Tarih: 17.01.2014 09:46

Buğday üretim kapasitesi artırılmalı

Facebook Twitter Linked-in

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILIYOR

Çerikli Belediyesi Toplantı Salonunda çiftçilere tarımsal bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Delice İlçe Müdürü Mustafa Hediye, Delice Ziraat Odası Başkanı Adem Gökdere, teknik elemanlar, muhtarlar ve çiftçiler katıldı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş yaptığı açıklamada, “Bakanlığımızca 30 vilayette 60 bin hektar alanda ve yaklaşık 20 bin çiftçi tarafından uygulanan ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Alanlarının Korunması) Projesini ilimizde bu yıl Delice ilçemizin Çerikli beldesinde ve Karakeçili ilçemizde pilot olarak uygulayarak bu manada çiftçilerimize destekleme yapmayı planladıklarını ve bu amaçla beldede bir bilgilendirme toplantısı yapılıyor”

 

BÜYÜK TECRÜBEYE SAHİP

“Çerikli Beldemiz buğday yetiştiriciliği konusunda büyük bir tecrübeye sahiptir. Ancak bununla birlikte İl genelinde hem verimi hem de kaliteyi arttıracak yönde bir çalışma başlattık ve bunu Ahiler Kalkınma Ajansından desteklenen bir projeyle de perçinledik. Ayrıca çiftçilerimizin Bakanlıkça uygulanan ve 27 Ocak 2014 de bitecek olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme programından yararlanmalıdır” dedi. Delice Ziraat Odası Başkanı Adem Gökdere, Ziraat odası olarak çiftçiye bir çok konuda yardımcı olduklarını belirterek ilçede Korumalı Tarımın yaygınlaşması için uğraş verdiklerini ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteğinden yararlanarak çiftçilere daha iyi hizmet vermeyi amaçladıklarını söyledi.

 

PROJE TANITIMI

Toplantıda daha sonra Ziraat Mühendisi Mustafa Hasgül tarafından çiftçilere ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Alanlarının Korunması) projesi hakkında bilgi verildi. Hasgül verdiği bilgide Bakanlık olarak bu projeyle toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi, tarımın olumsuz etkilerinin azaltılarak sorunlu toprakların ıslahını amaçladıklarını bildirdi.

Buna göre ıslahta 3 tip destekleme yapılacağını belirten Hasgül, “ Bunlardan birincisi; Minimum Toprak İşlemeli Tarım Uygulamaları olup dekara 30 TL, ikinci kategoride toprak ve su yapısının korunması ile erozyonu önleyici tedbirler ve arazinin boş bırakılması uygulamaları ile dekara 60 TL ve üçüncü olarak da uygun sulama tekniklerinin kullanımı, kontrollü ilaç ve gübre kullanımı, organik tarım veya iyi tarım uygulamaları gibi çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalar için de dekara 135 TL destekleme ödenmiştir” dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —