Beş şehirli, Anadolu kültürünü birleştirdi
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geliştirilen, Valilik ile Kırıkkale Üniversitesi´nin işbirliğiyle ?Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü? örnek kişiler başlığı altında geçmişe yönelik referanslardan kopan yeni nesillere kültür kaynakları ve bu kültürün temsil ve tanıtımında önemli roller almış örnek kişiler tanıtıldı.
HAYAT HİKÂYELERİ ANLATILDI
Geçmişe yönelik tarih ve medeniyet kültürünün yeniden gündeme gelmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülke genelinde başlatılan, ilimizde de Kırıkkale Üniversitesi´nin işbirliği yaptığı ?Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü´ projesinin ilk toplantısı gerçekleştirildi. Kültür Merkezi´nde gerçekleştirilen toplantıda proje kapsamında toplumsal gelişme ve kültürel değişimler karşısında geleneksel kültürden, geçmişe yönelik referanslardan kopan yeni nesillere kültür kaynakları ve bu kültürün temsil ve tanıtımında önemli roller almış örnek kişilerin hayat hikâyeleri anlatıldı.
PANEL DÜZENLENDİ
Söz konusu proje kapsamında Ahmet Süheyl Ünver, Ali Fuat Başgil, Ekrem Hakkı Ayverdi, Fethi Gemuhluoğlu ve Mahir İz olarak belirlenen beş kıymetli şahsiyetin doğumları ile birlikte eğitim hayatları, değerlerinin şekillenmesi, şehir, kültür, medeniyet, devlet, millet kavramları ile ilişkileri, yaşam tarzları ve fikri müktesebatlarının özetle yansıtıldığı bir panel düzenlendi. Panelde Kültür Bakanlığı eski müsteşar yardımcısı Dr. Nazif Öztürk, İnşaat Mühendisi Güner Topuz, Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük ve Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu beş şehirlinin hayat hikâyeleri hakkında genel bilgi verdi.
SES GETİRDİLER
Bu projeyi son derece olumlu bulduklarını dile getiren eski müsteşar yardımcısı Nazif Öztürk, beş şehirlilerin gittikleri yere şeref götürdüğüne dikkat çekti. Bu insanların yaşamları boyunca farklı kültürleri ele aldığını ve onların ön plana çıkmasında büyük bir ses getirdiklerini vurgulayan Öztürk, ?Geçmiş tarihlerden itibaren günümüzde kaybolmaya yüz tutan kültürümüzü Anadolu´ya daha fazla yayacağız? şeklinde konuştu.
İZ DÜŞMESİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın bu insanları seçmesindeki nedenin bu insanların medeniyet köprüsünü ele aldığına dikkat çeken Öztürk, ?Şehir, tarihle bütünleştiği zaman ve tarih nesilden nesile aktarıldığı zaman güçlü bir kimlik kazanır. Şehirlerimizin kadim karakterini muhafaza edeceğiz. İnançla, tarihle, deneyimle, bilgiyle ve coğrafyayla yoğrulmuş fikirler medeniyeti oluşturur. Yaşadığımız şehirler ve mekânlar, mensup olduğumuz medeniyetin iz düşümleridir? dedi.
YERLERİNE OTURACAKTIR
Öztürk, ?Yeni neslin tarihini, kültürünü bilerek ve değerlerimize sahip çıkarak bugünün gelişen dinamikleri ile harmanlaması ve bütünsel bir bakış açısına sahip olması temel bir ihtiyaçtır. Bu sebeple öncelikle gençlerin ilgisini çekecek, rol model olacak değerlerimizin hatırlatılmasına ve anlatılmasına katkı sağlayacak ?Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler Projesi´ geliştirilmiştir. Şehir-İnsan Projesi, değerlerimiz ve gençler arasında bir köprü oluşturmaya, medeniyetin kilit taşlarını yerlerine yerleştirmeye imkân sağlayacaktır? ifadesinde bulundu.