Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi ile İş Birliği Protokolü İmzalandı

Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi ile İş Birliği Protokolü İmzalandı

Kırıkkale Üniversitesi ile Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi arasında İkili İş Birliği Protokolü İmza Töreni ve Srebrenitsa Soykırımı Anma Programı Mavi Salon'da yapıldı.

Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina Hadžigrahić' in teşrifleriyle gerçekleşen programa; Mühimmat ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Durmuş, Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Sezgin, Vergi Mahkemesi Başkanı Ömer Şahin, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırmaları Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Enes Turbic katıldı.

"Bunların Tekrar Yaşanmaması İçin Güçlü Olmamız Gerekiyor"
 

  Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, "Çok kıymetli misafirler, sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bugün misafirlerimiz ve Srebrenitsa Soykırımı'nın yıl dönümü dolayısıyla Genişletilmiş Senato Toplantımızı burada yapıyoruz. Bosna Ağıdı'nı dinleyince duygulanmamak elde değil. Bu gibi acıların bir daha yaşanmamasını dilerim. Nermina Hocam Srebrenitsa'da yaşanan olayların tekrar yaşanmaması için neler yapmamız gerektiğini bizlerle paylaşacak. Amerikalı Tarihçi Justin McCarthy, 1821-1922 yılları arasında Osmanlı coğrafyasında 5.5 milyon insanın yurdundan edildiğini ve katledildiğini belirtiyor. Bunun sebebi ise Müslüman ve Müslüman Türk olmalarıydı. Bu süreçin tarihçesi 1492-1502 yılları arasında İspanya'da Müslümanlara ve Yahudilere yapılan katliam ve sürgüne kadar götürülebilir. II. Beyazıt döneminde Müslümanlar ve Yahudiler, gemilerle İstanbul'a ve Cezayir'e getirildi. Barbarosların toprağı Cezayir'le bu nedenle tarihi güçlü bağlarımız vardır. 1502 yılından 1963 yılına geldiğimizde 21 Aralık 1963'te terör örgütü EOKA militanlarının Kıbrıs Türklerine yönelik başlattığı ve tarihe "Kanlı Noel" olarak geçen saldırılarda 364 kişinin şehit düştüğünü, 103 Türk köyünün boşaltıldığını görüyoruz. 2009 yılında Doğu Türkistan'da Uygurların Çinlileştirmesi projesi başlatılıyor ve Uygurların evlerine Çinli erkekler zorla yerleştiriliyor. 1992-1995 yıllarında kıymetli Rektörümüzün memleketi olan Evlad-ı Fatihan topraklarında, Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerleri gözetiminde, modern Avrupa'nın göbeğinde 8372 kişi katledildi. Günümüzde aynı zihniyet Gazzelilere, Myanmar'daki Arakan Müslümanlarına zulme devam ediyor. Filistin'de yaşanan zulme ses çıkarmayanlar ironik bir şekilde; zalimleri teşvik edercesine Myanmar Devlet Başkanına Noel Barış Ödülü verdi. İstiklal Harbi'nde ve 15 Temmuz'da bize aynısı yapılmak istendi. Anlattığım bu olaylar elbette ki çok üzücü ancak bunların yaşanmaması ve zalimlerin hakimiyetini yıkmak için güçlü olmamız ve dünyada sözümüzün geçerli olması gerekiyor. Çalışacağız ve daha güçlü olacağız." dedi.
 

  Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina Hadžigrahić, "Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi ve kendi adıma burada bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Srebrenitsa Soykırımı'nın konuşulacağı ve iki üniversite arasında iş birliği adımlarının atılacağı bu program dolayısıyla Prof. Dr. Ersan Aslan Hocama özellikle teşekkür ederim. 1992-1995 yılları arasında yaşanan soykırımda yakınlarını kaybetmiş bir insan olarak bu konuyu konuşmak çok zor. O zaman 30 yaşındaydım ve evimden uzaklaşmak mecburiyetinde kaldım. Soykırımı unutmamak ve unutturmamak için buradayız. Bu süreçte ve sonrasında bizlerin yanında olan Türk milletine şükranlarımı sunarım." dedi.

  "Türklerle Sadece Dost Değiliz. Biz Kardeşiz"
 

  Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nermina Hadžigrahić, “Kırıkkale Üniversitesi ve Tuzla Üniversitesinde benzer bölümler olması iş birliği açısından güzel bir fırsat olabilir. Üniversitemizde Türkoloji Bölümü de var. Bu bölüme destekleri sebebiyle Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür ederim. Bugün burada güzel bir iş birliğine adım atacağımıza inanıyorum. Bu iş birliği sözde kalmayacaktır. Tuzla’ya döndüğümde burada konuştuğumuz projeleri öğretim üyelerimizle kapsamlı olarak görüşeceğim. Biz Boşnaklar, Türklerle sadece dost değiliz. Biz kardeşiz. Edirne’den Iğdır’a kadar Türkiye’yi gezdim. Türk insanının misafirperverliğini, samimiyetini ve sıcaklığına yakından şahit oldum. Her zaman bizlerin yanında olduğunuz için teşekkür ederim. Sizleri her zaman bekleriz. Kalbimiz ve üniversitemiz sizlere açıktır.” dedi.

 



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız