65 TL. Yeni Türlerden Yayın Balığı yetiştiriciliği yapanlara kilogram başına 1,00 TL. olmak üzere su ürünleri yetiştiriciliğini artırmak amacıyla su ürünleri desteği verilecektir.
 
SÜT PRİMİ DESTEĞİ
2012 yılında Süt Teşviki kapsamındaki süt almakla yetkili işletmelere süt satan üreticilerimize litre başına büyükbaş için Bakanlıkça belirlenecek olup, küçükbaş için 15 kuruş olmak üzere süt üreticiliğini artırmak amacıyla süt pirim desteği verilecektir.
 
HAYVAN BAŞI ÖDEME DESTEĞİ
En az 5 baş anaç sığırı olup, aynı ırktan suni tohumlama yaptıran Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyeleri üreticilerinin bağlı bulundukları Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine müracaat etmeleri halinde anaç sığır başına 225 TL. Manda başına 350 TL. soykütüğüne kayıtlı sığırlara ilave 60 TL. Koyun-keçilere 18 TL olmak üzere hayvancılığı geliştirmek ve artırmak amacıyla hayvan başı ödeme desteği verilecektir.
 
TİFTİK ÜRETİMİ DESTEĞİ
2012 yılı üretimi olan tiftiklere destekleme yapılmaktadır. Oğlak tiftiği için kilogram başına 17 TL, Anamal (İnce, iyi) için 17 TL olmak üzere tiftik keçisi yetiştiriciliğini artırmak amacıyla tiftik üretimi desteği verilecektir.
 
BUZAĞI DESTEĞİ:
Anaç sığırını aynı ırktan suni tohumlama yaptırarak buzağı elde eden üreticilerimize Döl Kont. Projesi dışı etçi ırktan doğan buzağı başına 75 TL. Döl Kont. Projesi kapsamında ek olarak buzağı başına 25 TL. etçi ırklarla çevirme melez, ek olarak 75 TL, ayrıca Büyükbaş Brusella S-19 Aşısı yaptırana 1,50 TL, Küçükbaş Brusella S-19 Aşısı yaptırana 0,50 TL, Büyükbaş Şap Aşısı yaptırana 0,75 TL, Küçükbaş Şap Aşısı yaptırana 0,50 TL
Olmak üzere büyükbaş hayvanlarda suni tohumlamayı ve hayvancılığı geliştirmek ve artırmak amacıyla buzağı desteği verilecektir.
 
HUBUBAT VE BAKLAGİL PRİM DESTEKLERİ
2012 üretim sezonunda Çiftçi Kayıt Sistemi kaydını güncelleyen veya yeni kayıt yaptıran çiftçilerimizden ürünün satışını belgeleyenlere; Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar ve Tritikale için kilogram başına 5 kuruş pirim desteği verilecektir. Yağlık Ayçieçği için kilogram başına 24 kuruş pirim desteği verilecektir. Çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek için kilogram başına 10 kuruş pirim desteği verilecektir. Aspir ve kanola için kilogram başına 40 kuruş pirim desteği verilecektir. Dane mısır için kilogram başına 4 kuruş pirim desteği verilecektir.
Yağlık Ayçieçği için kilogram başına 24 kuruş pirim desteği verilecektir. Destekleme primi ödemelerinin denetimini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapacaktır. Bu amaçla yapılacak çalışmalarda, gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifler, ziraat odaları ve birliklerin hizmetlerinden de yararlanılacaktır.
 
 
HAKSIZ YERE YAPILAN DESTEKLER GERİ ALINACAK
Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun`a göre hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte geri alınacaktır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacaktır. Ayrıca, destekleme priminden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla yanıltıcı belge düzenleyen ve kullananlar ile borsada gerçek dışı fiyatla alım satım tescili yaptırdığı anlaşılan üreticiler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacaktır. Daha geniş bilgi için Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinden bilgi verilecektir.


1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