Bu neyin tarihi başarısıdır?

Bu neyin tarihi başarısıdır?

?BU SONUÇ BAŞARI DEĞİL, BİR SKANDALDIR. GELİNEN NOKTADA EN YÜKSEK DERECEDE MAAŞ ALAN MEMUR İLE EN DÜŞÜK DERECEDE MAAŞ ALAN MEMUR ARASINDAKİ FARK DAHA DA AÇILMIŞTIR

?BU SONUÇ BAŞARI DEĞİL, BİR SKANDALDIR. GELİNEN NOKTADA EN YÜKSEK DERECEDE MAAŞ ALAN MEMUR İLE EN DÜŞÜK DERECEDE MAAŞ ALAN MEMUR ARASINDAKİ FARK DAHA DA AÇILMIŞTIR.?

Bu neyin tarihi başarısıdır?

Türk Enerji Sen Kırıkkale Temsilcisi İlker Mazılıgüney, MKE´de çalışan personeli yakından ilgilendiren fiili hizmet zammı hakkında, ?Bu konuda anlaştık´ diyen Memur-Sen´i, ?Toplu Sözleşme masasında böyle ?cek cak? lar olmaz. Bilim kurulu kuracaklarmış. Böyle bir anlaşma yok. Bu anlayış topu taca atma anlayışıdır? diyerek eleştirdi.

BEKLENTİLER GERÇEKLEŞMEDİ

3 Ağustos 2015 günü başlayan 3. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin kamu işveren heyeti ve yetkili konfederasyon arasında atılan imza ile sonuçlandığını hatırlatan İl Temsilcisi Mazılıgüney, ?Yaklaşık 3 milyon kamu görevlisi, 2 milyon emekli ve aileleri ile birlikte toplam 20 milyon vatandaşımızın beklentileri bu toplu sözleşmede de gerçekleşmedi. Her anlaşma sonrası olduğu gibi, bu anlaşmayı da ?Tarihi başarı´ olarak niteleyen sözde yetkili konfederasyon yöneticileri, 2016 yılı için yüzde 6+5, 2017 yılı için ise yüzde 3+4´e evet diyerek, kamu görevlilerinin çözüm bekleyen birçok sorununu çözmeden Toplu Sözleşmeye imza atmışlardır? dedi.

İKİ YIL ÖTELEDİLER

2013 yılında imzalanan toplu sözleşmenin kamu görevlileri ve emeklilerin 2014 ve 2015 bütçesinde yarattığı tahribat giderilmeden, atılan bu imzanın önümüzdeki dönem için tarihi bir leke olacağını kaydeden Mazılıgüney, ?800 bini aşkın kamu görevlisinin vebalını üslenen Memur-Sen, temsil ettiği kitlenin haklarını koruma yerine, kendisi için kurgulunan rolü oynamıştır. Diğer konfederasyonlarla birlikte mücadele etmek yerine, toplu sözleşme süreci başladığından bu yana ?Yetkili konfederasyon Memur-Sendir. Türkiye Kamu-Sen ve KESK´ in bu masada yeri yoktur? diyerek masada diğer konfederasyonların olmasından rahatsız olan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu görevlilerinin ücret adaletsizliği, emekli maaşı yetersizliği, çalışma şartları, özlük hakları ve diğer sosyal hakları ile ilgili çözüm bekleyen yüzlerce sorunu varken kapalı kapılar arkasında hükümet ile anlaşarak seçim arifesinde hükümeti rahatlatmış, ancak memurların beklentilerini iki yıl ötelemiştir? dedi.

FARK DAHA DA AÇILDI

Mazılıgüney açıklamasının devamında şu değerlendirmelere yer verdi: ?Memur-Sen´in tüm mali talepleri birlikte değerlendirildiğinde; 2016 yılı için yüzde 31,7 zam istiyordu imzaladığı oran yüzde 11, 2017 yılı için yüzde 22,9 zam istiyordu imzaladığı oran yüzde 7´dir. Ortada bir başarı varsa bürokrasinin başarısıdır. Yüzdelik artış yapılarak yüksek maaş alan bürokratların maaşına daha fazla zam yapılmıştır. Memur-Sen Taban aylığı, Tazminatlar ve diğer ek ödemelerde yapılması gereken artışlar konusunda yeterince ısrarlı olamadığı için bu toplu sözleşmeyle maaşlar arasındaki uçurum daha da büyümüştür. En yüksek devlet memuruna 900 TL, en düşük devlet memuruna 200 TL zamma evet demek zorunda kalmıştır. Bu sonuç başarı değil, bir skandaldır. Gelinen noktada en yüksek derecede maaş alan memur ile en düşük derecede maaş alan memur arasındaki fark daha da açılmıştır.?

BU NEYİN TARİHİ BAŞARISIDIR?

?Memur-sen imzaladığı toplu sözleşmedeki kazanımlarını 2015 yılı için Hükümetin kamu işçileri ile imzaladığı toplu sözleşme ile kıyaslayarak iyi bir sözleşme bağıtladığı iddiasında bulunuyor, bu doğru değildir. Memurlarla yapılan Toplu Sözleşme, işçiler ile yapılan toplu sözleşmenin gerisindedir. İşçilere 500 TL bir defaya mahsus iyileştirme verilmiştir, bura da bu da yok, hükümet memura yüzde 11 vermiştir ama kamu işçisine verdiği 500 TL´yi vermemiştir. Ayrıca işçilerde 2150 TL´nin altında maaş alanlara 100 TL, 75 TL ve 50 TL iyileştirmeler yapılmıştır. Bu masada bu da yoktur, alınamamıştır. Bu neyin tarihi başarısıdır?

