İslam aleminde Allah'a yükseliş ve arınma olarak kabul edilen Miraç Kandili 10 Mart Çarşamba günü idrak edilecek. Miraç Kandili, 13 Şubat’ta başlayan üç ayların ilk ayı Recep ayının 27'inci gecesine denk geliyor. Bu gece, Hazreti Muhammed'in (Sallalahu Aleyhi Vesellem) Allah'ın huzuruna yükseldiği gece olarak da kabul ediliyor. Kırıkkale İl Müftüsü Hasan Hayri Yaşar, Türkiye'de ve İslam aleminde yarın coşku ile idrak edilecek olan Miraç Kandili nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı.
İl Müftüsü Yaşan mesajında; “10 Mart 2021 Çarşamba’yı 11 Mart 2021 Perşembe’ye bağlayan gece Miraç Gecesini idrak edeceğiz. Cenâb-ı Hak, bu gece vesilesiyle aziz milletimize, ümmet-i Muhammed’e ve bütün insanlığa sağlık, huzur ve afiyet ihsan eylesin. Miraç Gecemiz mübarek olsun. Miraç, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’ in gecenin bir anında Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya, oradan da göklere seyahat ettirildiği, Sidret-ül Münteha’ya ulaştırıldığı cennet ve cehennem ahvalinin gösterildiği mübarek gecenin adıdır”
“Nitekim Cenab-ı Allah İsra Suresi’nde; “Kulu Muhammed’i bir gece Mescid-i Haram’dan kendisine bir kısım ayetlerimizi göstermek için, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Doğrusu O, işitir ve görür.” (İsra-1) buyurmuştur. Peygamberimizin hayatı içinde önemli bir yeri olan Miraç, Allah’ın sevgili Resulünden başka hiç kimseye vermediği ilahi bir ihsandır. Peygamberimiz için pek büyük şan ve şerefle dolu olan Miraç mucizesi, biz Müslümanlar için de ilahi rahmet ve lütuflarla doludur”
“Allah Resûlü (s.a.s), Miraç’tan ümmetine üç büyük hediyeyle dönmüştür. Bu hediyelerin birincisi Peygamberimizin “Gözümün nuru” dediği beş vakit namazdır. Namaz, Allah’la kul arasındaki güçlü iman bağının tezahürüdür. Namaz, yönünü kıbleye dönen, alnını secdeye koyan müminin manevi yükselişidir. Namaz sadece şekilden ibaret değildir. Aksine namaz, bedenen olduğu kadar zihnen ve kalben de insanı kuşatan bir ibadettir. Namaz kılan insan aynı zamanda güzel ahlaklı, dürüst, mütevazı, merhametli, adil olması beklenen insandır. İşte bu yüzden âyet-i kerimede “Muhakkak ki, namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar” buyurulmuştur”
“Mirac’ın ikinci hediyesi “Âmenerresûlü” olarak bildiğimiz ve her gün yatsı namazından sonra okuduğumuz Bakara Sûresi’nin son iki âyetidir. Bu âyet-i kerimeler bize iman esaslarını, kulluk şuurunu ve sorumluluk bilincini hatırlatır. Dünyada yapıp ettiğimiz her şeyin bir hesabı olduğunu bildirir. Rabbimize içtenlikle nasıl dua ve yakarışta bulunacağımızı öğretir. Mirac’ın üçüncü ve son hediyesi ise ümmet-i Muhammed’den Allah’a ortak koşmayanların günahlarının bağışlanacağı ve sonunda cennete girecekleri müjdesidir. Böyle müstesna bir gece vesilesi ile sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) ’e bu gece vahy edilen, insanlığı mutluluğa götürecek prensipleri de hatırlamak lazımdır. Çünkü Necm Suresinin 10. ayetinde Miraç’ın ruhi hallerinden söz edilirken “Allah kuluna vahy edeceğini vahyetti.” Buyurulmaktadır”
“Bu vahy edilen hakikatler İsra Suresi 23-39. Ayetlerinde belirtilmektedir. Bu hakikatleri şöyle özetleyebiliriz: “Allah’a ortak koşulmayacak, yalnız O’na kulluk edilecek ve yalnız O’ndan yardım istenecektir. Anne ve babaya hürmet edilecek, onların duaları alınacaktır. Zinaya yaklaşılmayacaktır. Haksız olarak kimsenin canına kıyılmayacaktır. Yetimlere iyi muamele edilecektir. Ölçü ve tartıda doğruluk üzere olunacaktır. Bilmediğimiz bir şeyin ardından körü körüne gidilmeyecek, şuurlu hareket edilecektir. Yeryüzünde kibir ve gurur taslayarak yürünmeyecektir” Bu saydığımız prensipler hiç şüphe yok ki toplum için gerekli bütün ahlak ve fazilet kurallarını ihtiva etmektedir. İşte Miraç gecesi böyle mübarek bir gecedir. Bu geceyi ihya ederken, bu gecede vahy edilen üstün gerçeklere kulak vermeliyiz. Yalnız Yüce Allah’a kulluk etmeli, O’na hiçbir şeyi ortak koşmamalıyız”
“Miraç gecesi ulvi bir gecedir. Bu geceye mahsus bir ibadet yoktur. Ancak, bu mübarek geceyi gaflet içerisinde geçirmemeli, ibadet ile Allah’a karşı şükran borçlarımızı ödemeliyiz. Namaz kılmalı, Kur’an okumalı ve Allah’tan afv ve bağış dilemeliyiz, çoluk çocuğumuza bu gecenin anlam ve önemini öğretmeliyiz. Çevremizdeki yoksullara ve kimsesiz çocuklara yardım ellerimizi uzatmalıyız. Annemizi, babamızı ve büyüklerimizi ziyaret edip ellerini öpmeli ve dualarını almalıyız. Ebediyete intikal etmiş olanlarımızı rahmetle anarak ruhlarını şad etmeliyiz. Dostlarımız ile tebrikleşmeli, sevgi ve saygı duygularımızı perçinlemeliyiz. Bu gecede Allah’a yalvarış ve yakarışta devletimizin bekası, milletimizin birlik ve beraberliği, bütün insanlığın mutluluğu ve huzuru ve içerisinde bulunduğumuz salgın hastalığın bitmesi için dua etmeliyiz”
“Bu gece münasebetiyle bütün camilerimizde Koronavirüsle mücadele kapsamında camilerde alınması gerekli tedbirler kapsamında akşam-yatsı namazı arası mevlid/Kur’an tilaveti programları icra edilecektir. Nur Camiinde ise İmam Hatip Murathan Önder, Müezzin Kayyım Yakup Öney ve Erdi Pekacar tarafından icra edilecek Mevlid, Kur’an tilaveti ve ilahi/kaside içerikli “Miraç Kandili Özel Programı” tertip edilmiştir. Namaz öncesinde İl Müftüsü Hasan Hayri Yaşar Miraç Gecesinin anlam ve önemi konusunda sohbet yapacaktır. Bu geceyi camilerde ihya edecek vatandaşlarımızdan salgınla mücadelede alınması gerekli tedbirlere azami riayet etmelerini istirham ediyorum. Bu vesile ile Kırıkkale’li hemşerilerimizin Miraç Kandilini tebrik ediyorum. Cenab-ı Allah’tan sağlık, huzur, mutluluk, birlik ve beraberlik içerisinde daha nice kandillere kavuşturmasını ve hayırlara vesile kılmasını niyaz ediyorum” dedi.