6 YIL ÖNCE İŞLETMEYE AÇILDI
2007 yılında Hacıyusuflu köyü yakınında işletmeye açılan Kalsit Maden Ocakları, Niğde`den sonra rezervi en bol olan ocak olma özelliğine sahip Çelebi’deki ocakta 80`e yakın personel çalışıyor. Önceki gün ocakta incelemelerde bulunan Kırıkkale Valisi Ali Kolat, beraberindeki il müdürleri ile birlikte işletme sahibi Hamdi Aruk ve işletme müdürü Cengiz Demir`den bilgi aldı.
KIRIKKALE AÇISINDAN ÖNEMLİ
Oçaktan çıkartılan madenin kalesit hale getirildiğini ve dünya genelinde ihracat yaptığını söyleyen Vali Kolat, Kırıkkale`de madencilik açısından oldukça güzel bir potansiyel olduğunu belirten Kolat, "Bu potansiyelin hayata geçmesini arzu ediyoruz. Ayrıca hidroelektrik santralinin çalışmaları var. Çelebi ilçemiz tarım ve hayvancılık bakımından hem de madencilik bakımından iyi bir ilçemiz. Bu potansiyelin harekete geçirilmesi anlamında biz de ciddi manada destek veriyoruz." diye konuştu.
DOLGU MALZEMESİ OLARAK KULLANILIR
NİĞTAŞ İşletme Sahibi Hamdi Aruk, kalsit hakkında şu bilgileri verdi: "Kalsit karbonatlı kayaçları oluşturan ve kimyasal formülü CaCO3 olan endüstriyel bir mineraldir. Çeşitli şekillerde kristalleşebilen mineral, camsı parlaklıkta ve renksiz saydam yapıdadır. Öğütüldüğünde beyaz renkli bir toz elde edilir. Kalker ya da kireç taşı olarak adlandırılan karbonatlı kayaçlar suyun doğrudan kristalleşmesi veya deniz canlılarının kabuklarının birikip sıkışması ile oluşmuştur. Kireç taşları grubunda yer alan saf kalsit, dolomit ve aragonit temiz ve beyazdır, ancak safsızlığı Bozan katkılar sebebiyle sarımsı kahverengi ve gri renkler alabilmektedir. Öğütülmüş kalsiyum karbonat (GCC) endüstriyel mineral olarak çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu mineralin kullanımı sırasında kalitesini tanımlayan üç niteliği vardır. Bunlar tane çapı, renk ve kimyasal saflığıdır."