ADALETSİZLİK BÜYÜYOR

?Türkiye Kamu-Sen de, Memur-Sen de masaya birçok önemli talep getirmiştir. Bunların hiçbiri gerçekleşmemiştir. Taban aylığında artış sağlanamamıştır. Emekli maaşı hesaplanmasındaki çarpıklık giderilememiştir. Ek gösterge rakamları artırılmamıştır. Ek Ödeme adaletsizliği giderilememiştir. KİT personelinin temel ücretleri yükseltilememiştir. Ek ödeme adaletsizliği giderilememiştir. Koruma ve güvenlik personelinin mali ve sosyal sorunları çözülememiştir. Sivil Savunma Uzmanlarının özlük ve mali haklarındaki adaletsizlikler çözülmemiştir. Memur, şef, müdür ve daire başkanı arasındaki maaş dengesinde yaşanan adaletsizlik giderilememiştir. Teknik personel maaşlarındaki adaletsizlik çözülememiştir.?

FİİLİ HİZMET ZAMMI ÇÖZÜLEMEDİ

?Vergi adaletsizliği çözülmemiştir. Vergi dilimleri, vergi matrahı ile ilgili bir anlaşma duydunuz mu, yok! Üç beş ay sonra memurdan, kaşıkla verip kepçeyle alacaklar, vergi matrahları yerinde sayıyor. Bir başarı var mı, yok. Fiili Hizmet zammı sorunu çözülmemiştir. Diyorlar ki, ?Fiili hizmet zammında anlaştık. Toplu Sözleşme masasında böyle ?cek cak? lar olmaz. Bilim kurulu kuracaklarmış. Böyle bir anlaşma yok. Bu anlayış topu taca atma anlayışıdır. Fazla Çalışma konusu çözülmemiştir. ?Fazla çalışmalar konusunu çözeceğiz? diyorlar, nasıl çözeceksiniz? Bakın şu anda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda ?Fazla çalışmalar izne çevrilir? diyor, memura fazla çalışma karşılığı izin verilmediği gibi parasal karşılığı da ödenmiyor, kavgalar var, Siz kanunun bu maddesinin değiştirilmesi için bir mutabakata vardınız mı? Bu nasıl bir başarıdır.?

HAKLARI GASP EDİLDİ

?4-C statüsünde görev yapanların haklarının verilmesi beklenirken, hakları gasp edildi. 4-C´lilerin kadroya geçirilmesi ile ilgili net bir karar alınmadığı gibi, ödenecek ek ödemenin de mahkemeyle kazanılmış hakların çok gerisinde kaldığını, bu bir hak gaspıdır. ?4-C´lilerle ilgili çalışma yapacaklarmış. Ne olduğu da belli değil, sayın bakan önce ?4-C´lileri sözleşmeli yapacağız? dedi, ardından ?Kadrolu yapabiliriz? dedi. Daha neye karar verdiklerini dahi bilmeyen bir toplu sözleşme. Ne zaman yapacaksınız? Tekel eylemlerinden beri hükümet 4-C´lilere adeta bir husumet besledi, düşmanı gibi gördü, bu problemi çözmedi ve yine işi akışına bıraktılar. Bu çözüm değildir, bu sorunu çözme yerine ötelemektir. ?4-C´lilere 150 TL ek ödeme verileceği karara bağlandı? diyerek sanki müjde veriyorlar. Oysa şu anda kamu kurumlarında en düşük ek ödeme rakamı hizmetliler için 560 TL´dir. Zaten 4-C´liler mahkemeye başvurduklarında kurumlarındaki emsalleri kadar ek ödeme alıyorlardı. Bu da aylık 450-500 TL´den az değildi. Yani 4-C´lilere verilen bir hak değil, aksine 4-C´lilerden alınan bir hak söz konusudur.?

BÖYLE BAŞARI OLMAZ

?Bu karardan sonra tüm yerel mahkemeler 4-c´lilerle ilgili ek ödeme anlaşmazlıklarında 150 TL´yi baz alacaklardır. Bu doğrultuda karar vereceklerdir. Yüzde 100 başarı sağladık diyorlar, böyle başarı olmaz. Bu toplu sözleşmeyi daha en başından maalesef Memur-Sen sulandırarak masaya oturmuştur. Toplu Sözleşme masasının gergin geçmesinin sebebi Türkiye Kamu-Sen´in ve KESK´ in o masada olmasını bir türlü hazmedemeyen Memur-Sen´dir.?

FIRSATI KAÇIRDILAR

?Türkiye Kamu-Sen´in ısrarcı ve mücadeleci tutumu olmasaydı, Memur-Sen 2013 yılında olduğu gibi, şimdi imzaladığı toplu sözleşmenin çok gerisinde olan bir mutabakata imza atacaktı. Memur-Sen, bizi yok sayıp ötekileştirme yerine bizimle işbirliği yapıp birlikte mücadele etme şartlarını oluştursaydı kesinlikle daha iyi bir sonuç alınırdı. Başarılı bir sonuçtan en fazla kamu görevlileri, emekliler ve en fazla üyesi olması nedeniyle imza yetkisi bulunan memur-sen fayda görürdü. Memur-sen uzlaşmaz tutumu ile bu fırsatı kaçırmıştır.?



Anahtar Kelimeler: neyin tarihi başarısıdır