Bize her yer derslik
Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği birinci sınıf öğrencileri Sözlü Anlatım dersinin uygulama çalışmalarını gölet alanında yaptılar. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Elkatmış, uygulama hakkında bilgiler vererek, Öğrencilerimiz istenildiğinde her mekânın birer öğrenme alanı olarak değerlendirilebileceğini de görmüş oldular dedi.
BİZİM ANA SERMAYEMİZ KELİMELERDİR
Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, baharın gelişiyle kampüs alanını da derslik olarak kullanmaya başladı. Sınıf Öğretmenliği birinci sınıf öğrencileri Sözlü Anlatım dersinin uygulama çalışmalarını gölet alanında yaptı. Öğrenciler bu sayede hem öğrendi hem de eğlendiler. Dersin öğretim üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Metin Elkatmış uygulamanın içeriği ve amacı hakkında bilgiler verdi. Sözlü anlatım dersinin öğretmen adaylarına etkili ve güzel konuşma hususunda gerekli formasyonu sağlamak üzere temellendirilen bir ders olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Elkatmış, Bizde bu amacı gerçekleştirmek için derslerimizin 10 haftasını teorik 4 haftasını da pratik etkinlikler üzerine inşa ediyoruz. Öğretmenler olarak dili etkili ve estetik kullanmamız hem mesleki itibar hem de akademik kazanımlar açısından son derece kritik bir öneme sahiptir. Bizim ana sermayemiz kelimelerdir. Kelimelerle düşünür, kelimelerle konuşur, kelimelerle öğrenir ve öğretiriz. Bu açıdan dilimizi etkili kullanmamız gerekmektedir. Ne var ki topluluk karşısında konuşma becerisi de bir o kadar zor bir süreci içermektedir. Psikolojik, fizyolojik pek çok sorunla mücadele içinde gerçekleşir. Öyle ki insanların en çok korktuğu şeylerin başında bir topluluğa karşı konuşmak olduğu pek çok araştırmada ortaya konan bir gerçektir. Öğrencilerimizin bu zorlu sürece adapte olabilmeleri, etkili birer hatip olarak nitelikli sunumlar yapmaları adına tek tek her biriyle konuşma teknikleri üzerinde çalışıyoruz dedi.
LİNCOLN KÜRSÜ KORKUSUNU AHIRDA YENDİ
Dersin sınıf dışında açık bir ortamda yapılmasının da planlanmış bir etkinlik olduğunu sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Elkatmış şöyle devam etti: Şöyle ki bir gruba hitap etmekle birkaç arkadaşımızla konuşmak tamamen farklı mahiyette bir eylemdir. Sesimizi kullanma, düşünceleri organize etme, örnekleri yerli yerine getirme, konuşmaya başlama ve bitirme teknikleri gibi pek çok hususlarda ayrılan yanlar vardır. Özellikle sesin, jest ve mimiklerin kullanımında belli pratiklerin ve denemelerin yapılması gerekmektedir. Buradan hareketle öğrencilerimizin heyecana kapılmamaları adına arkadaşlarına karşı hitap etmelerini, bu yolla sesin, jest ve mimikler ile beden dilinin de kullanımını deneyimlemelerini sağladık. Pek çok devlet adamı, politikacı hitabet yolundaki en önemli kazanımlarını benzer çalışmalarla elde ettiklerini ifade ederler. Amerika'nın en ünlü hatiplerinden birisi olarak kabul edilen Abraham Lincoln ilk konuşmalarını ırgat olarak çalıştığı çiftliğin ahırındaki hayvanlar üzerinde yaptığını ve bu şekilde kürsü korkusunu yendiğini söyler. Dolayısıyla bizde bu çalışmamızla öğrencilerimizin seslerini istedikleri tonda kullanmaları, eğip bükmeleri, jest ve mimiklerini geliştirmelerini sağlamak adına serbest bir ortam düzenlemesi yaparak değerlendirdik. Ayrıca akran değerlendirmesine tabi oldukları için birbirlerinin hatalarından kendi doğrularını bulmayı da sağlaması adına önemli idi.
KATMA DEĞERİ OLDUKÇA BÜYÜK BİR ÇALIŞMA
Diğer taraftan genel olarak sınıf dışında ders yapılması, öğrenciler nezdinde dersin sabote edilmesi, işlenmemesi gibi bir algıyı da beraberinde getirir. Kendileri de birer öğretmen olacakları için sınıf dışında ders uygulamalarının nasıl yapılması gerektiği, dersinizle imkânlarınızın nasıl görülmesi gerektiği gibi hususlarda da örnek olacak, akılda kalacak bir çalışma idi. İstenildiğinde her mekânın birer öğrenme alanı olarak değerlendirilebileceğini de görmüş oldular. Kısaca söylemek gerekirse bir taşla birkaç kuşun vurulması gibi katma değeri oldukça büyük bir çalışma olduğunu söyleyebilirim.