HAFİF KOGNİTİF BOZUKLUK
Hafızadaki değişikliklerin normal yaşlanmanın, kabul edilen hatta beklenen bir sonucu olduğu gerçeğinden kaynaklandığını belirten Ertürk "Yaşlı bireylerin çoğunda bağımsız yaşam sürdürebilmek için yeterli entellektüel kapasite korunur, ama bazılarında başka bir kişinin yardımına ihtiyaç giderek artar. Bu nedenle bilişsel fonksiyonlarda ilerleyici yıkımı olan yaşlı bireylerin tesbiti çok önemlidir. Bu bireylerin belirlenmesi için anahtar nokta Bunama ile normal yaşlanma arasında bulunan ``bilişsel gerileme evresininin`` ayırt edilmesinde gizlidir. ``Hafif kognitif bozukluk `` olarak adlandırılan bu ara evrede hastaların tanınması çok önemlidir.
Yaşlanırken bellek kaybının ne kadar ``Normal`` sayılabilir?"
70 YAŞ ÜSTÜNDE UNUTKANLIK
"Genelde 50?li yaşlarda çoğu insan belleğe yeni bilgilerin yerleştirilmesinde ve daha önce çok iyi bildikleri isimleri, sözcükleri hatırlamakta güçlük çektiğini fark etmektedir.70 yaş üstünde ise unutkanlık yakınması doktora götüren en sık nedenler arasındadır. Beynin yaşlanması tıpkı vucuttaki diğer organları yaşlanması gibi kaçınılmaz bir süreçtir. Ancak bu sürecin hızlanması önlem alınması gereken durum olduğunu gösterir. Normal yaşlanmada, evde arada bir koyduğu eşyanın yerini hatırlayamazken, ya da uzun zamandır görmediği bir kişinin ismini hatırlayamazken ilerleyen dönemde akrabaların veya yakın komşuların, hatta çocukların ismini bulmada güçlük çekerler. En belirgin yıkım bellektedir, ancak yalnız bellek değil diğer tüm bilişssel fonksiyonlarda gerileme olur"
PROBLEM ÇÖZME YETENEĞİ
"Yolları kolayca karıştırmaya başlarlar, bu nedenle evden yalnız çıkmamaya çalışırlar. Okudukları şeyi hemen unuturlar. Eşyaları sık sık yanlış yerlere koyarlar. Yakın zamanda olan olayları unuttukları için sık sık geçmişle ilgili konularda konuşurlar. Zaman ilişkilerinde bozulma başlar, mevsimleri veya gece-gündüzü karıştırırlar. Problem çözme yeteneği azalır, ev içerisindeki etkinliklerde rolü azalır, karmaşık işleri yapmaktan çekinirler, karmaşık bir yemeği hazırlarken güçlük çekerler. Kişisel bakımları giderek azalır. Parasını veya hesaplarını idare edemezler. Demans ilerledikçe yardımsız hiçbir şeyi yapamaz hale gelirler. Hatta önlerine konan yemeğin bile nasıl yeneceğini, nasıl çiğneneceğini, nasıl su içildiğini unutabilirler"
SİNSİ VE FARK EDİLMEZ
"Yaşlı bakımını üstlenmiş pek çok hekim ve aile üyesi, normal yaşlanmadan demansa (bunamaya) ilerleyen geçişin hastalığın erken evrelerinde uzun sürede sinsice ve neredeyse fark edilmeden gerçekleştiğini görmüşlerdir. Ancak yapılan çalışmalar göstermiştir ki, bunama hastalığı ne kadar erken yakalanırsa tedavinin başarısı o kadar fazla olmaktadır. Bu nedenle yaşlı bireylerdeki bellek ve beceri kayıpları çok iyi gözlenmeli ve zaman kaybetmeden bu süreci durdurmak amacıyla Nöroloji Hekimine başvurmalıdırlar" dedi.