Çekirgeyle kimyasal mücadele
Balışeyh İlçesi Kilevli Köyü'nde tarım arazilerine zarar veren çekirge ile kimyasal mücadele başlatıldı.
500 ALANDA ÇALIŞMA
Konu hakkında açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Hava şartlarının uygun seyretmesiyle birlikte ve yağmur sonrası kışlaklarda toplu çekirge çıkışlarının olduğu tespit edilmiştir. Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Balışeyh İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları tarafından Balışeyh ilçesi Kilevli köyünde kışlaklardaki çekirge çıkışlarını kontrol ve takip edilerek mücadele çalışmalarına başlanmıştır. Kilevli köyünde devlet yardımlı çekirge mücadelesi kapsamında 500 da garsiyat (mera, ormanlık ve hazine arazileri) alanlarında köy muhtarlığı ve Balışeyh ilçe belediyesi tarafından temin edilen iki adet traktör ile kimyasal mücadele çalışmaları yapılmaya başlamıştır dedi.
HER DİŞİ 400 YUMURTA BIRAKIR
Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik elamanı Dr. Mustafa Alkan yaptığı açıklamada, sonbaharda dişi çekirgelerin yumurta borusuyla toprağa kümeler halinde bıraktıkları 80-100 adet yumurtadan 10-11 gün gibi kısa sürede çıkan yavruların topluluk halinde gezdiklerini belirtti. Bu yavruların ise önüne çıkan her türlü yeşil bitkiyle beslenip kısa sürede ergin döneme geçtiklerini ifade eden Alkan, Ömürleri yaklaşık 4 ay olan çekirgeler ölene kadar 5 gömlek değiştirirler. Bir dişi ortalama 400 civarında yumurta bırakır. Çekirgeler özellikle tarım arazilerinde yetiştirilen buğday, arpa gibi birçok ürünü yemek suretiyle zarar verir. Ayrıca ölü organizmalarıyla da bitkilerde hastalığa neden olur dedi.
UÇAR HALE GELMELERİ ZARAR GETİRİR
Alkan şöyle devam etti: Garsiyat alanlarında çekirgelerle toplu haldeyken mücadele yapılması gerekir. Aksi takdirde bu alanlarda gelişimini tamamlayan çekirgeler uçar hale geldikten sonra tarım arazilerine inebilir ve yeşil bitkilerin tamamında zarara yol açar.
GARSİYAT ALANLARINDA ÇIKIYORLAR
Ayrıca konu ile ilgili olarak bilgi veren Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Jale Ödemiş, Çekirge nimflerinin ilk çıktığı alanlar devletin hüküm ve tasarrufunda olan garsiyat alanlarıdır. Bu alanlarda çekirge mücadelesi devlet yardımı şeklinde yapılmakta olup, kimyasal mücadelede kullanılan bitki koruma ürünleri (BKÜ) ilaçlar devlet tarafından karşılanmaktadır. İşçilik ve ekipman desteği ise yerel yöneticiler ve çiftçiler tarafından karşılanmaktadır dedi.