Besin zehirlenmelerine dikkat!

Besin zehirlenmelerine dikkat!

Kırıkkale Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, sıcakların artmasıyla birlikte besin zehirlenmelerinde önemli artışların olduğu uyarısında bulundu.

ZEHİRLENMELER ARTABİLİR

Uzun, yapığı yazılı açıklamada, besinin cinsine ve kişiye bağlı olarak zehirlenmelerin daha ağır bir şekilde seyredebildiğini ifade etti. Özellikle sıcak yaz günlerinde dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Uzun, şunları kaydetti:

Sıcakların artmasıyla birlikte besin zehirlenmelerinde önemli artışlar oluyor. Çabuk bozulma riski olan besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir. Yaz aylarında özellikle rota virüslerine bağlı olarak bebek ve çocuklarda yaygın olarak ishaller görülüyor.

 

DİKKAT ETMEK ZORUNDASINIZ

“Buna bağlı ishallerin önlenmesi için ellerin iyice temizlenmesi, sebze ve meyvelerin yenilmeden önce yeterince yıkanması büyük önem arz etmektedir. Bu tür ishal vakaları görüldüğünde, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca zorunlu olmadıkça, güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması, çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların özellikle bu durumda daha dikkatli olmaları gerekir.”

 

DENGELİ BESLENMEYE ÖNEM GÖSTERİN

Ramazan süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Uzun, "Ramazanda öğünler sahur ve iftarda iki ana öğün, iftardan sonra 1 veya 1,5 saat arayla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Oruç tutanların sağlıklarını korumaları için mutlak suretle sahur yapmaları gerekmektedir. Kafein içeren içecekler yerine de ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları ya da süt, meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir" dedi.

 

YEMEKLERDE HİJYENİN ÖNEMİ

Uzun, Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemlerinin de çok önemli olduğunu dile getirerek, "Özellikle haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı oluşabilecek kabızlıkları önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ile ara öğünlerde meyve ve kuru yemişler tercih edilmelidir" ifadelerini kullandı.



1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!